Πεδιάδες Ζέβρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

ο Πεδιάδες Ζέβρα (Equus quagga, πρώην Equus burchelli) είναι η πιο κοινή και γεωγραφικά διαδεδομένη μορφή ζέβρας. Πεδιάδες Η ζέβρα βρέθηκε κάποτε σε πεδιάδες και λιβάδια από το νότο της Αιθιοπίας μέχρι την ανατολική Αφρική μέχρι το νότο μέχρι την Αγκόλα και την ανατολική Νότια Αφρική. Πεδιάδες Ζέβρα κατοικούν ανοιχτές, χλοώδεις πεδιάδες ή δασώδεις εκτάσεις με γρασίδι.

Οι πεδιάδες Zebra είναι πολύ λιγότερο πολυάριθμες από ό, τι κάποτε, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως το κυνήγι του κρέατος και των δορών τους, καθώς και η εισβολή σε μεγάλο μέρος του πρώην οικοτόπου τους, ωστόσο, παραμένουν κοινά στα αποθέματα παιχνιδιών.

Χαρακτηριστικά πεδιάδας ζέβρα



Τα πεδιάδα Zebra είναι μεσαίου μεγέθους και παχύ σώμα με σχετικά κοντά πόδια. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό ζέβρα Plains έχουν ύψος περίπου 1,4 μέτρα (4,6 πόδια) στον ώμο, έχουν μήκος περίπου 2,3 μέτρα (8 πόδια) και ζυγίζουν περίπου 294 κιλά (646 κιλά), ωστόσο τα αρσενικά μπορεί να ζυγίζουν 10% περισσότερο από τα θηλυκά.

πωλούνται κουτάβια λευκού χάσκυ

Όπως όλα τα ζέβρα, το Plains Zebra είναι τολμηρό ριγέ σε μαύρο και άσπρο και κανένα άτομο δεν μοιάζει ακριβώς. Όλα έχουν κάθετες ρίγες στο εμπρός μέρος του σώματος, οι οποίες ταξιδεύουν προς τις οριζόντιες λωρίδες στο πίσω μέρος τους. Τα βόρεια είδη Plains Zebra έχουν στενότερη και πιο καθορισμένη λωρίδα, ενώ οι νότιοι πληθυσμοί έχουν ποικίλες αλλά μικρότερες ποσότητες λωρίδας στα κάτω μέρη, στα πόδια και στο πίσω μέρος.

Όπως όλα τα ζέβρα, το Plains zebra έχει οξεία όραση και ακοή που τους βοηθά να εντοπίζουν νωρίς τους θηρευτές. Έχουν επίσης μια εξαιρετική αίσθηση γεύσης στην οποία μπορούν να ανιχνεύσουν μικρές αλλαγές στην ποιότητα του φαγητού τους.

Διατροφή Plains Zebra

Η ζέβρα Plains βόσκει τα δύο τρίτα της ημέρας σε γρασίδι, φλοιό, ρίζες και μίσχους από κόκκινη βρώμη. Θα τρώνε επίσης μια ποικιλία από χόρτα, μαζί με κάποια επιπλέον περιήγηση, όπως φύλλα και κλαδιά. Η πεδιάδα ζέβρα ζει στην ανατολική και νοτιοανατολική Αφρική όπου υπάρχουν μόνο δύο εποχές, υγρές και ξηρές. Η ζέβρα βασίζεται στις βροχοπτώσεις για φαγητό και νερό και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες μεταναστεύσεις για να ακολουθήσει τις βροχές. Η ζέβρα θα μεταναστεύσει έως και 700 μίλια για φαγητό. Άλλοι βοσκότοποι πρέπει επίσης να κάνουν το ίδιο πράγμα. Η πεδιάδα ζέβρα δεν μπορεί να επιβιώσει πολύ καιρό χωρίς νερό και πρέπει να απέχει τουλάχιστον 25 - 30 χιλιόμετρα από μια πηγή νερού.

Κοινωνική δομή Plains Zebra

Η πεδιάδα ζέβρα μένει σε οικογενειακές ομάδες επιβήτορα, ή αρσενικά και πολλές φοράδες, ωστόσο, διαφορετικές οικογένειες θα συγκεντρωθούν σε τεράστια κοπάδια εκατοντάδων ζέβρες. Τα κοπάδια θα αναμειχθούν με wildebeests, στρουθοκαμήλους και αντιλόπη ενώ βόσκουν και μάλιστα εξαρτώνται από αυτά ως πρόσθετη προστασία έναντι των αρπακτικών. Η ζέβρα είναι πάντα απασχολημένη και άγρυπνη και πολύ θορυβώδης. Το Plains Zebra κάνει πολλούς ήχους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών στο Serengeti, μπορεί να σχηματιστούν συγκεντρωτικά κοπάδια έως 10.000 ατόμων, μέρος ενός από τα τελευταία μεγάλα θεάματα άγριας ζωής στον κόσμο.

Οι πεδιάδες Zebra επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι πεδιάδες με ζέβρα φοράδες θα παράγουν έναν «κυνήγι» ήχο όταν διαχωρίζονται από τα πουλάρια τους και «νικέλιο» για να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο. Ο συναγερμός ζέβρας είναι ένας «φλοιός φλοιός» που όλοι κάνουν καθώς κάνουν τη διαφυγή τους από τους αρπακτικούς.

Η Mares υπάρχει σε μια ιεραρχία με το άλφα θηλυκό να είναι το πρώτο που ζευγαρώνει με τον επιβήτορα και να είναι το ένα που ηγείται της ομάδας. Όταν προστίθενται νέες φοράδες στην ομάδα, αντιμετωπίζονται με εχθρότητα από τις άλλες φοράδες. Έτσι ο επιβήτορας πρέπει να προστατεύσει τις νέες φοράδες μέχρι να υποχωρήσει η επιθετικότητα.

Η Zebra ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς με την περιποίηση. Τα μέλη του χαρέμ χτυπούν και ξύνονται κατά μήκος του λαιμού, των ώμων και της πλάτης με τα δόντια και τα χείλη τους. Οι μητέρες και τα πουλάρια γαμπρεύουν συχνότερα ακολουθούμενα από αδέλφια. Ο καλλωπισμός δείχνει κοινωνική κατάσταση και διευκολύνει την επιθετική συμπεριφορά.

ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός morkie

Αναπαραγωγή πεδιάδων με ζέβρα

Στην άγρια ​​φύση, οι φοράδες φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ 2 - 4 ετών. Τα αρσενικά είναι σε θέση να ανταγωνίζονται για φοράδες μετά την ηλικία τους περίπου 4 ετών. Κατά τη συγκέντρωση θηλυκών για αναπαραγωγή, οι αντίπαλοι επιβήτορες ανταγωνίζονται έντονα πιέζοντας, κλωτσώντας και δαγκώνοντας ο ένας τον άλλον. Μόλις ένα αρσενικό δημιουργήσει χαρέμι, η ιδιοκτησία αυτού του χαρέμ σπάνια αμφισβητείται, εκτός εάν είναι ανίκανος ή άρρωστος. Η περίοδος κύησης μιας ζέβρας είναι περίπου 12 - 13 μήνες (365 - 390 ημέρες).

Εφόσον μια φοράδα μπορεί να έρθει σε οίστρο (έτοιμη για αναπαραγωγή) μέσα σε λίγες μέρες από τον τοκετό, μπορεί να συλλάβει σχεδόν κάθε χρόνο. Το θηλυκό γεννά συνήθως ένα πουλάρι, καθώς τα δίδυμα είναι σπάνια. Κατά τη γέννηση, ένα πουλάρι ζυγίζει περίπου 70 κιλά (32 κιλά). Το πουλάρι μπορεί να σταθεί σχεδόν αμέσως και να τρέξει μέσα σε μια μέρα. Αν και ένα πουλάρι μπορεί να βόψει μέσα σε μια εβδομάδα από τη γέννηση, συνεχίζει να θηλάζει για έως και 16 μήνες.

Η μέση βρεφική θνησιμότητα είναι περίπου 50%, κυρίως λόγω της αρπαγής από λιοντάρια και κηλίδες ύαινας. Η μέση διάρκεια ζωής του ζέβρα Plains είναι 20 - 25 χρόνια στην άγρια ​​φύση και 40 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Αρπακτικά Ζέβρα Πεδιάδες

Οι κύριοι αρπακτικοί ζέβρα Plains είναι λιοντάρια και υαινές με στίγματα. Οι κροκόδειλοι του Νείλου είναι επίσης μεγάλες απειλές κατά τη διάρκεια των ποταμών. Τα άγρια ​​σκυλιά, τα τσιτάχ και οι λεοπαρδάλεις λυμαίνονται επίσης τη ζέβρα, αν και οι απειλές που θέτουν είναι γενικά μικρές. Για προστασία από τους θηρευτές, το Plains Zebra υποχωρεί σε ανοιχτούς χώρους με καλή ορατότητα τη νύχτα.

μικροσκοπικά φλυτζάνι τσαγιού poodles

Υποείδη Plains Zebra

Η Ζέβρα του Γκραντ



Η ζέβρα Plains έχει διαφοροποιηθεί σε πολλά υποείδη, δύο εκ των οποίων έχουν εξαφανιστεί. Η ζέβρα του Grant (Equus burchelli boehmi), που απεικονίζεται αριστερά, είναι το πιο κοινό από τα υποείδη της πεδιάδας με ζέβρα. Η ζέβρα του Grant είναι η καλύτερα μελετημένη από την πεδιάδα με ζέβρα και πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τη συμπεριφορά και τη βιολογία του είδους προέρχονται από την εργασία με αυτό το υποείδος στην άγρια ​​φύση και στους ζωολογικούς κήπους.

Με μεγάλες μαύρες ρίγες σε λευκό φόντο (οι Αφρικανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπουν λευκές λωρίδες σε μαύρο φόντο), αυτό το υποείδος είναι το ζέβρα που εμφανίζεται συχνότερα σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Στην άγρια ​​φύση, η κατανομή του εκτείνεται από το νότιο Σουδάν έως την ανατολική Αφρική νότια έως τον ποταμό Zambesi.

Μπορεί να απομένουν περίπου 300.000 στην άγρια ​​φύση, μόνο στις πεδιάδες Serengeti-Mara υπάρχουν περίπου 150.000 πεδιάδες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών στο Serengeti, μπορεί να σχηματιστούν συγκεντρωτικά κοπάδια έως 10.000 ατόμων, μέρος ενός από τα τελευταία μεγάλα θεάματα άγριας ζωής στον κόσμο.

κοντό μπλε μύτη pitbull

Ζέβρα Chapman

ο Ζέβρα Chapman ή το ζέβρα Damara (Equus burchelli antiquorum) είναι ένα υποείδος της ζέβρας Plains που εμφανίζεται από την Αγκόλα και τη Ναμίμπια σε όλη τη βόρεια Νότια Αφρική έως το Transvaal. Χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο ευρείας, σκούρας ρίγας που εναλλάσσεται με λεπτές, ελαφριές σκιές. Οι λωρίδες εξασθενίζουν στο καστανό χρώμα του σώματος στα οπίσθια τετράγωνα και απουσιάζουν εντελώς στα πόδια.

Zebra του Burchell



Ένα άλλο νότιο υποείδος του ζέβρα Plains, το Ζέβρα Burchell (Equus burchelli burchelli), που τώρα εξαφανίστηκε, δεν είχε λωρίδες στο πίσω μέρος. Το βασικό χρώμα του αμαξώματος ήταν κοκκινωπό-κίτρινο.

Η ζέβρα του Burchell υπήρχε από τη νότια Μποτσουάνα στην πορτοκαλί ελεύθερη πολιτεία της Νότιας Αφρικής. Καθώς ο ευρωπαϊκός οικισμός εξαπλώθηκε βόρεια από το Ακρωτήριο στην αποικιακή Νότια Ροδεσία, αυτό το υποείδος κυνηγήθηκε σε εξαφάνιση. Τα άγρια ​​κοπάδια είχαν εξαφανιστεί έως το 1910 και το τελευταίο γνωστό άτομο πέθανε στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου το 1918.

Κατάσταση συντήρησης Plains Zebra

Η κατάσταση σε κίνδυνο της πεδιάδας με ζέβρα είναι λιγότερο ανησυχητική από αυτήν της άλλης ζέβρας. Το Plains zebra είναι το πιο άφθονο άγριο μέλος της οικογένειας αλόγων, με ένα ευρύ φάσμα και αριθμοί που πιθανώς ξεπερνούν τα 750.000. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, το Plains Zebra εξακολουθεί να απειλείται από το κυνήγι και από την αλλαγή οικοτόπων από το ράντσο και άλλα είδη γεωργίας.

Χάρτης εύρους Plains Zebra