Grivet Monkeys

Πηγή εικόνας

ο Πράσινοι πίθηκοι ή Vervet Monkeys (Chlorocebus sabaceus) είναι μεσαίου μεγέθους πρωτεύοντα από την οικογένεια των πιθήκων του Παλαιού Κόσμου. Υπάρχουν έξι είδη που αναγνωρίζονται επί του παρόντος, αν και ορισμένα τα ταξινομούν όλα ως ένα μοναδικό είδος με έξι υποείδη. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν το σύνολο του γένους Chlorocebus.

Πράσινοι πίθηκοι εμφανίζονται σε όλη τη Βόρεια και Νότια Σαβάνα, από τη Σενεγάλη έως το Σουδάν και νότια έως την άκρη της Νότιας Αφρικής. Είναι προσαρμοσμένα σε σχεδόν όλους τους δασικούς οικοτόπους έξω από το τροπικό δάσος του ισημερινού.

Η άνω πλευρική γούνα του πράσινου πιθήκου ποικίλλει ανάλογα με το είδος από ανοιχτό κίτρινο έως γκρι-πράσινο καφέ έως σκούρο καφέ, ενώ το κάτω μέρος και ο δακτύλιος των μαλλιών γύρω από το πρόσωπο είναι υπόλευκο κίτρινο. Το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια τους είναι άτριχα και μαύρα, αν και το κοιλιακό δέρμα τους είναι μπλε. Οι αρσενικοί πράσινοι πίθηκοι έχουν ένα φωτεινό μπλε όσχεο και ένα κόκκινο πέος.



Οι πράσινοι πίθηκοι φτάνουν σε μέγεθος ενηλίκων από 40 έως 43 εκατοστά για τα αρσενικά και 34 έως 39 εκατοστά για τα θηλυκά, με ουρά μήκους 30 έως 50 εκατοστών. Τα αρσενικά ζυγίζουν από 4 έως 4,5 κιλά και τα θηλυκά ζυγίζουν από 2,5 έως 3,5 κιλά. Οι ουρές τους είναι καλά αναπτυγμένες και χρησιμοποιούνται για ισορροπία. Οι πράσινοι πίθηκοι είναι επίσης καλοί κολυμβητές. Τόσο οι θηλυκοί όσο και οι αρσενικοί πράσινοι πίθηκοι έχουν μακρά, αιχμηρά σκυλιά.

Οι πράσινοι πίθηκοι είναι οι ημερήσιοι πιο δραστήριοι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Οι πράσινοι πίθηκοι είναι χωρικά ζώα, ωστόσο, γενικά αποφεύγουν σοβαρές συγκρούσεις (υπερασπιστείτε με δυνατά γαβγίζει και επιδείξεις). Είναι κυρίως κάτοικοι του εδάφους, ωστόσο, καταφεύγουν στα δέντρα όταν ανησυχούν και κοιμούνται επίσης στα δέντρα. Οι πράσινοι πίθηκοι βρίσκονται συνήθως σε ομάδες 20 - 50 ατόμων. Η κοινωνική δομή είναι παρόμοια με άλλους πιθήκους του Παλαιού Κόσμου στο ότι ο σταθερός πυρήνας οποιασδήποτε ομάδας αποτελείται από πολλές οικογένειες στενά συνδεδεμένων ενήλικων θηλυκών και των εξαρτώμενων απογόνων τους.

Οι γυναίκες παραμένουν στην ομάδα γεννήσεων, τα αρσενικά μεταφέρονται σε μια γειτονική ομάδα κατά την εφηβεία. Για να ελαχιστοποιηθεί η επιθετικότητα από την ομάδα που μεταφέρθηκε, πολλοί άνδρες μεταφέρονται στην παρέα ηλικιωμένων ή μητρικών αδελφών. Αρσενικοί πράσινοι πίθηκοι μεταφέρονται από ομάδα σε ομάδα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα νεαρά θηλυκά χρησιμεύουν ως προσωρινοί φροντιστές των μητέρων τους μετά τους απογόνους τους. Ως αποτέλεσμα, οι δεσμοί δημιουργούνται όχι μόνο μεταξύ μητέρας και απογόνου αλλά και μεταξύ μητρικών αδελφών. Τα ενήλικα αρσενικά αλληλεπιδρούν σπάνια με βρέφη και δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για τα βρέφη που είναι πιθανό να είναι οι απόγονοί τους.

rottweiler αναμεμειγμένο με κουτάβια εργαστηρίου

Οι πράσινοι πίθηκοι έχουν μια κραυγή και ένα φλοιό στακτάτου που επιτρέπει στα μέλη ενός στρατού να διατηρούν επαφή. Οι πράσινοι πίθηκοι έχουν μια ποικιλία κλήσεων συναγερμού, που διακρίνουν μεταξύ αρπακτικών πτηνών, φιδιών ή θηλαστικών. Ο καλλωπισμός απομακρύνει τα παράσιτα και το νεκρό δέρμα, αλλά η κύρια λειτουργία είναι η δημιουργία και διατήρηση κοινωνικών δεσμών

Όντας μικρός και όχι γρήγορος δρομέας, ο πράσινος πίθηκος δεν αντέχει να ξεφύγει από την ασφάλεια των δέντρων. Είναι ουσιαστικά ένα ακραίο είδος και συνήθως συνδέεται με τα παραποτάμια δάση, ωστόσο, στην ξηρή σαβάνα, μένουν κοντά στα δέντρα ακακίας. Οι πράσινοι πίθηκοι είναι παμφάγα που τρώνε κυρίως φρούτα, λουλούδια, σπόρους, σπόρους, φύλλα, χόρτα και ρίζες. Περιστασιακά, πουλιά, αυγά, μικρά ερπετά και έντομα.

Οι πράσινοι πίθηκοι αναπαράγονται όλο το χρόνο, ωστόσο, οι περισσότερες γεννήσεις συμβαίνουν λίγο πριν από την περίοδο των βροχών, έτσι ώστε η γαλουχία να προχωρά όταν τα τρόφιμα και το νερό είναι πιο άφθονα. Η κύηση διαρκεί 163 ημέρες. Οι πράσινοι πίθηκοι φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα στην ηλικία των 4 - 5 ετών. Τα θηλυκά γεννούν έναν απόγονο. Κατά τη γέννηση, τα νήπια πράσινου πιθήκου έχουν μικρή γούνα, γι 'αυτό φαίνεται να έχουν μπλε χρώμα. Το παλτό του έχει κηλίδες από πράσινο και κίτρινο ελιά. Καθώς το βρέφος ωριμάζει και γίνεται πιο ανεξάρτητο, θα απομακρυνθεί από τη μητέρα του, μεταφερόμενο μόνο όταν κινείται το στρατό ή όταν απειλείται ο κίνδυνος. Καθώς ο πίθηκος αναπτύσσεται, η γούνα του πυκνώνει και γίνεται καφέ-γκρι χρώμα. Η διάρκεια ζωής ενός πράσινου πιθήκου είναι 17 χρόνια στην άγρια ​​φύση και έως και 30 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Αν και οι πράσινοι πίθηκοι δεν αναφέρονται ως απειλούμενοι ή ευάλωτοι, οι αριθμοί μειώνονται λόγω της καταστροφής των δασικών οικοτόπων και του υπερβολικού κυνηγιού από ανθρώπους. Πιθανοί θηρευτές των πράσινων πιθήκων περιλαμβάνουν λιοντάρια, λεοπαρδάλεις.

Γένος: Chlorocebus - Grivet Monkey

ο Grivet μαϊμού είναι μια ασπρόμαυρη μαϊμού Abyssinian μέρος της ομάδας μαϊμού Vervet που χαρακτηρίζεται ως γένος Chlorocebus. Οι πίθηκοι Grivet βρίσκονται μόνο στην υποσαχάρια Αφρική. Το εύρος τους εκτείνεται από τη Σενεγάλη και την Αιθιοπία μέχρι τη Νότια Αφρική.



Οι πίθηκοι Grivet κατοικούν σε δάση, δάση και σαβάνες κοντά σε ποτάμια και ρέματα. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στα δέντρα.

Οι πίθηκοι Grivet είναι πρωτεύοντες με στρογγυλεμένες κεφαλές, λεπτό σώμα, μακριά οπίσθια άκρα και μακριά ουρά. Το όνομά τους προέρχεται από τη γαλλική λέξη guenon, η οποία είναι ένα πρόσωπο που γοητεύει ή κάνει πρόσωπα. Είναι επίσης γνωστοί ως πίθηκοι Grass. Οι πίθηκοι Grivet έχουν σακούλες στα μάγουλα και άσπρα πλαϊνά μουστάκια. Το σώμα τους είναι κοντό και καφέ-γκρι χρώμα. Οι πίθηκοι Grivet ζυγίζουν μεταξύ 10 - 15 κιλών. Έχουν μήκος 400 έως 600 mm (κεφάλι και σώμα), με μήκος περίπου 300 έως 500 mm. Οι πίθηκοι Grivet έχουν στενές τρίχες μέτριου μήκους στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους.

Το πρώτο ψηφίο στα χέρια και τα πόδια τους είναι αντίθετα επιτρέποντας στους πιθήκους Vervet να πιάσουν αντικείμενα. Τα χέρια τους χρησιμοποιούνται για μετακίνηση, σίτιση και περιποίηση. Τα οπίσθια πόδια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά για πηδώντας κλαδιά. Οι μακριές ουρές τους δεν είναι προφυλακτικές, αλλά χρησιμοποιούνται για ισορροπία, οδήγηση και φρενάρισμα ενώ πηδούν από κλαδί σε κλαδί. Οι πίθηκοι Grivet έχουν σακούλες στα μάγουλα για να αποθηκεύουν τα τρόφιμα τους καθώς μετακινούνται σε ένα ασφαλέστερο μέρος για φαγητό. Όταν είναι γεμάτα, οι θήκες στα μάγουλα μπορούν να κρατήσουν ποσότητα τροφής ίση με εκείνη που μπορεί να κρατήσει το στομάχι.

Οι πίθηκοι Grivet ζουν σε ομάδες από 10 έως 27 εντός προστατευόμενης περιοχής. Είναι πιο δραστήρια το πρωί και αργά το βράδυ. Οι πίθηκοι Grivet κοιμούνται στα δέντρα αλλά περνούν λίγο χρόνο στο έδαφος. Δεν είναι ποτέ μακριά από το νερό και είναι καλοί κολυμβητές. Όταν γίνονται ενθουσιασμένοι ή θυμωμένοι, μορφαστούν και εκθέτουν τα δόντια τους.

Ο καλλωπισμός είναι μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ των περισσότερων πρωτευόντων και οι πίθηκοι Grivet δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο καλλωπισμός χρησιμοποιείται συνήθως ως στρατηγική ερωτοτροπίας. Ωστόσο, οι πίθηκοι Grivet είναι παμφάγοι. Έχουν μεγάλη προτίμηση για τα φρούτα και τα δημητριακά. Στην άγρια ​​φύση, θα τρώνε φρούτα, φύλλα, κόκκους, ρίζες και περιστασιακά ερπετά, νεαρά πουλιά και έντομα.

Προς το παρόν συγκεκριμένα για το νησί Saint Kitts, οι πίθηκοι Grivet έχουν αναπτύξει μια ενοχλητική συνήθεια για πολλούς τουρίστες. Οι πίθηκοι έχουν αναπτύξει μια γεύση για αλκοολούχα τροπικά ποτά φρούτων. Οι πίθηκοι συνήθως κλέβουν ποτά με έντονα χρώματα που αφήνουν οι τουρίστες στην παραλία. Πολλοί τουρίστες ανακάλυψαν επίσης ότι αυτοί οι πίθηκοι θα δώσουν ένα ισχυρό δάγκωμα εάν είναι γωνιακοί. Πρέπει να προσέχετε όταν πλησιάζετε σε πιθήκους Grivet. Εάν σε κάποιο σημείο εξημερώθηκαν στους αιώνες που πέρασαν, δεν είναι πια.

Οι πίθηκοι Grivet έχουν περίοδο κύησης περίπου 7 μηνών. Τα θηλυκά γεννούν συνήθως έναν απόγονο. Αναπαράγονται από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο. Ο νεαρός προσκολλάται στην κοιλιά της μητέρας του και μπορεί να υποστηρίξει το δικό του βάρος. Άλλοι ενήλικοι πίθηκοι μπορούν να βοηθήσουν στη φροντίδα και την προστασία των μωρών. Οι πίθηκοι Grivet μπορούν να ζήσουν για να είναι 30 ετών.

Οι πίθηκοι Grivet χαρακτηρίζονται ως «απειλούμενοι» λόγω της συνεχούς αποψίλωσης και της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος. Πιθανοί θηρευτές των πιθήκων Grivet περιλαμβάνουν λιοντάρια, λεοπαρδάλεις.