Wildebeest

Πηγή εικόνας

ο Wildebeest (γένος Connochaetes), που ονομάζεται επίσης Gnu, είναι ένα οπληφόρο θηλαστικό που βρίσκεται στη Νότια Κένυα, τη Νότια Αγκόλα έως τη βόρεια Νότια Αφρική.

Υπάρχουν 2 είδη wildebeest που είναι το Black Wildebeest (Connochaetes gnou) και το Blue Wildebeest (Connochaetes taurinus), και τα δύο προέρχονται από την Αφρική.



Το Wildebeest είναι αντιλόπες και ανήκει στην οικογένεια των βοοειδών που περιλαμβάνει επίσης αγελάδες, αίγες και πρόβατα. Το Wildebeest είναι ένα από τα πιο άφθονα μεγάλα θηλαστικά στην Αφρική και πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια μεταναστευτικά άτομα στο Serengeti και αποτελούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση άγριων βοσκών στη Γη.



Περιγραφή Wildebeest

Το Wildebeest μετρά περίπου 1,5 μέτρα (5 πόδια) στο ύψος των ώμων και ζυγίζει μεταξύ 118 - 275 κιλά (260 - 600 λίβρες). Έχουν μεγάλα κεφάλια με πρόσωπο σαν αγελάδα, χαρούμενη χαίτη και μυτερή γενειάδα. Τα αιχμηρά, καμπύλα κέρατα τους έχουν μήκος έως 1 μέτρο. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό έχουν κέρατα. Το μπροστινό μέρος του σώματός του είναι βαριά κατασκευασμένο και έχουν λεπτές οπίσθιες γωνίες και λεπτά πόδια. Έχουν ουρά μήκους 40 - 50 εκατοστών.

Βιότοπος Wildebeest

Οι προτιμώμενοι βιότοποι είναι τα λιβάδια και οι σαβάνες.

Διατροφή Wildebeest

Το Wildebeest βόσκει τα φυτοφάγα που τρέφονται με χόρτο και χυμώδη φυτά. Μαζικά κοπάδια θα μεταναστεύσουν για εκατοντάδες χιλιόμετρα αναζητώντας φρέσκο ​​γρασίδι που μεγαλώνει μόνο μετά τις εποχιακές βροχοπτώσεις.

Συμπεριφορά Wildebeest

Το Wildebeest κινείται σε μαζικές αγέλες, μερικοί μένουν στο ίδιο μέρος, ενώ άλλοι είναι νομαδικοί και αναζητούν συνεχώς νέες πηγές τροφίμων. Πολλοί πρέπει να κάνουν επικίνδυνα περάσματα όπως το Kenya Masai Mara. Η μετανάστευση wildebeest πρέπει να διασχίσει 2 πλάτα ποτάμια όπου τους περιμένει ο Νείλος Κροκόδειλοι. Όταν οι κροκόδειλοι εντοπίζουν ένα αδύναμο γκνου, μπλοκάρουν τη διαδρομή του πίσω στην ακτή και αρχίζουν να το κλείνουν.

Το Wildebeest κινείται σε τεράστια κοπάδια πιθανώς επειδή υπάρχει ασφάλεια σε αριθμούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα, τόσο λιγότερος κίνδυνος αντιμετωπίζει ένα άτομο από τους αρπακτικούς. Οι αρπακτικοί ακολουθούν τα κοπάδια γύρω και θα κυνηγούν τους νέους και τους αδύναμους.

Τα κοπάδια των wildebeest ρίχνουν τόνους κοπριάς ενώ κινούνται, αλλά σύντομα καθαρίζεται από σμήνη από σκαθάρι κοπριάς που κυλούν το κοπριά σε μπάλες και το θάβουν πριν το φάουν ή γεννήσουν αυγά. Μερικές φορές αγέλες άνω των 500 wildebeest θα καταπραΰνουν και θα τρέχουν με ταχύτητα πάνω από 50 μίλια την ώρα και παρόλο που είναι καταστροφικές, οι stampedes ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων φυτών και την ανανέωση του εδάφους.

Το Wildebeest είναι πιο δραστήριο το πρωί και αργά το απόγευμα ξεκουράζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της ζέστης της νύχτας και επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Wildebeest είναι θορυβώδη πλάσματα και κάνουν φωνητικές εντολές που περιλαμβάνουν κλήσεις, γκρίνια και εκρηκτικά snorts.

Αναπαραγωγή Wildebeest

Αρσενικό γκνου ενήλικος σε ηλικία 3 - 4 ετών και γυναίκες σε ηλικία 2 - 3 ετών. Όταν τα αρσενικά ωριμάσουν, θα στήσουν τα εδάφη τους τα οποία επισημαίνουν με κόπρανα και εκκρίσεις που εκπέμπονται από το πρόσωπο και τις οπλές τους. Το υπερασπίζονται από άλλα αρσενικά και προσπαθούν να ζευγαρώσουν με γυναίκες που εισέρχονται στις περιοχές τους.

Η δραστηριότητα ζευγαρώματος είναι εποχική και συνήθως χρονομετρείται έτσι ώστε η πλειονότητα των μόσχων να γεννιούνται κοντά στην αρχή της περιόδου των βροχών όταν το νέο γρασίδι είναι άφθονο. Μέχρι 500.000 μοσχάρια γεννιούνται κάθε Φεβρουάριο και Μάρτιο κάθε χρόνο, στην αρχή της περιόδου των βροχών. Ένας μόσχος μοσχάρι γεννιέται μετά από περίοδο κύησης 8 και μισών μηνών κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με άλλες αντιλόπες, το θηλυκό δεν χρειάζεται να γεννήσει σε μια απομονωμένη τοποθεσία, θα γεννήσει στο κέντρο του κοπαδιού εάν χρειαστεί.

μαύρο εργαστήριο αυστραλιανό shepard μείγμα

Τα μοσχάρια μπορούν να σταθούν και να τρέξουν μέσα σε λίγα λεπτά από τη γέννησή τους, αλλά πρέπει να κινηθούν με τις μητέρες τους για να έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα επιβίωσης, καθώς είναι πολύ ευάλωτα σε λιοντάρια, τσιτάχ, άγρια ​​σκυλιά και ύαινες. Τα μοσχάρια θηλάζουν από τις μητέρες τους για 6 μήνες αν και είναι σε θέση να τρώνε χόρτο μετά από 10 ημέρες. Τα αρσενικά αφήνουν το κοπάδι όταν είναι ενός έτους για να σχηματίσουν ομάδες πτυχίων.

Η διάρκεια ζωής ενός wildebeest στην άγρια ​​φύση είναι 20 χρόνια.

Κατάσταση διατήρησης Wildebeest

Τα wildebeests είναι άφθονα και παρόλο που οι αριθμοί έχουν αυξηθεί στο Serengeti, ο αριθμός έχει μειωθεί σε άλλες περιοχές όπως η νοτιοδυτική Μποτσουάνα λόγω του ανταγωνισμού με τα ζώα. Η καταστροφή των καλλιεργειών ώθησε τους αγρότες να σκοτώσουν τα wildebeests και επίσης να δημιουργήσουν μεγάλους φράκτες για να εμποδίσουν τα ζώα να μεταναστεύσουν σε υγρότοπους όταν υπάρχουν εποχιακές ξηρασίες. Η συνέχιση της επιβίωσης εξαρτάται από τις προσπάθειες διατήρησης.