Χρυσός φασιανός

Πηγή εικόνας

Ο Χρυσός Φασιανός, (Chrysolophus pictus), επίσης γνωστός ως «Κινέζικος Φασιανός» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη φασιανού που προέρχεται από τα ορεινά δάση της Δυτικής και Κεντρικής Κίνας.



Το Golden Pheasant κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου 100 χρόνια και υπάρχουν περίπου 101 - 118 ζευγάρια ζευγαρώματος το καλοκαίρι. Αυτό το ανθεκτικό gamebird ανήκει στη σειρά: Galliformes και είναι ένα μικρότερο είδος φασιανού.

Ο Χρυσός Φασιανός μαζί με την Lady Amherst Pheasant (Chrysolophus amherstiae), συνθέτουν την ομάδα των «Ruffed Pheasants» που ονομάζονται για το ruff τους, το οποίο απλώνεται σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό τους κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας.



σκυλιά μίγμα παπουτσιού και μπιγκλ

Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω πληροφορίες για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά, το περιβάλλον, τη διατροφή, τη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή του Golden Pheasant.

Χαρακτηριστικά χρυσού φασιανού

Τα αρσενικά και τα θηλυκά Golden Pheasants έχουν διαφορετική εμφάνιση. Τα αρσενικά έχουν μήκος 90 - 105 εκατοστά με την ουρά να αποτελεί τα δύο τρίτα του συνολικού μήκους. Τα θηλυκά έχουν ελαφρώς μικρότερο μήκος 60 - 80 εκατοστά με την ουρά να αποτελεί το μισό του συνολικού μήκους. Το άνοιγμα των φτερών τους είναι περίπου 70 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 630 γραμμάρια.



Οι αρσενικοί χρυσοί φασιανοί μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν από το έντονο χρώμα τους. Έχουν ένα χρυσό λοφίο με κόκκινο χρώμα που εκτείνεται από την κορυφή του κεφαλιού τους, κάτω από το λαιμό τους. Έχουν φωτεινά κόκκινα τμήματα, φτερά σκούρου χρώματος και απαλό καφέ, μακριά, φραγμένο ουρά. Οι γλουτοί τους είναι επίσης χρυσοί, οι άνω πλάτες είναι πράσινες και έχουν φωτεινά κίτρινα μάτια με ένα μικρό μαύρο μαθητή. Το πρόσωπο, ο λαιμός και το πηγούνι τους έχουν χρώμα σκουριάς και τα μάτια και το τροχιακό δέρμα τους είναι κίτρινα. Το ράμφος, τα πόδια και τα πόδια είναι επίσης κίτρινα.

Οι θηλυκοί χρυσοί φασιανοί είναι λιγότερο πολύχρωμοι και πιο θαμπές από τους άνδρες. Έχουν στίγματα καφέ φτέρωμα, ανοιχτό καφέ πρόσωπο, λαιμό, στήθος και πλευρές, ανοιχτό κίτρινο πόδι και έχουν πιο λεπτή εμφάνιση.

Βιότοπος Χρυσού Φασιανού

Οι προτιμώμενοι βιότοποι του Golden Pheasant είναι πυκνά δάση και δασικές εκτάσεις και αραιά βλάστηση.

Διατροφή χρυσού φασιανού



Οι χρυσοί φασιανοί τρέφονται κυρίως στο έδαφος με σπόρους, ασπόνδυλα, μούρα, γκραβούρες και σπόρους καθώς και άλλα είδη βλάστησης.

μίνι αυστραλιανό μέγεθος βοσκού

Συμπεριφορά του χρυσού φασιανού

Τα Golden Pheasants είναι πολύ δειλά πουλιά και θα κρυφτούν σε σκοτεινά, πυκνά δάση και δασικές εκτάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα ψηθούν σε πολύ ψηλά δέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Golden Pheasants τρέφονται συχνά στο έδαφος παρά την ικανότητά τους να πετούν, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αρκετά αδέξια κατά την πτήση. Ωστόσο, εάν είναι τρομαγμένοι, είναι σε θέση να απογειώνονται σε μια ξαφνικά γρήγορη προς τα πάνω κίνηση με έναν διακριτικό ήχο πτέρυγας.

Λίγα είναι γνωστά για τη συμπεριφορά τους στην άγρια ​​φύση, καθώς αν και τα αρσενικά είναι πολύχρωμα πουλιά, είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε πιθανώς έναν Χρυσό Φασιανό είναι πολύ νωρίς το πρωί, όταν μπορεί να παρατηρηθεί σε εκκαθάριση.



Οι φωνήσεις περιλαμβάνουν ήχο «chack chack». Τα αρσενικά έχουν μια ξεχωριστή μεταλλική κλήση κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύνθετης προβολής των ανδρών, θα απλώσει τα φτερά του λαιμού του πάνω στο κεφάλι και το ράμφος του, σαν κάπα.

καβαλάρης βασιλιάς τσαρλς σπανιέλ μίγμα poodle

Αναπαραγωγή χρυσού φασιανού

Οι θηλυκές χρυσές φασιανές γεννήθηκαν περίπου 8 - 12 αυγά τον Απρίλιο. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 22 - 23 ημέρες. Οι νεοσσοί ξεφεύγουν μετά από 12 - 14 ημέρες. Τα αρσενικά αποκτούν τα φωτεινά τους χρώματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της ζωής τους, αλλά είναι σεξουαλικά ώριμα τον πρώτο χρόνο τους. Η διάρκεια ζωής ενός χρυσού φασιανού είναι 5 - 6 χρόνια.

Κατάσταση διατήρησης του χρυσού φασιανού

Το Golden Pheasants χαρακτηρίζεται ως «Λιγότερο Ανησυχία» από το IUCN.