Ιπποπόταμος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

ο Ιπποπόταμος (ιπποπόταμος αμφίβιο) είναι το τρίτο μεγαλύτερο θηλαστικό γης στη γη. Ο πρώτος μεγαλύτερος είναι ο ελέφαντας και ο δεύτερος είναι ο λευκός ρινόκερος. Ένας αρσενικός ιπποπόταμος ονομάζεται «ταύρος», ένας θηλυκός ιπποπόταμος ονομάζεται «αγελάδα» και ένας ιπποπόταμος μωρό ονομάζεται «μόσχος».

Ο ιπποπόταμος είναι ένα μεγάλο, κυρίως αφρικανικό θηλαστικό που τρώει φυτά, ένα από τα δύο μόνο που σώζονται και τρία ή τέσσερα πρόσφατα εξαφανισμένα είδη στην οικογένεια «Hippopotamidae».

μπλε πιτ μπόξερ μίγμα

Ο ιπποπόταμος έχει μέση διάρκεια ζωής περίπου 45 ετών στην άγρια ​​φύση και 50 ετών σε αιχμαλωσία.



Υπάρχουν δύο είδη ιπποπόταμου -

ο Κοινή ιπποπόταμος (ονομάζεται επίσης ποταμός ιπποπόταμος) (ιπποπόταμος αμφίβιο)

και

ο Πυγμαίος Ιπποπόταμος (Choeropsis liberiensis ή Hexaprotodon liberiensis)

Πριν από την τελευταία εποχή των παγετώνων, ο ιπποπόταμος διαδόθηκε ευρέως στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη και μπορούσε να ζήσει σε ψυχρότερα κλίματα με την προϋπόθεση ότι το νερό δεν παγώνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο ιπποπόταμος έχει πλέον εξαφανιστεί στην Αίγυπτο, όπου ήταν γνωστό ζώο του Νείλου σε ιστορικούς χρόνους. Όσο και τα 3 είδη της Μαδαγασκάρης Ιπποπόταμος εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στη Μαδαγασκάρη, ένα από αυτά τα τελευταία 1.000 χρόνια.

Οι Malagasy Hippos ήταν μικρότεροι από τον σύγχρονο ιπποπόταμο, πιθανότατα μέσω της διαδικασίας του νησιωτικού νάνου (η διαδικασία μείωσης του μεγέθους των μεγάλων ζώων, κυρίως θηλαστικών, όταν η ομάδα γονιδίων τους περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό περιβάλλον). Υπάρχουν απολιθωμένες ενδείξεις ότι πολλοί Malagasy Hippos κυνηγήθηκαν από ανθρώπους, ένας πιθανός παράγοντας στην τελική εξαφάνισή τους.

Ο ιπποπόταμος είναι ημι-υδρόβιο θηλαστικό, που κατοικεί ποτάμια και λίμνες στην υποσαχάρια Αφρική σε μεγάλες ομάδες έως και 40 ιπποπόταμους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένουν δροσεροί μένοντας στο νερό ή στη λάσπη. η αναπαραγωγή και ο τοκετός συμβαίνουν και οι δύο στο νερό, όπου οι χωρικοί ταύροι προεδρεύουν σε μια έκταση ποταμού. Οι ιπποπόταμοι αναδύονται το σούρουπο για να βόσκουν στο γρασίδι. Ενώ οι ιπποπόταμοι βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο σε περιοχές στο νερό, η βόσκηση είναι απόμερη δραστηριότητα και οι ιπποπόταμοι δεν είναι εδαφικοί στην ξηρά.

Τα μάτια, τα αυτιά και τα ρουθούνια του ιπποπόταμου τοποθετούνται ψηλά στην οροφή του κρανίου. Αυτό τους επιτρέπει να βρίσκονται στο νερό με το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους να βυθίζεται στα νερά και τη λάσπη των τροπικών ποταμών για να παραμείνουν δροσεροί και να αποτρέψουν τα ηλιακά εγκαύματα. Οι ιπποπόταμοι χρειάζονται νερό αρκετά βαθιά για να τα καλύψουν, σε κοντινή απόσταση από βοσκότοπους. Οι ιπποπόταμοι πρέπει να βυθιστούν στο νερό, επειδή το λεπτό, γυμνό δέρμα τους είναι ευάλωτο σε υπερθέρμανση και αφυδάτωση.

Χαρακτηριστικά Ιπποπόταμου



μείγμα αυστραλιανού βοσκού τεριέ

Hippos κατά μέσο όρο 3,5 μέτρα (11 πόδια) σε μήκος, 1,5 μέτρα (5 πόδια) ύψος στον ώμο και ζυγίζει από 1500 κιλά έως 3200 κιλά (3.300 έως 7.000 λίβρες). Οι ιπποπόταμοι έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τον λευκό ρινόκερο και οι ειδικοί συχνά συζητούν για το ποιο είναι το επόμενο μεγαλύτερο χερσαίο ζώο μετά τον ελέφαντα. Τα αρσενικά ιπποπόταμοι φαίνεται να συνεχίζουν να αυξάνονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ τα θηλυκά ιπποπόταμοι φτάνουν το μέγιστο βάρος περίπου στην ηλικία των 25 ετών.

τσιουάουα αναμεμειγμένο με yorkie

Τα θηλυκά ιπποπόταμοι είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα αρσενικά τους και συνήθως ζυγίζουν όχι περισσότερο από 1500 κιλά. Η τιμή που δόθηκε πάνω από 3200 κιλά αναφέρεται συχνά ως το ανώτερο όριο βάρους για έναν αρσενικό ιπποπόταμο. Ωστόσο, έχουν τεκμηριωθεί μεγαλύτερα δείγματα από αυτό, συμπεριλαμβανομένου ενός ιπποπόταμου που ζύγιζε περίπου 10.000 λίβρες (4.500 κιλά) και μετρούσε περίπου 16 πόδια (5 μέτρα) σε μήκος.

Παρόλο που είναι ογκώδη ζώα, οι ιπποπόταμοι μπορούν να τρέχουν γρηγορότερα από έναν άνθρωπο στην ξηρά. Υπάρχουν εκτιμήσεις της ταχύτητάς τους που κυμαίνονται από 30 χιλιόμετρα ανά ώρα (18 μίλια ανά ώρα) έως 40 χιλιόμετρα ανά ώρα (25 μίλια ανά ώρα) ή ακόμη και 50 χιλιόμετρα ανά ώρα (30 μίλια ανά ώρα). Ο ιπποπόταμος μπορεί να διατηρήσει αυτές τις υψηλότερες εκτιμήσεις μόνο για μερικές εκατοντάδες μέτρα ή ναυπηγεία.

Παρά τη φυσική ομοιότητα των ιπποπόταμων με τους χοίρους και άλλα επίγεια οπληφόρα, τα πλησιέστερα συγγενή τους που ζουν είναι κητοειδή, συμπεριλαμβανομένων των φαλαινών και των φώτων.

Οι ιπποπόταμοι έχουν πόδια που είναι μικρά, σε σχέση με άλλα μεγάλα πανίδα (ομάδες μεγάλων ζώων), επειδή το νερό στο οποίο ζουν μειώνει το βάρος βάρους. Όπως και άλλα υδρόβια θηλαστικά, ο ιπποπόταμος έχει πολύ μικρά μαλλιά.

Συμπεριφορά Ιπποπόταμου

Οι ιπποπόταμοι είναι εξαιρετικά εδαφικά θηλαστικά. Ένας αρσενικός ιπποπόταμος σηματοδοτεί συχνά την επικράτειά του κατά μήκος μιας όχθης ποταμού από το οποίο αντλεί ένα χαρέμι ​​από θηλυκούς ιπποπόταμους, ενώ το υπερασπίζεται έναντι άλλων αρσενικών ιπποπόταμων. Οι αρσενικοί ιπποπόταμοι αμφισβητούν ο ένας τον άλλο με απειλητικά σταφύλια. Τα δόντια του σκύλου τους έχουν μήκος 50 εκατοστά (20 ίντσες) και χρησιμοποιούν το κεφάλι τους ως κτυπήματα, ειδικά εναντίον αντίπαλων αρσενικών ενώ πολεμούν σε έδαφος.

Δεδομένου ότι ο βιότοπός τους συχνά καταπατείται από αγρότες και τουρίστες και επειδή είναι τόσο εδαφικοί, ο ιπποπόταμος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο στην Αφρική. Οι ιπποπόταμοι σκοτώνουν τους κροκόδειλους και τα λιοντάρια και είναι ακόμη υπεύθυνοι για περισσότερους ανθρώπινους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο αφρικανικό ζώο. Ο ιπποπόταμος δεν κυνηγά τους ανθρώπους, ωστόσο, υπερασπίζεται έντονα το δικό του έδαφος. Προσεγγίστε τους ιπποπότες με προσοχή ή μην τους πλησιάσετε καθόλου.

Πέντε υποείδη ιπποπόταμων έχουν περιγραφεί με βάση μορφολογικές διαφορές στα κρανία τους και γεωγραφικές διαφορές.

  • Η. Α. αμφίβιο (το υποψήφιο υποείδος) που εκτείνεται από την Αίγυπτο, όπου τώρα εξαφανίζονται κάτω από τον ποταμό Νείλο μέχρι την Τανζανία και τη Μοζαμβίκη.

  • Η. Α. kiboko στο Κέρας της Αφρικής, στην Κένυα και τη Σομαλία. Το Kiboko είναι η λέξη Σουαχίλι για ιπποπόταμο. Έχουν ευρύτερα ρινικά και πιο κοίλη μεσοκογχική περιοχή.

  • Η. Α. capensis από τη Ζάμπια στη Νότια Αφρική. Το πιο πεπλατυσμένο κρανίο των υποειδών.

    μίγμα γερμανικού εργαστηρίου sheppard
  • Η. Α. tschadensis σε όλη τη Δυτική Αφρική, όπως υποδηλώνει το όνομα, στο Τσαντ. Ελαφρώς μικρότερο και ευρύτερο πρόσωπο, με εμφανείς τροχιές.

  • Η. Α. constrictus στην Αγκόλα, τη νότια Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ναμίμπια. Ονομάστηκε για τη βαθύτερη προρβιακή συστολή της.