Hectors Δελφίνι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

Δελφίνι του Έκτορα είναι επίσης γνωστό ως το δελφίνι με λευκά κεφάλια (Cephalorhynchus hectori). Το δελφίνι του Έκτορα είναι το πιο γνωστό από τα τέσσερα δελφίνια στο γένος Cephalorhynchus.

Το Hector's Dolphin έχει ένα υπο είδος που ονομάζεται 'Maui's Dolphin' (Cephalorhynchus hectori maui) το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά παράλια του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, και τα δύο δελφίνια είναι ενδημικά σε αυτό το νησί.



Το δελφίνι Maui είναι το πιο απειλούμενο υποείδος από όλα τα θαλάσσια θηλαστικά. Λέγεται ότι υπάρχουν μόνο περίπου 100 δελφίνια Maui στην άγρια ​​φύση. Το Maui Dolphin κινδυνεύει σοβαρά λόγω του ότι πιάστηκε σε δίχτυα και τραυματίστηκε από προωστήρες σκαφών.



Το δελφίνι του Έκτορα πήρε το όνομά του από τον Sir James Hector. Ο Sir James ήταν επιμελητής του αποικιακού μουσείου στο Ουέλλινγκτον (τώρα μουσείο της Νέας Ζηλανδίας - Te Papa). Εξέτασε το πρώτο δείγμα που βρέθηκε από το δελφίνι. Ο Sir James έζησε από το 1834 έως το 1907. Ήταν ο πιο σημαντικός επιστήμονας της Νέας Ζηλανδίας της εποχής του.

Χαρακτηριστικά δελφινιού του Έκτορα

Το δελφίνι του Hector δεν έχει ρύγχος σε σχήμα μπουκαλιού. Το μέτωπο του δελφινιού του Έκτορα κλίνει προς τα κάτω στην άκρη, οπότε δεν δημιουργεί προεξέχον ράμφος όπως δελφίνι της φιάλης . Έχει ένα μικρό, στρογγυλεμένο ραχιαίο πτερύγιο, όλα τα άλλα δελφίνια της Νέας Ζηλανδίας έχουν ημισεληνοειδή πτερύγια.

Το τρελό τους έχει αιχμηρές άκρες και κοίλες άκρες. Το συνολικό χρώμα αυτού του δελφινιού είναι ανοιχτό γκρι. Το μέτωπό τους είναι γκρι με μαύρες ραβδώσεις. Το άκρο του ράμματος είναι μαύρο. Ο λαιμός και το στήθος είναι λευκά. Υπάρχουν σκούρα γκρι μπαλώματα από τα βατραχοπέδιλα στα μάτια. Η κοιλιά είναι επίσης λευκή με μια λωρίδα που εκτείνεται στις πλευρές από κάτω από το ραχιαίο πτερύγιο. Το μεγαλύτερο μέρος της πλάτης και των πλευρών είναι το ίδιο ανοιχτό γκρι του ράμματος. Η ουρά είναι στενή.

Κατά τη γέννηση, το δελφίνι του Έκτορα ζυγίζει περίπου 9 κιλά και αυξάνεται σε περίπου 40 έως 60 κιλά κατά την ενηλικίωση. Με μήκος περίπου 1,4 μέτρα, είναι ένα από τα μικρότερα κητοειδή. Τα δελφίνια του Έκτορα έχουν διάρκεια ζωής περίπου 20 χρόνια.

Συμπεριφορά των Δελφινιών του Έκτορα

Τα δελφίνια του Έκτορα θέλουν να συντροφιά. Συνήθως κολυμπούν σε ομάδες μεταξύ 2 και 12 δελφινιών. Τα δελφίνια του Έκτορα είναι ενεργά ζώα, εύκολα ιππασία και παίζουν με φύκια. Όταν πηδούν από τη θάλασσα, τα άτομα συχνά προσγειώνονται στο πλάι τους, δημιουργώντας μια δυνατή βουτιά (οι κατακόρυφες και οριζόντιες καταδύσεις τους είναι πολύ λιγότερο θορυβώδεις).

Τα δελφίνια του Έκτορα τείνουν να μένουν στην ίδια περιοχή - μερικές φορές για τη ζωή. Εδώ, περνούν τις μέρες τους κολυμπώντας κατά μήκος της ακτογραμμής, βγαίνοντας στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, βουτώντας για να βρουν φαγητό και να παίξουν.

Δίαιτα δελφινιών του Hector

Τα δελφίνια του Έκτορα τρέφονται με ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα που βρίσκονται σε ρηχά νερά με αμμώδη βυθό, όπως χωματίδα, κόκκινο γάδο, σκουμπρί, καβούρια και καλαμάρια.

Επικοινωνία Hector’s Dolphin

Τα δελφίνια του Έκτορα χρησιμοποιούν την ηχώ-τοποθεσία για να εντοπίσουν το θήραμά τους. Τα δελφίνια στέλνουν μια ροή θορύβων υψηλής συχνότητας κάνοντας κλικ και όταν ο ήχος χτυπά ένα αντικείμενο αναπηδά και το δελφίνι μπορεί να πει ακούγοντας ποιο είναι το αντικείμενο - τι είδους ψάρι είναι, πόσο μακριά είναι και πόσο γρήγορα κινείται .

Αναπαραγωγή δελφινιών Hector

Τα δελφίνια του Έκτορα ωριμάζουν σε ηλικία περίπου 8 ετών και έχουν και έχουν διάρκεια ζωής περίπου 15 έως 18 ετών. Τα θηλυκά έχουν συνήθως ένα μοσχάρι κάθε 1 έως 3 χρόνια. Τα δελφίνια του Έκτορα ζευγαρώνουν στα τέλη της άνοιξης και τα μοσχάρια γεννιούνται περίπου ένα χρόνο αργότερα. Τα μοσχάρια είναι 50 - 60 εκατοστά κατά τη γέννηση και μένουν κοντά στις μητέρες τους που τους παρέχουν γάλα και προστασία έως ότου είναι αρκετά μεγάλα για να καλύψουν τον εαυτό τους, συνήθως σε ηλικία περίπου 1 έτους.

Αρπακτικά δελφίνια του Έκτορα

Μερικοί καρχαρίες λυμαίνονται τα δελφίνια του Έκτορα.

Διατήρηση δελφινιών του Έκτορα

Το δελφίνι του Έκτορα έλαβε το καθεστώς «απειλούμενο είδος» από το Υπουργείο Διατήρησης τον Δεκέμβριο του 1999.