χρυσός αετός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

ο χρυσός αετός (Aquila chrysaetos) είναι ένα από τα πιο υπέροχα αρπακτικά πουλιά στις Βρετανικές Νήσους και είναι ένα από τα δύο από τους Βρετανούς κατοίκους αετών, το άλλο είναι ο Λευκός ουράς Sea Eagle (Haliaeetus albicilla). Ο χρυσός αετός είναι ο μικρότερος από τους δύο αετούς, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερη κατανομή στα βρετανικά νησιά, ιδιαίτερα στα υψίπεδα της Σκωτίας, λόγω της πρόσφατης επαναφοράς των λευκών ουρών αετών μετά το πυροβολισμό του τελευταίου πουλιού το 1917.

μίγμα χρυσού ρετρίβερ και κόκερ σπάνιελ

Το Isle of Mull στη Σκωτία είναι ένα τέλειο μέρος για να παρατηρήσετε αυτά τα κομψά αρπακτικά πουλιά, καθώς και μερικά ζευγάρια λευκών αετών. Οι γλάροι απέραντες κοιλάδες και οι ψηλές κορυφές παρέχουν κανάλια μέσω των οποίων τα πουλιά κυνηγούν και γλιστρούν, καθιστώντας τα θεάματα μια τακτική εμφάνιση. Υπάρχουν περίπου 450 ζεύγη αναπαραγωγής που κατοικούν στη Σκωτία και συνεχίζουν να αυξάνονται

Υπάρχουν έξι ζωντανά υποείδη του Golden Eagle που διαφέρουν ελαφρώς σε μέγεθος και φτέρωμα. Μπορούν να βρεθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου.



Περιγραφή Golden Eagle



Ο χρυσός αετός έχει έκταση φτερών μεταξύ 180 - 220 εκατοστών και μπορεί να ζυγίζει έως και 5 κιλά.

Όπως με πολλά Falconiformes, τα θηλυκά είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα αρσενικά, στην περίπτωση του Golden Eagle ζυγίζουν ξανά το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο όσο τα αρσενικά πουλιά.

Τα χρώματα φτέρωμα κυμαίνονται από μαύρο-καφέ έως σκούρο καφέ, με μια εντυπωσιακή κορώνα χρυσού και λαιμό, που δίνουν στο πουλί το όνομά του. Τα άνω φτερά τους έχουν επίσης ανώμαλη ελαφρύτερη περιοχή.

Οι νεαροί χρυσοί αετοί μοιάζουν με ενήλικες, ωστόσο, έχουν μια πιο θαμπή εμφάνιση. Επίσης, έχουν μια λευκή λωρίδα και ένα λευκό έμπλαστρο στην καρπιαία άρθρωση, που σταδιακά εξαφανίζονται με κάθε μοριακό έως ότου φθάσει το πλήρες ενήλικο φτέρωμα τον πέμπτο χρόνο. Οι χρυσοί αετοί έχουν τετράγωνη ουρά και πόδια που καλύπτονται πλήρως με φτερά.

Οι χρυσοί αετοί δεν είναι πολύ φωνητικοί, αλλά μερικές φορές εκπέμπουν μια φωνή αποφλοίωσης ή μια φωνή twee-o.

Οικότοποι του Golden Eagle

Οι χρυσοί αετοί προτιμούν ορεινούς, συχνά ανύπαρκτους, βιότοπους, αν και χρειάζονται μεγάλα δέντρα ή βράχια για φωλιά.

Διατροφή Golden Eagle

Το ράμφος Golden Eagles είναι κατάλληλο για να διαλύσει τα μεγάλα λεία.



Ο Χρυσός αετός τρώει μια σειρά θηλαστικών όπως κουνέλια, ποντίκια, μαρμότες, λαγούς, το περίεργο τραυματισμένο ή νεκρό αρνί ή άλλο παρόμοιο ακίνητο μεγαλύτερο θήραμα, καθώς και άλλα περιστασιακά ζώα και σφάγια (νεκρό ζώο σφάγιο). Θα τρώνε επίσης αλεπούδες και μικρά ελάφια. Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το θήραμα είναι λιγοστό, οι Golden Eagles σαρώνουν το carrion για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους.

Μερικές φορές, όταν δεν υπάρχει καρόνι, οι χρυσοί αετοί κυνηγούν κουκουβάγιες, γεράκια, γεράκια και λύκους. Η έκταση του ανοιχτού εδάφους στο Scotlands προσφέρει τέλεια περιοχή κυνηγιού για αυτά τα πουλιά, επιτρέποντας γρήγορες εναέριες προσεγγίσεις αφήνοντας το θήραμα πουθενά να τρέξει.

Οι Golden Eagles έχουν πολύ καλή όραση και μπορούν να εντοπίσουν το θήραμα από μεγάλη απόσταση. Τα ταλόνια τους χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν και να μεταφέρουν το θήραμα, το ράμφος χρησιμοποιείται μόνο για φαγητό.

Συμπεριφορά του Golden Eagle

Ο χρυσός αετός είναι ένα μεγαλοπρεπές πουλί, που συχνά βλέπεις να κυλάει αβίαστα για ώρες στα θερμικά του καλοκαιριού να ανεβαίνουν από τη γη.

Μερικοί χρυσοί αετοί κυνηγούν συχνά ζευγάρια, ένα πουλί οδηγεί το θήραμα προς έναν σύντροφο που περιμένει. Η διαφορά μεγέθους μεταξύ αρσενικών και θηλυκών επιτρέπει σε περισσότερα ζεύγη πτηνά να ζουν έξω από τη γη, βοηθώντας στη διατήρηση ενός αρκετά μεγάλου πληθυσμού σε αυτό το μεγάλο και αργά ωριμάζοντας πουλί.

Αναπαραγωγή Golden Eagle

Οι χρυσοί αετοί ζευγαρώνουν για μια ζωή, μένουν σε μια πολύ μεγάλη περιοχή κάθε χρόνο, συχνά μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών φωλιών (Eyries) κάθε χρόνο για να μεγαλώσουν τους νέους τους. Χτίζουν πολλά μάτια στην επικράτειά τους και τα χρησιμοποιούν εναλλακτικά για αρκετά χρόνια. Αυτές οι φωλιές αποτελούνται από βαριά κλαδιά δέντρων, επικαλυμμένα με γρασίδι όταν χρησιμοποιούνται. Τα παλιά μάτια μπορεί να έχουν διάμετρο 2 μέτρα (6,6 πόδια) και ύψος 1 μέτρο (3,3 πόδια), καθώς οι αετοί επισκευάζουν τις φωλιές τους όποτε είναι απαραίτητο και τις μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια κάθε χρήσης. Εάν το eyrie βρίσκεται πάνω σε ένα δέντρο, τα κλαδιά δέντρων στήριξης ενδέχεται να σπάσουν λόγω του βάρους της φωλιάς.

Οι θηλυκοί χρυσοί αετοί γεννούν συνήθως δύο μαύρα αυγά στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Οι ενήλικοι χρυσοί αετοί ξεκινούν την επώαση αμέσως μετά το πρώτο ωάριο, τα αυγά εκκολάπτονται μετά από 45 - 50 ημέρες. Εννέα φορές από τα δέκα μόνο ένα κοτόπουλο επιβιώνει για να φύγει από τη φωλιά, περιστασιακά, τα καλά χρόνια κυνηγιού οδηγούν στην επιβίωση και των δύο πουλιών. Μετά από άλλους δύο μήνες, οι νέοι αετοί είναι έτοιμοι να φύγουν από το eyrie και να κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις.

Οι Golden Eagles επενδύουν πολύ χρόνο και προσπάθεια στην ανατροφή των νέων τους. Μόλις μπορούν να κυνηγήσουν μόνοι τους, οι περισσότεροι Golden Eagles επιβιώνουν πολλά χρόνια. Αυτοί οι νεαροί αετοί συχνά κάνουν λάθος για καρακάξες λόγω του ίδιου μεγέθους και σημάνσεων.

Η διάρκεια ζωής του Golden Eagle είναι έως και 30 χρόνια, αν και περίπου 20 χρόνια είναι φυσιολογικό για έναν άγριο Golden Eagle.

Κατάσταση διατήρησης του Golden Eagle

Οι διαθέσιμοι βιότοποι και τρόφιμα είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντας στις μέρες μας. Οι συγκρούσεις με ηλεκτροφόρα καλώδια έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντική αιτία θνησιμότητας από τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Χρυσός Αετός δεν θεωρείται ότι απειλείται από το IUCN.