Thomson's Gazelle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

Η Thomson's Gazelle The Thomson's Gazelle είναι το μικρότερο, πιο λεπτό και ταχύτερο από όλα τα κιόσκια. Μερικές φορές αναφέρεται ως «Tommy», αυτή η γαζέλα πήρε το όνομά της από τον σκωτσέζικο εξερευνητή, Joseph Thomson, ο οποίος εξερεύνησε την Αφρική το 1890. Αυτές οι χαριτωμένες αντιλόπες εξακολουθούν να είναι μια από τις πιο κοινές γαζέλες στην Ανατολική Αφρική και παρόλο που οι αριθμοί μπορεί να έχουν μειωθεί σε άλλα μέρη της Αφρικής , η Thomson's Gazelle εξακολουθεί να ευδοκιμεί σε χωράφια, λιβάδια και σαβάνες στην Ανατολή.

Περιγραφή της Thomson's Gazelle



Το Thomson's Gazelles έχει μήκος 70 - 90 εκατοστά και ύψος 60 - 90 εκατοστά. Ζυγίζουν περίπου 12 - 85 κιλά (26 - 187 κιλά). Τα Gazelles του Male Thomson είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Αυτά τα ελκυστικά γαζέλια έχουν ανοιχτό καφέ παλτό και λευκά τμήματα. Μπορούν να διακριθούν από το Grant's Gazelle από τη σκοτεινή τους λωρίδα που εκτείνεται στα πλάγια τους. Οι γλουτοί τους είναι λευκοί που εκτείνονται ακριβώς κάτω από την ιστορία τους.



Οι Thomson's Gazelles έχουν μια λεπτή μαύρη λωρίδα στο πρόσωπό τους που τρέχει κάτω από το μάτι, μια σκοτεινή ένδειξη στη μύτη τους και ένα ανοιχτόχρωμο επίχρισμα στο μέτωπό τους. Τα αρσενικά έχουν μακριά μυτερά κέρατα που φέρουν σήμανση με περίπου 20 δακτυλίους και είναι καμπυλωμένα προς τα πίσω με τις άκρες να καμπυλώνουν προς τα εμπρός. Τα θηλυκά δεν έχουν καθόλου κέρατα ή μικρά, κοντά, λεπτά κέρατα.

κουτάβια εργαστηριακού γερμανικού ποιμενικού

Το Thomson's Gazelles έχει λεπτά πόδια και μια μικρή, μαύρη ουρά που κινείται συνεχώς να αιωρείται μπρος-πίσω σαν υαλοκαθαριστήρας. Έχουν μεγάλα αυτιά και μάτια και στενό ρύγχος. Τα κεφάλια τους είναι μικρά και έχουν ένα ελαφρύ σώμα που τους επιτρέπει να τρέχουν γρήγορα και να κάνουν αιχμηρές στροφές. Για να αντισταθμίσουν την ευπάθειά τους στις πεδιάδες, οι γαζέλες έχουν μια εξαιρετική αίσθηση ακοής που τους καθιστά εξαιρετικά προσεκτικούς στους ήχους. Έχουν επίσης εξαιρετική μυρωδιά και θέαμα που είναι η κύρια πηγή επικοινωνίας τους μεταξύ τους.

Τα αρσενικά κιόσκια ονομάζονται «δολάρια» και τα θηλυκά κιόσκια ονομάζονται «δεν».

Το Gazelle Habitat του Thomson

Το Thomson's Gazelles βρίσκεται σε ξηρές, χλοώδεις πεδιάδες στο Σουδάν, στην Τανζανία και στις περιοχές serengeti της Κένυας. Προτιμούν λιβάδια και θαμνώδεις στέπες με βαριά βοσκότοπους, καταπατημένο γρασίδι. Οι γαζέλες μπορούν να παραμείνουν σε βοσκοτόπους πολύ μετά την αποχώρηση μεγαλύτερων φυτοφάγων.

Η δίαιτα Gomelle του Thomson

Το Thomson's Gazelles είναι φυτοφάγα. Το Thomson's Gazelles τρέφεται με χόρτο και άλλες χαμηλές βλάστηση. Θα περιηγηθούν επίσης σε θάμνους. Το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου νερού προέρχεται από τη βλάστηση που τρώνε αν και βασίζονται περισσότερο στο νερό από το Grant's Gazelle. Οι Gazelles του Thomson συγκεντρώνονται σε μεγάλα κοπάδια για να ταΐσουν, ίσως λόγω της ασφάλειας σε αριθμούς. Θα συγκεντρωθούν επίσης με wildebeests, ζέβρα και βοοειδή, καθώς αυτά τα μεγαλύτερα ζώα θα ποδοπατήσουν ψηλά χόρτα καθιστώντας πολύ πιο εύκολο για την γαζέλα να τρώει το κοντό γρασίδι.

alaskan klee-kai

Η συμπεριφορά της Thomson Gazelle

Η γαζέλα είναι ένα βασικό φαγητό πολλών αρπακτικών σαβάνας, όπως λιοντάρια, λεοπάρδαλες, ύαινες, κυνηγετικά σκυλιά και τσιτάχ. Το Thomson's Gazelles είναι πολύ γρήγορα μικρά ζώα και μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τους θηρευτές τους. Κατά τη διάρκεια της αρχικής πτήσης από τους επιτιθέμενους, μια γαζέλα μπορεί να τρέξει με ταχύτητα έως και 80 χιλιόμετρα την ώρα (50 μίλια ανά ώρα) για περίπου 15 - 20 λεπτά. Αυτοί οι εντυπωσιακοί σπρίντερ τρέχουν επίσης με ειδικούς τρόπους για να επικοινωνούν με το υπόλοιπο κοπάδι τους και να μπερδεύουν τον καταδιώκτη τους. Καθώς οι γαζέλες κινούνται κατά τη διαφυγή τους, εκτελούν ξαφνικά άλματα σε ψηλά τόξα. Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται «pronking» ή «stotting» και καθιστά πιο δύσκολη την πτώση της γαζέλας από τον αρπακτικό τους.

Όταν μια γαζέλα εντοπίζει έναν αρπακτικό θηρευτή, θα προκαλέσει ή θα σταματήσει να ειδοποιεί άλλους γαζέλες για τον κίνδυνο και μπορεί επίσης να τρομάξει τον αρπακτικό τους. Μια άλλη πιθανότητα για αυτήν τη συμπεριφορά είναι ότι αποδεικνύει την καταλληλότητά τους με την ελπίδα ότι ο αρπακτικός θα εγκαταλείψει το κυνήγι ή ότι ο αρπακτικός δεν πρέπει να ενοχλεί να προσπαθεί να κυνηγήσει την προφανώς ευκίνητη γαζέλα.

Οι Thomson's Gazelles είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε κοπάδια άνω των 200 ατόμων. Ο Thomson's Gazelles συγκεντρώνεται μερικές φορές με άλλα οπλή ζώα όπως ζέβρα και άλλα είδη αντιλόπης. Κατά τη μετανάστευση, χιλιάδες γαζέλες θα ταξιδέψουν μαζί αναζητώντας νερό κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Τα εδάφη τους μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται με άλλα είδη οπληφόρων χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να είναι πιο εδαφικοί και να υπερασπίζονται τα εδάφη τους σθεναρά αν αμφισβητηθούν. Το υπερασπισμένο αρσενικό θα συγκρούσει κέρατα με τον αντίπαλό του, ο νικητής θα διεκδικήσει τότε το έδαφος.

όλο λευκό χάσκι της Αλάσκας

Οι Thomson's Gazelles σηματοδοτούν τα όρια της επικράτειάς τους με μια μικρή έκκριση από αρωματικούς αδένες που βρίσκονται κάτω από τα μάτια τους. Καταθέτουν την έκκριση σε μια λεπίδα χόρτου που απέχει περίπου 20 πόδια καθημερινά.

Αναπαραγωγή της Thomson's Gazelle

Οι γυναικείες γαζέλες γεννούν συνήθως μετά την περίοδο των βροχών σε ένα μόνο νεαρό, γνωστό ως Fawn, μετά από μια περίοδο κύησης 5 - 6 μηνών. Μετά τον τοκετό, για τις πρώτες 3 εβδομάδες η μητέρα κρύβει το ελαφάκι σε ψηλό γρασίδι και επιστρέφει δύο φορές την ημέρα για να το θηλάσει μέχρι να είναι αρκετά μεγάλο για να ενταχθεί στο κοπάδι.

Τα Fawns έχουν ένα καστανόχρωμο χρώμα που τους βοηθά να παραμένουν καμουφλαρισμένοι όταν κρύβονται σε ανοιχτή χώρα. Μπορούν επίσης να παραμείνουν πολύ ήσυχοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν και οι ενήλικες γαζέλες μπορούν να τρέξουν ένα λιοντάρι ή τσιτάχ, σχεδόν τα μισά από όλα τα ελαφάκια θα χαθούν στους αρπακτικούς πριν φτάσουν στην ενηλικίωση. Οι γυναικείες γαμήλιες Thomson μπορούν να γεννήσουν δύο φορές το χρόνο, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα οπληφόρα. Η διάρκεια ζωής του Thomson's Gazelle είναι 10 - 15 χρόνια στη φύση.

Γερμανικός βοσκός με μαύρο πρόσωπο

Κατάσταση διατήρησης της Thomson's Gazelle

Αν και οι αριθμοί σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής έχουν μειωθεί λόγω του κυνηγιού και της απώλειας ενδιαιτημάτων, το Thomson's Gazelle δεν απειλείται και χαρακτηρίζεται ως «λιγότερο ανησυχητικό» από το IUCN.