Ρινόκερος Σουμάτρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας Ρινόκερος Σουμάτρας (Dicerorhinus sumatrensis), κάποτε κυμαινόταν από τροπικά δάση, βάλτους και σύννεφα στην Ινδία, τη Βιρμανία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τα νησιά της Ινδονησίας. Ο ρινόκερος της Σουμάτρας κινδυνεύει πλέον με 6 μόνο σημαντικούς πληθυσμούς στην άγρια ​​φύση, τέσσερις στη Σουμάτρα, ένας στο Βόρνεο και ένας στη χερσόνησο της Μαλαισίας.

Ο αριθμός των ρινόκερων της Σουμάτρας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, επειδή είναι μοναχικά ζώα και είναι ευρέως διασκορπισμένα σε όλο το εύρος τους, ωστόσο εκτιμάται ότι απομένουν περίπου 300. Οι βιότοποί τους περιλαμβάνουν πυκνά τροπικά και υποτροπικά δάση ορεινών και πεδινών.

Χαρακτηριστικά ρινόκερου Σουμάτρα

Ο Σουμάτρας ή ο «τριχωτός» ρινόκερος όπως αναφέρεται μερικές φορές, είναι ο μικρότερος από τους ζωντανούς ρινόκερους. Στα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται τα αυτιά με κρόσσια, το κοκκινωπό καφέ δέρμα που καλύπτεται μεταβλητά με μακριά μαλλιά και ρυτίδες γύρω από τα μάτια του. Υπάρχουν δύο βαθιές πτυχές του δέρματος που περικυκλώνουν το σώμα, πίσω από τα μπροστινά πόδια και μπροστά από τα πίσω πόδια.



συρματόχορτο ντάκουντ

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας έχει ύψος περίπου 120 - 145 εκατοστά (3,9 - 4,8 πόδια) στον ώμο, με μήκος σώματος 250 εκατοστά (98 ίντσες) και βάρος 500 - 800 κιλά (1100 - 1760 λίβρες) αν και τα μεγαλύτερα άτομα έχουν είναι γνωστό ότι ζυγίζει έως και 1.000 κιλά. Όπως και το αφρικανικό είδος, έχει δύο κέρατα, το μεγαλύτερο είναι το ρινικό κέρατο, συνήθως 15 - 25 εκατοστά (6 - 10 ίντσες), ενώ το άλλο κέρατο είναι συνήθως στέλεχος. Σημειώνεται ότι το δεύτερο κέρατο μπορεί να απουσιάζει σε θηλυκούς ρινόκερους της Σουμάτρας.

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι ένα μοναχικό και μυστικό είδος, καταλαμβάνουν έδαφος που χαρακτηρίζεται εμφανώς με κοπριά, ούρα και γρατζουνιές εδάφους.

Αναπαραγωγή ρινόκερου Σουμάτρα

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας είναι ως επί το πλείστον μοναχικός ζώος, εκτός από την ερωτοτροπία και την ανατροφή παιδιών. Το διάστημα μεταξύ των γεννήσεων των μόσχων είναι περίπου 3 - 4 χρόνια, επομένως δεν συμβαίνουν πολύ συχνά.

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας ωριμάζει περίπου 6 - 8 ετών και οι μόσχοι γεννιούνται κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου που διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο κάθε έτους. Ένας μόσχος μοσχάρι γεννιέται και απογαλακτίζεται για περίπου 16 μήνες.

κόκκινα μύτη κουτάβια pitbull

Τα μοσχάρια γεννιούνται με πυκνό κάλυμμα μαλλιών που γίνεται κοκκινωπό καφέ σε νεαρούς ενήλικες και γίνεται αραιό, τριχωτό και σχεδόν μαύρο στα μεγαλύτερα ζώα. Εδώ είναι δύο μόσχοι ρινόκερου της Σουμάτρας. Παρατηρήστε τα μαλλιά στα σώματά τους με τα οποία γεννιούνται.

Συμπεριφορά ρινόκερου Σουμάτρα

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας περνούν την ημέρα τους σε βαλβίδες επιτρέποντας στη λάσπη να κρυώσει το δέρμα τους και να την προστατεύσει από το στέγνωμα στον καυτό ήλιο. Η αναζήτηση τροφής συμβαίνει είτε τη νύχτα είτε κατά τη διάρκεια της δροσιάς νωρίς το πρωί και το βράδυ. Τα νεαρά δενδρύλλια (δέντρα) είναι το αγαπημένο τους φαγητό και αυτά τα δέντρα κόβονται και καταπατούνται πριν τρώγονται. Τα βασικά ορυκτά λαμβάνονται από γλείψιμο αλατιού και αυτά είναι απαίτηση για κάθε γκάμα σπιτιών.

Ανατομία ρινόκερου Σουμάτρας



κουτάβι μαύρο τσαγιού poodle

Υποείδος ρινόκερου Σουμάτρα

Υπάρχουν 3 υποείδη του ρινόκερου της Σουμάτρας:

ο Ρινόκερος της Δυτικής Σουμάτρας (Dicerorhinus sumatrensis sumatrensis), έχει μόνο περίπου 275 ρινόκερους, κυρίως στη δυτική Σουμάτρα. Περίπου 75 μπορεί να ζουν στη Χερσόνησο της Μαλαισίας. Οι κύριες απειλές κατά αυτού του υποείδους είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων και η παράνομη λαθροθηρία.

ο Ρινόκερος Ανατολικής Σουμάτρας ή Ρινόκερος των Βορρά (Dicerorhinus sumatrensis harrissoni), κάποτε ήταν συχνές σε ολόκληρο το Βόρνεο, τώρα εκτιμάται ότι μόνο περίπου 25 άτομα επιβιώνουν. Ο γνωστός πληθυσμός στο Borneo ζει στο Sabah. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ζώων που επιβιώνουν στο Sarawak και το Kalimantan. Αυτό το υποείδος πήρε το όνομά του από τον Tom Harrisson, ο οποίος δούλεψε εκτενώς με τη ζωολογία και την ανθρωπολογία των Βόρνεων στη δεκαετία του 1960. Το είδος των Βορρά είναι σημαντικά μικρότερο από τα άλλα δύο.

ο Ρινόκερος Βόρειας Σουμάτρας (Dicerorhinus sumatrensis lasiotis), κάποτε περιπλανήθηκε στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, ωστόσο, έχει κηρυχθεί εξαφανισμένο σε αυτές τις χώρες. Μη επιβεβαιωμένες αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη ένας μικρός πληθυσμός στη Βιρμανία, αλλά η πολιτική κατάσταση στη χώρα εμπόδισε την επαλήθευση. Το όνομα «lasiotis» προέρχεται από τα ελληνικά για τα «τριχωτά αυτιά». Αργότερα μελέτες έδειξαν ότι τα μαλλιά τους στο αυτί δεν ήταν μακρύτερα από άλλα ρινόκερα της Σουμάτρας, αλλά D.s. lasiotis παρέμεινε ένα υποείδος επειδή ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από τα άλλα υποείδη.

Κατάσταση διατήρησης του ρινόκερου της Σουμάτρας

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας κινδυνεύει σοβαρά από την καταστροφή του βιότοπου. Οι γνωστοί πληθυσμοί αυτού του ρινοκέρου είναι μικροί και ευρέως διασκορπισμένοι, ο δασικός βιότοπός του μειώνεται γρήγορα και η απειλή του λαθροθηρίας είναι πάντα παρούσα. Σήμερα, ο παγκόσμιος πληθυσμός του ρινόκερου της Σουμάτρας μπορεί να είναι κάτω από 300 άτομα στην άγρια ​​φύση και μέχρι στιγμής οι απόπειρες αιχμαλωσίας αναπαραγωγής ήταν ανεπιτυχείς.

Για να επιβιώσει ο ρινόκερος της Σουμάτρας, απαιτούνται επείγοντα μέτρα για τη διάσωση των δασών όπου εξακολουθεί να εμφανίζεται. Όπως όλοι οι ρινόκεροι, ο ρινόκερος της Σουμάτρας είναι εξαιρετικά χαμηλός σε πληθυσμό και παρόλο που ζουν σε προστατευόμενες περιοχές, εξακολουθεί να εμφανίζεται παράνομη λαθροθηρία και να απειλεί αυτό το σπάνιο είδος περισσότερο κάθε μέρα. Οι περισσότεροι εναπομείναντες βιότοποι βρίσκονται σε απρόσιτες ορεινές περιοχές της Ινδονησίας, όπου η κυβέρνηση δεν έχει την τάση να αποθαρρύνει την εκκαθάριση των οικοτόπων ρινόκερου προς όφελος της βιομηχανίας ξυλείας. Ο ρινόκερος της Σουμάτρας είναι το τελευταίο είδος που σώζεται στην ίδια ομάδα με τον εξαφανισμένο μάλλινο ρινόκερο.