Όρος Ζέβρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

ο Όρος Ζέβρα (Equus zebra) και (Equus hartmannae) είναι ένα είδος ζέβρας, που προέρχεται από τη Νοτιοδυτική Αγκόλα, τη Ναμίμπια και τη Νοτιοδυτική Αφρική. Οι ορεινές ζέβρες ζουν σε ξηρούς, πετρώδεις, ορεινούς και λοφώδεις βιότοπους. Οι ορεινές ζέβρες προτιμούν πλαγιές και οροπέδια και βρίσκονται σε υψόμετρο 2.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και μεταναστεύουν χαμηλότερα κατά τη χειμερινή περίοδο.

κουτάβι rottweiler pitbull mix

Υπάρχουν δύο είδη Όρος Ζέβρα : το Cape Mountain Zebra (Equus zebra) και το Hartmann's Mountain Zebra (Equus hartmannae). Αυτά τα δύο είδη θεωρούνταν προηγουμένως ως δύο υποείδη.

Το Cape Mountain Zebra βρίσκεται στο νότιο ακρωτήριο.



Το βουνό Zebra του Hartmann βρίσκεται στην παράκτια Ναμίμπια και τη νότια Αγκόλα. Τα βουνά Ζέμπρα του Χάρτμαν προτιμούν να ζουν σε μικρές ομάδες 7 - 12 ατόμων. Είναι ευκίνητοι ορειβάτες, που μπορούν να ζήσουν σε άγονες συνθήκες σε απότομες ορεινές χώρες.

Το Cape Mountain Zebra και το Hartmann's Mountain Zebra είναι αλλοπαθητικά, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζονται σε ξεχωριστές, μη επικαλυπτόμενες γεωγραφικές περιοχές. Επομένως, δεν μπορούν να διασταυρώσουν.

Χαρακτηριστικά βουνών ζέβρα



Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό και των δύο ειδών ορεινής ζέβρας είναι ένα τετράγωνο πτερύγιο δέρματος ή ένα δρομάκι στο λαιμό που αναπτύσσεται καλύτερα στα αρσενικά. Οι ορεινές ζέβρες έχουν ασπρόμαυρες ρίγες σε όλο το σώμα τους εκτός από το στομάχι τους, οι οποίες είναι λευκές. Έχουν 4 οπές με ένα δάχτυλο και λεπτά, μυτερά αυτιά που έχουν μήκος έως 8 ίντσες.

χρυσοκίτρινο μίγμα εργαστηρίου

Οι ορεινές ζέβρες έχουν χαίνες κοντά μαλλιά που στέκονται όρθια από το λαιμό τους. Οι ρίγες στο σώμα τους συνεχίζουν μέχρι τις χαίνες τους. Οι ορεινές ζέβρες έχουν επίσης μια τούφα μαλλιών στο τέλος των ουρών τους.

Το μήκος του σώματος Mountain zebra έχει μήκος περίπου 7,3 πόδια και έχουν ύψος 4 πόδια έως 4,5 πόδια. Έχουν μέσο μήκος ουράς 20 ίντσες και το συνολικό τους βάρος κυμαίνεται μεταξύ 573 και 815 κιλών.

Το Cape Mountain Zebra είναι το μικρότερο ζέβρα και έχει ύψος περίπου 47 ίντσες. Οι λωρίδες του είναι φαρδιές, με ένα καθαρό λευκό σώμα από κάτω. Οι λωρίδες του Hartmann είναι επίσης μεγάλες, ωστόσο, έχουν ένα υπόλευκο χρώμα κάτω από αυτά. Το Cape Mountain Zebra είναι πιο παχύρρευστο από το Hartmann's Zebra, έχει μεγαλύτερα αυτιά και μεγαλύτερο dewlap. Τα κεφάλια της ζέβρας στα βουνά είναι σχετικά κοντά και ριγέ με ένα σκοτεινό ρύγχος.

Ορεινή Ζέβρα Διατροφή

Η διατροφή του Mountain Zebra αποτελείται από φουντωτό γρασίδι, φλοιό, φύλλα, φρούτα και ρίζες. Οι ορεινές ζέβρες σκάβουν συχνά για νερό στο έδαφος.

Κοινωνική δομή Mountain Zebra

Η ορεινή ζέβρα είναι πιο δραστήρια νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Περνούν έως και τις μισές ώρες της ημέρας για να τρέφονται. Η ζέβρα του βουνού ζει σε κοπάδια που αποτελούνται από ένα ενήλικο αρσενικό (επιβήτορα), ένα έως πέντε ενήλικα θηλυκά (φοράδες) και τα νεαρά τους. Ο επιβήτορας είναι το κυρίαρχο μέλος της αγέλης. Μερικές φορές τα κοπάδια συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν προσωρινές ομάδες έως 30 ατόμων.

Η ορεινή ζέβρα δεν σχηματίζει ποτέ τα μεγάλα κοπάδια που χαρακτηρίζουν την πεδιάδα, ωστόσο παρουσιάζουν ένα κοινωνικό σύστημα χαρέμ. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα κινούνται μέχρι 20 χιλιόμετρα από μια πηγή νερού. Όπου κινδυνεύουν να κυνηγηθούν, το βουνό ζέβρα νερό τη νύχτα, ωστόσο, όταν δεν κινδυνεύουν να κυνηγηθούν, ποτίζουν ανά πάσα στιγμή.

Ορεινές ζέβρες αισθήσεις

Η ζέβρα έχει πολύ καλή όραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Έχουν διοφθαλμική όραση στο μέτωπο και πιθανότατα μπορούν να δουν χρώμα. Έχουν επίσης εξαιρετική ακοή που μπορεί να ανιχνεύσει ήχους σε πολύ μεγάλη απόσταση. Το βουνό ζέβρα έχει επίσης πολύ έντονη αίσθηση γεύσης και μπορεί να ανιχνεύσει μικρές αλλαγές στην ποιότητα του φαγητού τους.

μισό poodle μισό μαλτέζικο

Αναπαραγωγή με ζέβρα στο βουνό

Η περίοδος κύησης για τη ζέβρα του βουνού είναι 180 ημέρες. Τα πουλάρια Mountain Zebra ζυγίζουν περίπου 55 κιλά κατά τη γέννηση. Οι φοράδες γεννούν το πρώτο τους πουλάρι όταν είναι μεταξύ 3 και 6 ετών. Η ζέβρα γεννά μόνο έναν απόγονο κάθε φορά. Συνήθως γεννούν ένα πουλάρι κάθε 1 έως 3 χρόνια έως ότου είναι 24 ετών. Η θηλυκή ορεινή ζέβρα θηλάζει το πουλάρι για έως ένα χρόνο.

Όπως τα άλογα, τα ζέβρα μπορούν να στέκονται, να περπατούν και να θηλάζουν λίγο μετά τη γέννησή τους. Οι μητέρες του Hartmann's Mountain zebra θα αναγκάσουν τους άντρες τους νέους να βγουν από την ομάδα όταν γεννιέται ένας νέος αδελφός. Οι αρσενικοί απόγονοι της ζέβρας του Cape Mountain, από την άλλη πλευρά, πρέπει να πολεμήσουν για να φύγουν από την ομάδα για να φύγουν και να συμμετάσχουν σε ομάδες bachelor. Η μέση διάρκεια ζωής του ζέβρα του βουνού είναι 20 χρόνια στην άγρια ​​φύση. Το παλαιότερο ηχογραφημένο ζέβρα Hartmanns ήταν 29 ετών.

Κατάσταση διατήρησης Mountain Zebra

Το Mountain Zebra παρατίθεται ως «Κρίσιμα απειλούμενο» στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Είδων, που εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Διατήρησης (IUCN), μια μη κυβερνητική οργάνωση που συγκεντρώνει παγκόσμιες πληροφορίες σχετικά με τα απειλούμενα είδη.

Το Mountain Zebra πλησίασε επικίνδυνα τον 20ο αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1930, ο πληθυσμός του Cape Mountain Zebras έπεσε σε λιγότερα από 100 ζώα. Αρκετές δεκαετίες εργασίες συντήρησης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Εθνικού Πάρκου Mountain Zebra στη Νότια Αφρική για τη διατήρηση του Mountain Zebra, βοήθησε τον πληθυσμό να ανέλθει σε περίπου 700 ζώα. Βορειότερα, στη Ναμίμπια και την Αγκόλα, το Mountain Zebras είναι πιο πολυάριθμο, με περίπου 25.000 ζώα, αν και αυτοί οι πληθυσμοί απειλούνται επίσης από το κυνήγι και την απώλεια ενδιαιτημάτων.

Χάρτης οροσειράς Zebra