Ορεινός γορίλλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

Ορεινός γορίλλας Ορεινός γορίλλας (Gorilla Beringei Beringei) βρίσκονται στις ζούγκλες του Ζαΐρ, της Ρουάντα και της Ουγκάντα ​​και ιδιαίτερα στα όρη Virunga. Οι Mountain Gorillas έχουν μακρύτερα και πιο σκούρα μαλλιά από τους άλλους γορίλες, επιτρέποντάς τους να ζουν σε μεγάλα υψόμετρα και να ταξιδεύουν σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το πάγωμα.

Το Mountain Gorillas έχει προσαρμοστεί σε μια ζωή στο έδαφος περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρωτεύον πλην του ανθρώπου και τα πόδια τους μοιάζουν περισσότερο με εκείνα των ανθρώπων.

Χαρακτηριστικά του ορεινού γορίλλα



Το Mountain Gorillas μπορεί να ταυτιστεί με μύτες μοναδικές για κάθε άτομο, όπως και άλλοι γορίλες. Το Mountain Gorillas έχει μακριά, μεταξένια μαύρα παλτά, μεγάλο σώμα με άτριχο πρόσωπο, παλάμες, πέλματα και στήθος. Από τα πέντε υπο-είδη γορίλλας, ο ορεινός γορίλλας είναι ένα από τα πιο σπάνια. Εξαιρετικά ισχυρό, ο ορεινός γορίλλας έχει κοντό κορμό και φαρδύ στήθος και ώμους.

Οικογενειακή δομή ορεινού γορίλλα

Οι Mountain Gorillas είναι πολύ κοινωνικοί και ζουν σε σχετικά σταθερές, συνεκτικές ομάδες που συγκρατούνται μαζί με μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ ενήλικων αρσενικών ορεινών γορίλλων και θηλυκών ορεινών γορίλλων. Μια τυπική ομάδα Mountain Gorilla καθοδηγείται από τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο ώριμο αρσενικό γορίλλα. Ο ώριμος αρσενικός γορίλλας ονομάζεται «ασημί πίσω» επειδή τα μαλλιά στην πλάτη των αρσενικών μετατρέπονται από μαύρο σε ασημί γκρι καθώς ωριμάζει. Μια ομάδα silverbacks συνήθως περιλαμβάνει έναν αρσενικό γορίλλα ή δύο ενήλικα και λίγες γυναίκες γορίλες και τους νέους τους.

Αναπαραγωγή ορεινού γορίλλα

Τα αρσενικά Mountain Gorilla ωριμάζουν αργότερα από τα θηλυκά και δεν αναπαράγονται έως ότου φτάσουν την ηλικία των 15 έως 20 ετών. Περίπου οι μισοί από τους αρσενικούς γορίλες αφήνουν τις γενέθλιες ομάδες τους κατά την εφηβεία και ταξιδεύουν μόνοι τους ή με άλλους υφιστάμενους αρσενικούς γορίλες έως ότου ιδρύσουν τη δική τους ομάδα. Μόλις ένας αρσενικός γορίλλας δημιουργήσει μια ομάδα, πιθανότατα θα παραμείνει με αυτήν την ομάδα για όλη τη ζωή, εκτός εάν αποβληθεί από άλλο αρσενικό γορίλλα. Οι αγώνες για την πρόσβαση σε γυναίκες μεταξύ κυρίαρχων ασημένιων μπακουνιών και μοναχικών ανδρών είναι έντονοι και μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Οι ενήλικες θηλυκές γορίλες γεννούν ένα μωρό περίπου κάθε 4 χρόνια, αν και ένα βρέφος που επιβιώνει παράγεται μόνο κάθε 6 έως 8 χρόνια λόγω της υψηλής θνησιμότητας των βρεφών στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής. Ένας γορίλλας μωρού γεννιέται με βάρος 1,8 - 2 κιλά (4 - 4,4 λίβρες) μετά από μια περίοδο κύησης 251 - 295 ημερών. Οι γορίλες μωρών μεταφέρονται γύρω από τις μητέρες τους και αρχίζουν να περπατούν μετά από 30 - 40 εβδομάδες. Τα βρέφη γορίλλας θηλάζουν για περίπου 12 μήνες. Τα βρέφη γορίλες συνήθως μένουν με τη μητέρα τους για 3 έως 4 χρόνια και ωριμάζουν περίπου 11 έως 12 ετών. Τα βρέφη γορίλλας απογαλακτίζονται σε ηλικία 2,5 έως 3 ετών.

Οι νεαροί άνδρες και οι γυναίκες γορίλες ταξινομούνται ως νεαροί μεταξύ των ηλικιών περίπου 3 και 6. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες γορίλες έχουν πυκνά μαύρα μαλλιά και μαύρο δέρμα. Οι νεαροί άνδρες και οι γυναίκες γορίλες αυξάνουν το μέγεθος και το βάρος με παρόμοια ποσοστά για τα πρώτα έξι χρόνια. Στην ηλικία των έξι, έχουν ύψος περίπου 1,2 μέτρα (4 πόδια) και ζυγίζουν περίπου 68 κιλά (150 κιλά).

Ο κύκλος ζωής του ορεινού γορίλλα

Οι ορεινοί γορίλες έχουν αργό ρυθμό αναπαραγωγής. Αυτή η αργή αναπαραγωγή κάνει αυτό το είδος ακόμη πιο απειλούμενο. Κατά τη διάρκεια ζωής 40 - 50 ετών, ένα θηλυκό γορίλλα στο βουνό μπορεί να έχει μόνο 2 - 6 ζωντανούς απογόνους. Οι θηλυκοί γορίλες του βουνού γεννούν για πρώτη φορά σε ηλικία περίπου 10 ετών και θα έχουν απογόνους κάθε τέσσερα χρόνια ή περισσότερο.

κουτάβι rottweiler lab mix

Οι θηλυκοί γορίλες του βουνού ωριμάζουν σε ηλικία περίπου 6 ετών και παύουν να μεγαλώνουν ψηλότερα, αν και συνεχίζουν να αυξάνουν το βάρος τους αργά μέχρι να φτάσουν σε βάρος 113 - 136 κιλών (250 - 300 κιλά) σε ηλικίες 10 έως 11 ετών. Οι αρσενικοί γορίλες Mountain συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο σε μέγεθος όσο και σε βάρος μετά την ηλικία των 6 ετών. Δεν φτάνουν στην ωριμότητα έως ότου είναι περίπου 12 ετών. Μεταξύ των ηλικιών περίπου 6 και 10 ετών, τα αρσενικά διατηρούν το ομοιόμορφα μαύρο χρώμα των μαλλιών της νεολαίας τους και ονομάζονται «Blackbacks».

Το δυναμικό αύξησης του πληθυσμού για ανενόχλητους ορεινούς γορίλες είναι συγκρίσιμο με αυτό των ανθρώπων. Η περίοδος κύησης είναι περίπου 9 μήνες. Οι μητέρες γορίλλας με βρέφος μπορεί να μην έχουν άλλο για έως και 4 χρόνια. Δεν υπάρχει επίσης εμφανής περίοδος αναπαραγωγής, καθώς γεννήσεις γορίλλων μωρών συμβαίνουν όλο το χρόνο. Ωστόσο, λόγω ατυχημάτων και ασθενειών, πολλοί γορίλες μωρών πεθαίνουν τον πρώτο χρόνο της ζωής και σχεδόν οι μισοί από όλους τους γορίλες πεθαίνουν πριν φτάσουν στην ενηλικίωση.

Η μέγιστη διάρκεια ζωής των ορεινών γορίλλων στην άγρια ​​φύση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Οι γορίλες με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αιχμαλωσία έφτασαν τις ηλικίες 30 έως 35 ετών. Κανένας γορίλλας δεν έχει δει στην άγρια ​​φύση που έμοιαζε με την ηλικία των παλαιότερων αιχμαλωτισμένων γορίλλων, οπότε η διάρκεια ζωής στην άγρια ​​φύση είναι μάλλον κάπως μικρότερη, ίσως 25 με 30 χρόνια. Δεν υπάρχουν γνωστοί ορεινοί γορίλες σε αιχμαλωσία.

Συμπεριφορά ορεινού γορίλλα

Το Mountain Gorilla είναι ένα πολύ έξυπνο και απαλό πλάσμα. Παρά την άγρια ​​φήμη του, το Mountain Gorilla σπάνια κάνει χρήση της απίστευτης δύναμης του. Όσον αφορά την υπεράσπιση της οικογένειας ή των δικαιωμάτων αναπαραγωγής, ωστόσο, εμφανίζει κυριαρχία.

Οι ορεινοί γορίλες περιπλανιούνται σε μια οικιακή γκάμα έως και 15 τετραγωνικά μίλια (39 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Το Mountain Gorilla ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου του για φαγητό. Η τροφή τους περιλαμβάνει ποικιλία φυτών, μαζί με μερικά έντομα και σκουλήκια. Τη νύχτα, οι Mountain Gorillas κάνουν μια φωλιά για να κοιμηθούν. Πολλοί ελαφριοί γορίλες φωλιάζουν στα δέντρα, κάνοντας κρεβάτια από λυγισμένα κλαδιά. Τα βαρύτερα άτομα μπορεί να φωλιάσουν σε γρασίδι στο έδαφος. Τα βρέφη του ορεινού γορίλλα αγκαλιάζουν με τη μητέρα τους τη νύχτα.

μίγμα χάσκι βοσκού της Αλάσκας

Για πολύ καιρό η εικόνα που είχαν οι περισσότεροι άνθρωποι για μια συνάντηση γορίλλας περιλάμβανε χτύπημα στο στήθος, βρυχηθμός, φόρτιση και μεγάλα, απογυμνωμένα δόντια. Ωστόσο, ερευνητές που μελετούν γορίλες αποκαλύπτουν μια πολύ διαφορετική εικόνα των ορεινών γορίλλων. Το Mountain Gorillas είναι γαλήνια, ήπια, κοινωνικά και κυρίως χορτοφαγικά πλάσματα. Οι περιστασιακές άγριες, εντυπωσιακές οθόνες είναι γενικά από έναν αρσενικό γορίλλα που προστατεύει την οικογενειακή του ομάδα από απειλή. Οι γορίλες, ειδικά οι άνδρες, έχουν ένα ευρύ φάσμα φωνητικών και φυσικών επικοινωνιών. Το Silverbacks μπορεί να βρυχηθεί, να φωνάξει και να φλοιώσει για να αποτρέψει τους θηρευτές ή τους ανταγωνιστές. Τα βουνά Gorillas στέκονται στα πόδια τους και χτυπούν τα μεγάλα στήθη τους, τα οποία περιέχουν σάκους αέρα, για να παράγουν έναν εκφοβιστικό θόρυβο. Το Mountain Gorillas μπορεί να χρεώσει ακόμη και σε ανθρώπους ή γορίλες που θεωρούν ότι απειλούν, χτυπώντας το έδαφος με τις γροθιές τους σε μια επίδειξη επιθετικότητας.

Διατροφή Ορεινού Γορίλλα

Οι ορεινοί γορίλες τρώνε μεγάλες ποσότητες βλάστησης και ξοδεύουν περίπου το 30 τοις εκατό κάθε μέρα για τροφή. Το Mountain Gorillas καταναλώνει ρίζες, φύλλα, μίσχους βοτάνων, αμπέλια, φλοιό από δέντρα, φυτά μεγέθους θάμνων και μπαμπού.

Κατάσταση διατήρησης Mountain Gorilla

Η ζωή για τους γορίλες στο βουνό δεν είναι τόσο γαλήνια. Οι ορεινοί γορίλες απειλούνται, απειλούνται από εμφύλιο πόλεμο σε μια μικρή περιοχή της Αφρικής όπου ζουν. Οι κυνηγοί τους σκοτώνουν για τροφή ή τρόπαια. Τα δάση των ορεινών γορίλλων κόβονται για χωράφια, καύσιμα και στέγαση. Ωστόσο, πολλοί αφοσιωμένοι επιστήμονες, δασοφύλακες και άλλα ενδιαφερόμενα άτομα εργάζονται σκληρά για να προστατεύσουν τους ορεινούς γορίλες, τα δάση τους και τον τρόπο ζωής τους στα βουνά.

Σήμερα, περίπου 320 ορεινοί γορίλες κατοικούν στους Virungas, ωστόσο, η μακροχρόνια επιβίωσή τους εξακολουθεί να απειλείται από φυσικές αλλαγές και καταστροφές, κυνηγούς και λαθροκυνηγούς και τη χρόνια πολιτική αστάθεια που περιστρέφεται γύρω από την άκρη του δασικού σπιτιού τους.