Πίθηκοι σκίουρου

Πηγή εικόνας

Σκίουρος Monkeys (New World Monkeys) Πίθηκοι σκίουρου ζουν στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Η γκάμα τους εκτείνεται από την Κόστα Ρίκα μέχρι την κεντρική Βραζιλία και τη Βολιβία. Η γούνα του πιθήκου σκίουρου είναι κοντή και κοντά, χρωματισμένη ελιά στους ώμους και κιτρινωπό πορτοκάλι στην πλάτη και τα άκρα της.



Σκίουρος μαϊμούδες λαιμός και τα αυτιά είναι λευκά και τα στόματά τους είναι μαύρα. Το πάνω μέρος του κεφαλιού τους είναι τριχωτό. Αυτό το ασπρόμαυρο πρόσωπο τους δίνει το γερμανικό τους όνομα, «μαϊμούδες κρανίου».

Οι πίθηκοι σκίουρου μεγαλώνουν σε 25 έως 35 εκατοστά, συν μια ουρά 35 έως 42 εκατοστά. Οι πίθηκοι σκίουρου ζυγίζουν 750 έως 1100 γραμμάρια. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο λόγος μάζας εγκεφάλου προς μάζα σώματος για πιθήκους σκίουρου είναι 1:17, ο οποίος τους δίνει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο, αναλογικά, από όλα τα πρωτεύοντα. Οι άνθρωποι έχουν αναλογία 1:35. Οι θηλυκοί πίθηκοι σκίουρου έχουν ψευδο-πέος που χρησιμοποιούν για να επιδείξουν κυριαρχία σε μικρότερους πιθήκους, όπως και οι αρσενικοί πίθηκοι σκίουρου.



Όπως και οι περισσότεροι συγγενείς πιθήκων του Νέου Κόσμου, οι πίθηκοι σκίουρων είναι ημερήσιοι και δενδροκηπευτικοί. Σε αντίθεση με τους άλλους πιθήκους του Νέου Κόσμου, η ουρά τους δεν χρησιμοποιείται για αναρρίχηση, αλλά ως ένα είδος «ισορροπίας πόλου» και επίσης ως εργαλείο. Οι κινήσεις τους στα κλαδιά είναι εξαιρετικά γρήγορες. Οι πίθηκοι σκίουρου ζουν μαζί σε ομάδες πολλαπλών αρσενικών / πολλαπλών γυναικών με έως και 500 άτομα. Αυτές οι μεγάλες ομάδες μπορούν, ωστόσο, περιστασιακά να χωρίσουν σε μικρότερα στρατεύματα.

μπλε μύτη κόκκινο μίγμα μύτης

Οι πίθηκοι σκίουρου έχουν μια σειρά από φωνητικές κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιητικών ήχων για την προστασία τους από μεγάλα γεράκια, που αποτελούν φυσική απειλή για αυτούς. Οι πίθηκοι σκίουρου μικρού μεγέθους σώματος τους καθιστούν επίσης ευαίσθητους σε αρπακτικά ζώα όπως φίδια και μεγάλες γάτες. Για τη σήμανση του εδάφους, οι πίθηκοι σκίουρου τρίβουν την ουρά και το δέρμα τους με τα ούρα τους.

Οι πίθηκοι σκίουρου είναι παμφάγα, τρώνε κυρίως φρούτα και έντομα. Περιστασιακά τρώνε επίσης ξηρούς καρπούς, μπουμπούκια, αυγά και μικρά σπονδυλωτά.

Το ζευγάρωμα των πιθήκων σκίουρου υπόκειται σε εποχιακές επιρροές. Τα θηλυκά γεννούν νέους κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, μετά από περίοδο κύησης 150 - 170 ημερών. Οι μητέρες φροντίζουν αποκλειστικά τους νέους. Οι πίθηκοι σκίουρου απογαλακτίζονται από την ηλικία των 4 μηνών, ενώ άλλα είδη απογαλακτίζονται πλήρως έως 18 μηνών. Θηλυκοί πίθηκοι σκίουρου φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 3 ετών, ενώ τα αρσενικά φτάνουν σεξουαλική ωριμότητα περίπου 5 ετών. Οι πίθηκοι σκίουρου ζουν έως περίπου 15 ετών στην άγρια ​​φύση, περίπου 20 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Γένος: Saimiri - Μαϊμού σκίουρου με γυμνά αυτιά

ο Μαϊμού σκίουρος με γυμνά αυτιά (Saimiri ustus) είναι ένας ενδημικός μαϊμού σκίουρος στη Βραζιλία. Έχουν μαύρες κορώνες και κοκκινωπό πλάτη. Τα κοινά και τα είδη της Κεντρικής Αμερικής έχουν και τα δύο μαλλιά στα αυτιά, σε αντίθεση με τον γυμνό πίθηκο σκίουρου (S. ustus) της κεντρικής Βραζιλίας. Κατάσταση διατήρησης - Λιγότερο πρόβλημα.

Γένος: Saimiri - Μαύρος σκίουρος μαϊμού

ο Μαύρος σκίουρος μαϊμού (Saimiri vanzolinii), είναι ένας πίθηκος του Νέου Κόσμου από τη Νότια Αμερική. Βρίσκεται στη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη. Η σχέση του μαϊμού του μαύρου σκίουρου με άλλους πιθήκους σκίουρου της Νότιας Αμερικής αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης. Μερικοί ερευνητές αμφισβήτησαν εάν ο Μαύρος Σκίουρος Monkey είναι ένα πλήρες είδος ή ένα περιφερειακό υποείδος. Πρόσφατοι επισκέπτες στην περιοχή εντός του εύρους του Black Squirrel Monkey έχουν αναφέρει οραματισμούς των Common Squirrel Monkeys (Saimiri sciureus), ένα στενά συγγενές είδος σκίουρου Monkey με πολύ ευρύτερη κατανομή. Κατάσταση διατήρησης - ευάλωτο.

μπλε κουτάβια κουτάβια κυνηγόσκυλο

Γένος: Saimiri - Μαύρος μαϊμού σκίουρος

ο Μαύρος σκίουρος μαϊμού (Saimiri boliviensis) είναι ένας πίθηκος σκίουρου της Νότιας Αμερικής, που βρίσκεται στη Βολιβία, τη Βραζιλία και το Περού. Κατάσταση διατήρησης - Λιγότερο πρόβλημα.

Γένος: Saimiri - Μαϊμού Σκίουρου της Κεντρικής Αμερικής

πωλείται καθαρό λευκό κουτάβι χάσκυ

ο Μαϊμού Κεντρικής Αμερικής σκίουρος (Saimiri oerstedii) είναι ένα είδος πιθήκου σκίουρου από την Κεντρική Αμερική. Βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα και τον Παναμά στις ακτές του Ειρηνικού. Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Κεντρικής Αμερικής Σκίουρος Monkey έχει μειωθεί από περίπου 200.000 στη δεκαετία του 1970 σε λιγότερο από 5000. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποψίλωση, το κυνήγι και τη σύλληψη για το εμπόριο κατοικίδιων ζώων.

Υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες στην Κόστα Ρίκα για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον πίθηκο από την εξαφάνιση. Η Κεντρική Αμερικανική Σκίουρος μαϊμού διαφέρει στο χρώμα από σκίουρος πιθήκους από τη Νότια Αμερική. Ενώ οι πίθηκοι της Νότιας Αμερικής τείνουν να έχουν κυρίως πρασινωπό χρώμα, ο Κεντρικός Αμερικανός σκίουρος μαϊμού έχει ένα κοκκινωπό καφέ πίσω με γκρι πόδια και λευκά κάτω. Υπάρχει ένα μαύρο καπάκι στην κορυφή του κεφαλιού και ένα μαύρο άκρο στο τέλος της ουράς. Το πρόσωπο είναι λευκό με μαύρες ζάντες γύρω από τα μάτια και μαύρο γύρω από τη μύτη και το στόμα. Κατάσταση διατήρησης - σε κίνδυνο.

Γένος: Saimiri - Κοινή μαϊμού σκίουρος



ο Κοινή μαϊμού σκίουρος (Saimiri sciureus) είναι ένα μικρό πρωτεύον του Νέου Κόσμου από την οικογένεια Cebidae και προέρχεται από δέκα διαφορετικές χώρες της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ισημερινού, της Γαλλικής Γουιάνας, της Γουιάνας, του Περού, του Σουρινάμ, της Βενεζουέλας και του Πουέρτο Ρίκο.

Το Common Squirrel Monkey ζει σε πολύ μεγάλες ομάδες, έως 300 άτομα, σε υγρά τροπικά δάση και συνήθως ζωοτροφές στα μεσαία και χαμηλότερα επίπεδα του δάσους και κοιμάται κοντά στο κουβούκλιο.

Οι γυναίκες είναι τα κυρίαρχα μέλη της ομάδας. Είναι ένας πολύ ευκίνητος πίθηκος, με υψηλό μεταβολικό ρυθμό και αν και ένα παμφάγο ζώο, τρέφεται κυρίως με έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Τρέφεται επίσης με φρούτα, σπόρους και άλλα μέρη των φυτών. Είναι σύνηθες να βλέπουμε αυτούς τους πιθήκους σκίουρου σε μικτές ομάδες, να κινούνται μαζί με άλλα είδη πρωτευόντων και πουλιών.

κίτρινα εργαστήρια και κουτάβια Golden Retriever

Υπάρχουν τέσσερα υποείδη του Saimiri sciureus:

Saimiri sciureus sciureus
Saimiri sciureus albigena
Πίθηκος σκίουρου του Χάμπολντ , (Saimiri sciureus cassiquiarensis)
Μαϊμού του Ισημερινού σκίουρος , (Saimiri sciureus macrodon)