Αγριοκάτσικο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

ο Αγριοκάτσικο (Oreamnos americanus) είναι επίσης γνωστό ως το Rocky Mountain Goat.

Πρόκειται για ένα μεγάλο θηλαστικό οπληφόρων που έχει μόνο τα δάχτυλα και βρίσκεται μόνο στη Βόρεια Αμερική. Παρά το όνομά τους, δεν είναι «αληθινή κατσίκα», καθώς ανήκουν σε διαφορετικό γένος.

Το Mountain Goat βρίσκεται σε ψηλά υψόμετρα και είναι σίγουρος ορειβάτης, συχνά ακουμπά σε βραχώδεις γκρεμούς που δεν μπορούν να φτάσουν οι αρπακτικοί. Το Mountain Goat ανήκει στην υποοικογένεια Caprinae, μαζί με 32 άλλα είδη, όπως αληθινά κατσίκια, πρόβατα, σαμουά και το μόσχο.



μίγμα εργαστηρίου κόκκινης μύτης pit pit

Περιγραφή αίγας βουνού

Το Mountain Goats στέκεται περίπου 3 πόδια 3 ίντσες στον ώμο. Τόσο το αρσενικό (μπιλιάρδο) όσο και το θηλυκό (νταντά) έχουν γένια, κοντές ουρές και μακριά μαύρα κέρατα, ωστόσο, τα αρσενικά κέρατα και τα γένια είναι μακρύτερα από τα θηλυκά. Τα κέρατα μπορούν να μεγαλώσουν σε μέγεθος 15 - 28 εκατοστά και να έχουν δακτυλίους ετήσιας ανάπτυξης. Οι ορεινές αίγες ζυγίζουν συνήθως μεταξύ 45 και 136 κιλών (100 - 300 κιλά) και οι γυναίκες συνήθως είναι 10 - 30% ελαφρύτερες από τις αρσενικές.

Τα Mountain Goats έχουν διπλά παλτά για να τα προστατεύουν από το κρύο. Τα υποστρώματά τους είναι λεπτό πυκνό μαλλί που καλύπτεται από ένα εξωτερικό παλτό με μακρύτερες, κοίλες τρίχες. Τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, οι κατσίκες του βουνού τρίβονται πάνω σε βράχους και δέντρα για να βοηθήσουν στην κοπή. Τα παλτά τους τα βοηθούν να αντέχουν σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -50 Φαρενάιτ και ανέμους έως και 100 μίλια την ώρα.

Τα πόδια Mountain Goats είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα για αναρρίχηση απότομων, βραχώδεις πλαγιές με σφιχτές οπλές που απλώνονται όπως απαιτείται. Έχουν νύχια δροσιάς στο πίσω μέρος των ποδιών τους που τους βοηθούν να γλιστρήσουν.

Ορεινός βιότοπος αιγών

Οι ορεινές αίγες κατοικούν σε βραχώδη εδάφη σε αλπικές και υποαλπικές περιοχές. Οι αίγες του βουνού συχνάζουν εξαιρετικά απότομες πλαγιές με γήπεδα πάνω από 60 μοίρες. Οι ορεινές αίγες μεταναστεύουν εποχικά από ψηλότερες πλαγιές και αλπικά λιβάδια την άνοιξη και το καλοκαίρι σε χαμηλότερα υψόμετρα το χειμώνα, ωστόσο, συνήθως παραμένουν πάνω από την ξύλινη γραμμή το χειμώνα.

κουτάβι χρυσό retriever κόκκινο

Ορεινή κατσίκα δίαιτα

Αν και έχουν κερδίσει τη φήμη για τις επιδείξεις επιθετικότητάς τους, οι ορεινές κατσίκες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους βόσκοντας ήσυχα. Η διατροφή τους περιλαμβάνει χόρτα, βότανα, λάχανα, φτέρες, βρύα, λειχήνες, κλαδιά και φύλλα από τους θάμνους και τα κωνοφόρα του οικοτόπου μεγάλου υψομέτρου.

Συμπεριφορά αιγών

Αν και μερικές φορές οι αιγοειδείς κατσίκες κατεβαίνουν στο επίπεδο της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές, είναι κυρίως αλπικά και υπό αλπικά είδη. Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, τα ζώα συνήθως παραμένουν πάνω από τη γραμμή χιονιού, ωστόσο, μεταναστεύουν εποχιακά σε υψηλότερα ή χαμηλότερα υψόμετρα εντός αυτής της περιοχής. Το καλοκαίρι οι μεταναστεύσεις σε μικρά υψόμετρα ορυκτών γλείφουν συχνά αρκετά ή περισσότερα χιλιόμετρα μέσω δασικών περιοχών.

Αναπαραγωγή αιγών

Η περίοδος αναπαραγωγής συμβαίνει στα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου. Οι ορεινές αίγες φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα περίπου στους 30 μήνες. Η περίοδος κύησης για την θηλυκή ορεινή αίγα (νταντά) είναι περίπου 6 μήνες. Οι νταντάς μετακινούνται σε μια απομονωμένη άκρη και γεννούν συνήθως έναν μόνο νεαρό (παιδί). Τα παιδιά ζυγίζουν περίπου 3 κιλά (7 κιλά) κατά τη γέννηση. Μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννησή του, το παιδί προσπαθεί να τρέξει και να ανέβει. Τα παιδιά απογαλακτίζονται μέσα σε 1 μήνα και συνεχίζουν να παρακολουθούν τη μητέρα τους για τον πρώτο τους χρόνο.

Αφού τελειώσει η περίοδος αναπαραγωγής, τα αρσενικά και τα θηλυκά απομακρύνονται το ένα από το άλλο, με τους ενήλικες μπιλιάρδες να χωρίζονται σε μικρές μπάντες δύο ή τριών ατόμων. Οι νταντάς σχηματίζουν χαλαρές ομάδες παιδικών σταθμών έως 50 ζώων.

brindle pitbull lab mix κουτάβια

Οι θηλυκές ορεινές αίγες χρησιμοποιούν τις ικανότητες μάχης τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους απογόνους τους από αρπακτικά ζώα, όπως λύκοι , wolverines , κουγάρες, λύγκες και αρκούδες . Ακόμα και σε υψηλότερα υψόμετρα, οι νταντά πρέπει ακόμα να υπερασπιστούν τους μικρούς τους από χρυσούς αετούς, κάτι που μπορεί να είναι απειλή για πολύ μικρά παιδιά.

Κατάσταση διατήρησης αιγών αιγών

Το Mountain Goat χαρακτηρίζεται ως «Λιγότερο Ανησυχία» από το IUCN.