Ζέβρα του Γκρέβι

Πηγή εικόνας

ο Ζέβρα του Γκρέβι (Equus grevyi) ονομάζεται επίσης «Imperial Zebra». Η ζέβρα του Grevy είναι το μεγαλύτερο είδος ζέβρας και βρίσκεται στην Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία στην Ανατολική Αφρική. Σε ορισμένες περιοχές της Κένυας, οι πεδιάδες και οι ζέβρες του Grevy συνυπάρχουν (ζουν μαζί). Η ζέβρα του Grevy ήταν η πρώτη ζέβρα που εμφανίστηκε ως είδος.

Η ζέβρα του Grevy θεωρείται είδος που απειλείται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω του κυνηγιού για το δέρμα του, το οποίο φέρνει υψηλές τιμές στην παγκόσμια αγορά.

Χαρακτηριστικά του Grevy's Zebra

Η ζέβρα του Grevy έχει μακριά κεφάλια και λαιμούς και μια χαρούμενη χαίτη που τρέχει από την κορυφή του κεφαλιού της, προς τα κάτω μέχρι την κορυφή της πλάτης της. Η ζέβρα του Grevy είναι ψηλή σε σύγκριση με τα άλλα είδη ζέβρας και διαφέρει επίσης από τα άλλα είδη με τα πρωτόγονα χαρακτηριστικά και τη διαφορετική συμπεριφορά του.



Η ζέβρα του Grevy είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άγριες ίππους και πιθανώς σχετίζεται περισσότερο με τα γαϊδούρια από τα άλλα είδη που σχετίζονται περισσότερο με το άλογο. Η ζέβρα του Grevy μετρά 2,5 - 3 μέτρα (8 - 10 πόδια) από το κεφάλι έως την ουρά με ουρά 38 - 75 εκατοστών (15 - 30 ίντσες) και στέκεται 1,25 - 1,6 μέτρα (4 πόδια 1 ίντσα - 5 πόδια 3 ίντσες) ύψος ο ώμος. Αυτά τα ζέβρες ζυγίζουν 350 - 450 κιλά (770 - 990 λίβρες). Τα αρσενικά ζυγίζουν 380 - 450 κιλά και τα θηλυκά ζυγίζουν 350 - 400 κιλά.

Οι ρίγες στη ζέβρα του Grevy είναι στενές και στενές, που είναι ευρύτερες στο λαιμό και εκτείνονται στις οπλές. Η ζέβρα του Grevy έχει μια μαύρη λωρίδα που τρέχει στο μήκος της πλάτης τους, ωστόσο, η κοιλιά τους και η περιοχή γύρω από τη βάση της ουράς δεν έχουν ρίγες και είναι λευκού χρώματος. Επειδή οι ρίγες είναι πιο κοντά και λεπτότερες από τις περισσότερες από τις άλλες ζέβρες, είναι ευκολότερο να κάνετε μια καλή διαφυγή και να κρύψετε από τους αρπακτικούς. Τα αυτιά τους είναι πολύ μεγάλα, στρογγυλεμένα και κωνικά. Τα κεφάλια τους είναι μεγάλα, μακριά και στενά, με μια εμφάνιση που μοιάζει με μουλάρι.

πόσο μεγάλα γίνονται τα μικροσκοπικά μπουλντόγκ

Η δίαιτα Zebra του Grevy

Η ζέβρα του Grevy είναι φυτοφάγα και καταναλώνει κυρίως χόρτα, ωστόσο, θα τρώει επίσης φρούτα, φλοιό και φύλλα. Η ζέβρα του Grevy τρώει σε μεγάλο όγκο και περνά περίπου το 60% του χρόνου τους βόσκοντας. Όταν τα τρόφιμα είναι λιγοστά, αυτό θα αυξηθεί στο 80% περίπου του χρόνου τους. Το καλά προσαρμοσμένο πεπτικό σύστημα των ζέβρων του Grevy τους επιτρέπει να ζουν σε δίαιτες χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας από αυτήν που απαιτείται για τα φυτοφάγα. Επίσης, οι ζέβρες του Grevy απαιτούν λιγότερο νερό από άλλες ζέβρες.

Zebra Habitat του Grevy

Οι βιότοποι του Grevy's zebras είναι χλοώδεις πεδιάδες και σαβάνες όπου το γρασίδι είναι πιο άφθονο.

Κοινωνική δομή του Grevy's Zebra

Η κοινωνική δομή της ζέβρας του Grevy είναι καλά προσαρμοσμένη για τον ξηρό και ξηρό θάμνο και τις πεδιάδες που κατοικεί κυρίως, λιγότερο για τους πιο πλούσιους βιότοπους που χρησιμοποιούν τα άλλα ζέβρα. Η ζέβρα του Grevy επικοινωνεί σε μεγάλες αποστάσεις.

Η ζέβρα του Grevy κινείται σε μικρές ομάδες ενηλίκων που συνδέονται μόνο για λίγους μήνες κάθε φορά. Υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός για τα δικαιώματα ζευγαρώματος μέσα σε αυτές τις ομάδες και οι επιβήτορες θα έχουν διαγωνισμούς ώθησης, εκτροφή και δαγκώνοντας ο ένας τον άλλον για νίκη. Η ζέβρα των θηλυκών Grevy έχει επίσης μια ιεραρχία εντός αυτών των ομάδων, ωστόσο, συμμετέχουν στην αμοιβαία περιποίηση για να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους.

Η ζέβρα του Male Grevy είναι πολύ χωρική και σηματοδοτεί τα εδάφη τους με ούρα και σωρούς κοπριάς που ονομάζονται «Middens». Η ζέβρα του Male Grevy ζει συνήθως μοναχικά στην επικράτειά τους έως ότου τα θηλυκά περάσουν κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Η ζέβρα του αρσενικού Grevy διαφέρει από άλλα ζέβρα στη συμπεριφορά ζευγαρώματος, καθώς άλλα είδη ζέβρας σχηματίζουν χαρέμια που παραμένουν στην περιοχή των ανδρών όλο το χρόνο. Τα μη εδαφικά αρσενικά ταξιδεύουν μαζί σε ομάδες των 7 ή 8.

Οι Zebra Senses του Grevy

Η ζέβρα του Grevy έχει πολύ καλή όραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Έχουν διοφθαλμική όραση στο μέτωπο και πιθανότατα μπορούν να δουν χρώμα. Η ζέβρα του Grevy έχει επίσης εξαιρετική ακοή που μπορεί να ανιχνεύσει ήχους σε πολύ μεγάλη απόσταση. Έχουν επίσης πολύ έντονη αίσθηση γεύσης και μπορούν να ανιχνεύσουν μικρές αλλαγές στην ποιότητα του φαγητού τους.

Αναπαραγωγή ζέβρα του Grevy

Η ζέβρα του Grevy ζευγαρώνει συνήθως τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και παράγει πουλάρια κατά τη διάρκεια των βροχών. Ζέβρα σύντροφος του Grevy όλο το χρόνο. Η κύηση της γυναικείας ζέβρας διαρκεί 350 - 400 ημέρες, με ένα μόνο πουλάρι να γεννιέται. Ένα νεογέννητο ζέβρα θα ακολουθήσει οτιδήποτε κινείται και ως εκ τούτου, οι νέες μητέρες είναι πολύ επιθετικές απέναντι σε άλλες φοράδες λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους. Αυτό εμποδίζει το πουλάρι να αποκτήσει μια άλλη γυναίκα ως μητέρα της.

Για να προσαρμοστούν σε έναν άνυδρο τρόπο ζωής, τα πουλάρια ζέβρα του Grevy διαρκούν μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των θηλασμών και δεν πίνουν νερό έως ότου είναι 3 μηνών. Επίσης και φτάνουν στην ανεξαρτησία από τη φοράδα νωρίτερα από άλλα ιπποειδή. Τα Foals θηλάζουν βαριά για μισό χρόνο και μπορούν να ταξιδεύουν με τις μητέρες τους για 3 χρόνια.

Το ζέβρα πουλάρι του Grevy είναι σε θέση να περπατήσει μια ώρα μετά τη γέννηση και μπορεί να βόσκει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ομάδες θηλυκών με τους νέους απογόνους τους σχηματίζουν γενικά κοπάδια έως και 200 ​​ζώων. Σε αιχμαλωσία, η διάρκεια ζωής του Grevy με ζέβρα μπορεί να διαρκέσει έως και 40 χρόνια. Στην άγρια ​​φύση, συνήθως ζουν περίπου 20 χρόνια ή μικρότερα.

μίγμα λευκού εργαστηρίου Γερμανικού Ποιμενικού

Κατάσταση διατήρησης του Grevy's Zebra

Η ζέβρα του Grevy αναφέρεται ως απειλούμενη στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ζώων της Παγκόσμιας Ένωσης Διατήρησης (IUCN) λόγω του κυνηγιού για το δέρμα της, η οποία έχει υψηλή τιμή στην παγκόσμια αγορά. Η ζέβρα του Grevy υφίσταται επίσης καταστροφή ενδιαιτημάτων, ανθρώπινες διαταραχές σε τρύπες νερού και ανταγωνισμό με κατοικίδια βοσκή. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 - 2.000 ζέβρα του Grevy που ζουν ακόμα στη φύση. Η ζέβρα του Grevy είναι, ωστόσο, κοινή σε αιχμαλωσία.

Χάρτης της σειράς Grevy's Zebra Range