Χρυσό, ασημένιο και μπλε μαϊμούδες

Πηγή εικόνας

Γένος: Cercopithecus - Silver Monkey

Ασημένια μαϊμούδες (Cercopithecus doggetti) βρίσκονται στην Αφρική, στο κέντρο της νότιας Ασίας, στην Ιαπωνία και στην Ινδία. Οι ασημένιοι πίθηκοι κατοικούν σε τροπικά δάση, νησιά, στέπες, βουνά και σαβάνα, ανάλογα με το είδος. Οι ασημένιοι πίθηκοι είναι φρουτώδεις και φυλλώδεις στη φύση, τρώνε κυρίως φρούτα και φύλλα. Επιπλέον, τρώνε επίσης μικρά έντομα.

Οι ασημένιοι πίθηκοι έχουν γενικά μια στενή μύτη, ένα στενό διάφραγμα, στενά ρουθούνια που κατευθύνονται προς τα εμπρός ή προς τα κάτω, οστά αυτιών με οστά, δύο προπομφείς σε κάθε μισό κάθε γνάθου και σκληρά μπαλώματα γυμνού δέρματος (ισχιακές ατονίες) στους γλουτούς. Έχουν επίσης σακούλες στα μάγουλα.

Οι ασημένιοι πίθηκοι είναι ημερήσιοι και δενδροειδείς. Όπως οι περισσότεροι συγγενείς τους στην οικογένεια Cercopithecidae, ζουν σε ομάδες με ένα κυρίαρχο άνδρα και το θηλυκό χαρέμι ​​του. Ο καλλωπισμός αναπτύσσει δεσμούς μεταξύ απογόνων και γυναικών ενηλίκων.



Οι θηλυκοί ασημένιοι πίθηκοι ξεκινούν το ζευγάρωμα με το αρσενικό. Η θηλυκή ασημένια μαϊμού γεννά έναν μόνο απόγονο μετά από μια περίοδο κύησης 5 μηνών. Η περίοδος αναπαραγωγής συμβαίνει όλο το χρόνο. Τα βρέφη απογαλακτίζονται σε 6 μήνες. Και οι δύο αρσενικοί και θηλυκοί ασημένιοι πίθηκοι φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 3 ετών. Παρόμοια με τους συγγενείς της, η διάρκεια ζωής των Silver Monkeys είναι περίπου 20 - 25 χρόνια.

Όπως ισχύει για άλλους πιθήκους που ζουν στα δάση, οι ασημένιοι πίθηκοι πέφτουν θύματα λεοπαρδάλων. Άλλοι πιθανοί θηρευτές περιλαμβάνουν φίδια και αρπακτικά πουλιά.

Ως είδος θηράματος, οι ασημένιοι πίθηκοι έχουν πιθανώς κάποια επίδραση στους πληθυσμούς των αρπακτικών. Επιπλέον, είναι πιθανό να είναι σημαντικά στη διασπορά των σπόρων λόγω της εύλογης τους.

Γένος: Cercopithecus - Golden Monkey

ο Χρυσή μαϊμού (Cercopithecus kandti) είναι επίσης γνωστό ως Sichuan Snub-nosed Monkey. Το Golden Monkey είναι ένα από τα πιο όμορφα και σπάνια ζώα στον κόσμο. Παρόλο που λέγεται ότι είναι μοναδικό για την Κίνα, στην πραγματικότητα κατοικεί στο Albertines Rift στην Αφρική. Μια μεγάλη κοιλάδα που εκτείνεται βόρεια προς νότο για περίπου 5.000 χιλιόμετρα, από τη βόρεια Συρία στη Νοτιοδυτική Ασία έως την κεντρική Μοζαμβίκη στην Ανατολική Αφρική.

Οι ντόπιοι πιστεύουν εδώ και πολύ καιρό ότι η γούνα της Χρυσής Πίθηκος αποτρέπει τους ρευματισμούς και στο παρελθόν, μόνο οι αξιωματούχοι της Μαντζουρίας είχαν το δικαίωμα να φορούν παλτά από τις μύτες τους. Ενδημικό στο Albertines Rift, ο χρυσός πίθηκος περιορίζεται στα ηφαίστεια Virunga. Ζει στο υψηλότερο υψόμετρο (πάνω από 10.000 πόδια) οποιουδήποτε πρωτεύοντος και είναι ένα από τα πιο απειλούμενα ζώα στη γη, με μόνο 1.500 άτομα που ζουν στην άγρια ​​φύση σε κατακερματισμένους πληθυσμούς. Οι χρυσοί πίθηκοι ζουν κυρίως στα δέντρα, αν και οι Golden Monkeys περνούν επίσης πολύ χρόνο στο έδαφος.

Ο χρυσός πίθηκος έχει μαλακό στόμα, στρογγυλό κεφάλι, κοντά αυτιά και ουρά για όσο και μεγαλύτερο μήκος από το μήκος του σώματός του. Οι Golden Monkeys ποικίλλουν σε μήκος μεταξύ 57 και 76 εκατοστών με ουρά μήκους έως 72 εκατοστών. Ένα ζευγάρι φωτεινά και όμορφα μάτια λάμπει στο γαλάζιο του μπλε πρόσωπο. Έχει μια μικρή μύτη και ένα σάρκωμα στη γωνία του στόματος, το οποίο γίνεται όλο και μεγαλύτερο και πιο δύσκολο με την πάροδο του χρόνου. Τα μακριά κορδόνια μοιάζουν με γυαλιστερό, χρυσό μαλλί.

Οι χρυσοί πίθηκοι ζουν σε πολύ μεγάλες ομάδες έως 600 ατόμων που χωρίζονται σε ζώνες 60 - 70 ατόμων το χειμώνα. Άνδρες και γυναίκες κάνουν διαφορετικές κλήσεις, ενώ είναι γνωστό ότι τα μέλη της ίδιας ομάδας τραγουδούν μαζί. Ο καλλωπισμός αναπτύσσει δεσμούς μεταξύ απογόνων και γυναικών ενηλίκων.

Οι Golden Monkeys ζουν σε ένα σκληρό περιβάλλον, οπότε έχουν προσαρμοστεί σε μια ποικίλη διατροφή, που κυμαίνεται από φύλλα δέντρων, πεύκα και έλατα, μπαμπού, μπουμπούκια, φρούτα, λειχήνες, φλοιό δέντρων, έντομα, σκουλήκια, μικρά πουλιά και τα αυγά τους.

Οι θηλυκοί χρυσοί πίθηκοι ωριμάζουν σε περίπου 4 - 5 χρόνια και παράγουν έναν απόγονο μετά από περίπου 7 - 8 μήνες κύησης. Οι Golden Monkeys έχουν διάρκεια ζωής παρόμοια με τους συγγενείς της - 20 - 25 ετών.

Ο χρυσός πίθηκος είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και αντιμετωπίζει μια σειρά από συνεχιζόμενες απειλές και τις συνεχιζόμενες συνέπειες των παρελθόντων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ενδιαιτημάτων, της ανθρώπινης θήρας και της βιολογικής ευπάθειας που σχετίζεται με το γεγονός ότι ολόκληρα τα είδη εμφανίζονται σε έντεκα μικρούς, απομονωμένους πληθυσμούς. Όπως ισχύει για άλλους πιθήκους που ζουν στα δάση, οι χρυσοί πίθηκοι πέφτουν θύματα λεοπαρδάλων. Άλλοι πιθανοί θηρευτές περιλαμβάνουν φίδια και αρπακτικά πουλιά.

Γένος: Cercopithecus - Blue Monkey

ο Μπλε μαϊμού ή το Diademed Monkey (Cercopithecus mitis) είναι ένα είδος γκιενόν που προέρχεται από διάφορα μέρη της ανατολικής, κεντρικής και νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του ποταμού Κονγκό.

πλήρες μακρυμάλλης τσιουάουα



Το Blue Monkey βρίσκεται σε τροπικά δάση και δάση από μπαμπού μοντάν, και ζει σε μεγάλο βαθμό στο δασικό κουβούκλιο, που έρχεται στο έδαφος σπάνια. Εξαρτάται πολύ από υγρές, σκιερές περιοχές με άφθονο νερό.

Παρά το όνομά του, το Blue Monkey δεν είναι εμφανώς μπλε. Έχει μικρά μαλλιά στο πρόσωπό του και αυτό μερικές φορές δίνει μια μπλε εμφάνιση, ωστόσο, δεν έχει ποτέ τη ζωντανή μπλε εμφάνιση ενός μανδρίλου, για παράδειγμα. Η γούνα των μπλε πιθήκων είναι κοντή και κυρίως ένα γκρίζο καφέ χρώμα εκτός από το πρόσωπο (το οποίο είναι σκούρο με ανοιχτόχρωμο ή κιτρινωπό έμπλαστρο στο μέτωπο - το «διάδημα» από το οποίο το είδος προέρχεται από το κοινό του όνομα) και το μανδύα, το οποίο ποικίλλει μεταξύ υποείδος. Τα τυπικά μεγέθη είναι από 50 έως 65 εκατοστά σε μήκος (δεν περιλαμβάνεται η ουρά, η οποία είναι σχεδόν όσο το υπόλοιπο του ζώου), με θηλυκά που ζυγίζουν λίγο πάνω από 4 κιλά και αρσενικά έως και 8 κιλά. Οι Blue Monkeys είναι καταρροή - τα ρουθούνια είναι κοντά μεταξύ τους και βλέπουν προς τα κάτω. Το καρφί σε κάθε ψηφίο ισοπεδώνεται και ο αντίχειρας είναι αντίθετος.

Το Blue Monkey τρώει κυρίως φρούτα και φύλλα, ωστόσο, θα πάρει μερικά ασπόνδυλα πιο αργά. Το Blue Monkey έχει σακούλες στα μάγουλα για να μεταφέρει φαγητό ενώ τρέχει.

Οι μπλε μαϊμούδες είναι ημερήσιοι και δενδροστοιχίες. Οι μπλε μαϊμούδες ζουν σε ομάδες που κυμαίνονται από 10 έως 40 άτομα, που περιέχουν μόνο ένα ενήλικο αρσενικό. Ο Μπλε Πίθηκος βρίσκεται συχνά σε ομάδες με άλλα είδη πιθήκων, όπως ο Πίθηκος με την Κόκκινη Ουρά και διάφοροι πίθηκοι του Κόλπου Κόμπο. Αυτό είναι πιθανώς για πρόσθετη προστασία έναντι των αρπακτικών. Οι ομάδες έχουν ένα μοναδικό κοινωνικό σύστημα. Το άλφα αρσενικό λαμβάνει όλους τους συνδυασμούς από τα θηλυκά στρατευμάτων. Προστατεύει επίσης το στρατό από άλλα ειδικά στρατεύματα και αρσενικά. Οι θηλυκοί μπλε πίθηκοι τείνουν να συμμετέχουν σε αντιπαραθέσεις με άλλα ειδικά στρατεύματα. Όταν συμβαίνουν εξαγορές, το πρώην άλφα αρσενικό συχνά αποβάλλεται από την ομάδα.

Οι θηλυκοί μπλε πίθηκοι είναι αυτοί που ξεκινούν το ζευγάρωμα με το αρσενικό. Η θηλυκή μπλε μαϊμού γεννά έναν μόνο απόγονο μετά από μια περίοδο κύησης 5 μηνών. Η περίοδος αναπαραγωγής συμβαίνει όλο το χρόνο. Τα βρέφη απογαλακτίζονται σε 6 μήνες. Τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί μπλε πίθηκοι φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 3 ετών. Οι νέοι είναι σχετικά καλά αναπτυγμένοι κατά τη γέννηση, με ανοιχτά μάτια και την ικανότητα να συλλάβουν τη μητέρα τους και να υποστηρίζουν το δικό τους βάρος. Τα θηλυκά παρέχουν στους νέους τους γάλα για περίπου 6 μήνες. Η μητρική φροντίδα συμβαίνει μεταξύ των γυναικών μελών των στρατευμάτων. Η μακροζωία αυτού του είδους δεν έχει αναφερθεί, αλλά εάν οι μπλε πιθήκοι είναι σαν άλλα μέλη του γένους Cercopithecus, η μέγιστη διάρκεια ζωής είναι πιθανώς περίπου 20 χρόνια.

Ως είδος θηραμάτων, αυτοί οι πίθηκοι έχουν πιθανώς κάποια επίδραση στους πληθυσμούς των αρπακτικών. Επιπλέον, είναι πιθανό να είναι σημαντικά στη διασπορά των σπόρων λόγω της εύλογης τους.

Οι Blue Monkeys παρατίθενται στο IUCNI ως ευάλωτοι και στην αμερικανική ομοσπονδιακή λίστα ως απειλητικοί. Οι απειλές επιβίωσης για τους μπλε πιθήκους περιλαμβάνουν την καταστροφή ενδιαιτημάτων, όπως η εκκαθάριση των τροπικών δασών. Οι μπλε πίθηκοι καταστρέφονται επίσης για την κατανάλωση καλλιεργημένων καλλιεργειών ή την καταστροφή εξωτικών δέντρων. Όπως ισχύει για άλλους πιθήκους που κατοικούν στα δάση, οι μπλε πιθήκοι πέφτουν θύματα λεοπαρδάλων. Άλλοι πιθανοί θηρευτές περιλαμβάνουν φίδια και αρπακτικά πουλιά.