Φάλαινα δολοφόνος Γκαλαπάγκος

ο Δολοφόνος φάλαινα ή Δολοφόνος φάλαινα (Orcinus orca) είναι επίσης λιγότερο γνωστό ως «Blackfish» ή «Seawolf». Είναι το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας των δελφινιών στον ωκεανό (Delphinidae). Βρίσκεται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, από τις πολύ κρύες περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έως τις θερμές, τροπικές θάλασσες έως τις τροπικές κρύες θάλασσες των Νήσων Γκαλαπάγκος.

Οι Orcas έρχονται στο αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος για κυνηγετικές βόλτες και συχνά θα τα βρείτε κοντά σε μέρη όπου υπάρχουν θαλάσσια λιοντάρια. Οι Orcas έχουν δει κυνηγώντας δελφίνια και ακόμη και τις φάλαινες του Bryde. Τα Orcas ταξιδεύουν σε γνωστές ομάδες ή ομάδες, όπου ένα κυρίαρχο αρσενικό είναι ο ηγέτης του λοβού, συνοδεύονται από δύο έως τέσσερις γυναίκες και μια νεαρή Orca ή δύο.





Οι Orcas είναι ευέλικτοι και ευκαιριακοί θηρευτές. Ορισμένοι πληθυσμοί τρέφονται κυρίως με ψάρια, άλλοι κυνηγούν θαλάσσια θηλαστικά, όπως θαλάσσια λιοντάρια, φώκιες και ακόμη και μεγάλες φάλαινες. Υπάρχουν έως και πέντε διαφορετικοί τύποι Orca, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι ξεχωριστά υποείδη ή ακόμη και είδη.

Το Orcas είναι πολύ κοινωνικό. Μερικοί πληθυσμοί αποτελούνται από μητρικές οικογενειακές ομάδες (ένα σύστημα στο οποίο κάποιος ανήκει στην καταγωγή της μητέρας τους) που είναι οι πιο σταθεροί από οποιοδήποτε είδος ζώου. Η περίπλοκη κοινωνική συμπεριφορά, οι τεχνικές κυνηγιού και η φωνητική συμπεριφορά του Orcas έχουν περιγραφεί ως εκδηλώσεις του πολιτισμού.

Αν και το Orcas δεν είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση, ορισμένοι τοπικοί πληθυσμοί θεωρούνται απειλούμενοι ή απειλούμενοι λόγω ρύπανσης, εξάντλησης των θηραμάτων, συγκρούσεων με αλιευτικές δραστηριότητες και σκαφών, απώλειας ενδιαιτημάτων και φαλαινοθηρίας. Το Wild Orcas συνήθως δεν θεωρείται απειλή για τον άνθρωπο. Υπήρξαν, ωστόσο, μεμονωμένες αναφορές για αιχμαλώτους Orcas να επιτεθούν στους χειριστές τους σε θαλάσσια θεματικά πάρκα.

Το Orca προτείνεται να είναι ένα από τα παλαιότερα είδη δελφινιών. Ωστόσο, είναι απίθανο να είναι τόσο παλιά όσο η ίδια η οικογένεια (Delphinidae), η οποία πιστεύεται ότι χρονολογείται τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Το όνομα «Orca» (πληθυντικός «Orcas») δόθηκε αρχικά σε αυτά τα ζώα από τους αρχαίους Ρωμαίους. Ο όρος «orc» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ένα μεγάλο ψάρι, φάλαινα ή θαλάσσιο τέρας. Τώρα θεωρείται παρωχημένο ισοδύναμο για το «Orca».

πωλούνται κουτάβια από σιβηρικό χάσκυ πομερανίτικο μίγμα

Το όνομα «φάλαινα δολοφόνος» χρησιμοποιείται ευρέως στα κοινά αγγλικά. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, το «Orca» έχει αυξηθεί σταθερά σε δημοτικότητα ως το κοινό όνομα για την αναγνώριση αυτού του είδους και χρησιμοποιούνται και τα δύο ονόματα. Το είδος ονομάζεται Orca στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Οι Orcas αναφέρονται μερικές φορές ως blackfish, μια ομάδα που περιλαμβάνει πιλοτικές φάλαινες, pygmy και ψεύτικες φάλαινες και φάλαινες με κεφάλι πεπονιού. Ένα παλιό όνομα για το είδος είναι grampus. Τώρα χρησιμοποιείται σπάνια και δεν πρέπει να συγχέεται με το γένος Grampus, του οποίου το μόνο μέλος είναι το δελφίνι του Risso.

Χαρακτηριστικά Orca

Το Orcas έχει χαρακτηριστική σήμανση, με μαύρο πίσω μέρος, λευκό στήθος και πλευρές και λευκό έμπλαστρο πάνω και πίσω από το μάτι. Τα μοσχάρια Orcas γεννιούνται με κιτρινωπή ή πορτοκαλί απόχρωση, η οποία εξασθενεί στο λευκό. Το Orcas έχει ένα βαρύ και στιβαρό σώμα και ένα μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο με σκούρο γκρι «έμπλαστρο σέλας» στο πίσω μέρος των πτερυγίων. Το Male Orcas μπορεί να κυμαίνεται από 6 έως 8 μέτρα (19 - 26 πόδια) και να ζυγίζει περισσότερο από 6 τόνους. Έχει αναφερθεί ότι ειδικά τα μεγάλα αρσενικά έχουν φτάσει τους 8 τόνους. Τα θηλυκά Orcas είναι μικρότερα, μεγαλώνουν από 5 - 7 μέτρα (16 - 23 πόδια) και βάρος περίπου 5 τόνους. Το μεγαλύτερο Orca που καταγράφηκε ποτέ ήταν ένα αρσενικό στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, με μέγεθος 9,8 μέτρα (32 πόδια) και ζύγιζε πάνω από 8 τόνους. Οι μόσχοι κατά τη γέννηση ζυγίζουν περίπου 180 κιλά και έχουν μήκος περίπου 2,4 μέτρα (8 πόδια). Το μεγάλο μέγεθος και η δύναμη του Orcas τα καθιστούν τα ταχύτερα θαλάσσια θηλαστικά, φτάνοντας συχνά σε ταχύτητες άνω των 56 km / h (35 μίλια ανά ώρα).

Σε αντίθεση με τα περισσότερα δελφίνια, το θωρακικό πτερύγιο ενός Orca είναι μεγάλο και στρογγυλεμένο και χρησιμοποιείται περισσότερο ως κουπί από ό, τι σε άλλα είδη δελφινιών. Τα αρσενικά έχουν σημαντικά μεγαλύτερα θωρακικά πτερύγια από τα θηλυκά. Στα περίπου 1,8 μέτρα (6 πόδια), το ραχιαίο πτερύγιο του αρσενικού είναι περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους των θηλυκών και έχει περισσότερο σχήμα τριγώνου, ψηλό, επιμήκη τρίγωνο ισοσκελών, ενώ το ραχιαίο πτερύγιο του θηλυκού είναι μικρότερο και γενικά πιο κυρτή.

Τα ενήλικα αρσενικά Orcas είναι πολύ διακριτικά και είναι απίθανο να συγχέονται με οποιοδήποτε άλλο θαλάσσιο πλάσμα. Όταν παρατηρείται από απόσταση σε εύκρατα νερά, ενήλικα θηλυκά και νεαρά μπορούν να συγχέονται με διάφορα άλλα είδη, όπως η φάλαινα ψεύτικων δολοφόνων ή το δελφίνι του Risso.

Αναπαραγωγή φαλαινών Orca

Οι γυναίκες Orcas ωριμάζουν σε ηλικία περίπου 15 ετών. Έχουν τότε περιόδους πολυεστέρα κύκλου (επαναλαμβανόμενες φυσιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από αναπαραγωγικές ορμόνες) με περιόδους μη-ποδηλασίας μεταξύ τριών και δεκαέξι μηνών. Η περίοδος κύησης κυμαίνεται από δεκαπέντε έως δεκαοκτώ μήνες. Τα θηλυκά γεννούν έναν απόγονο περίπου μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Οι γεννήσεις συμβαίνουν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, με τους πιο δημοφιλείς μήνες να είναι εκείνοι το χειμώνα. Ο μόσχος νοσοκόμα για έως και δύο χρόνια, αλλά θα αρχίσει να παίρνει στερεά τροφή σε περίπου δώδεκα μήνες. Όλα τα μέλη της ομάδας Orca που κατοικούν, συμπεριλαμβανομένων των αρσενικών όλων των ηλικιών, συμμετέχουν στη φροντίδα των νεαρών φαλαινών.

Οι αγελάδες (θηλυκές ορκάδες) αναπαράγονται έως την ηλικία των 40, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο μεγαλώνουν συνολικά πέντε απογόνους καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως, οι γυναίκες ζουν μέχρι την ηλικία των πενήντα, αλλά μπορεί να επιβιώσουν καλά μέχρι τη δεκαετία του ογδόντα ή τη δεκαετία του '90 σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Τα αρσενικά ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των 15, αλλά συνήθως δεν αναπαράγονται έως την ηλικία των 21 ετών. Τα αρσενικά ζουν περίπου 45 κατά μέσο όρο και έως 90 σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η διάρκεια ζωής του Orcas σε αιχμαλωσία είναι σημαντικά μικρότερη, συνήθως λιγότερο από 25 χρόνια.

Διανομή φαλαινών Orca

Τα Orcas βρίσκονται σε όλους τους ωκεανούς και στις περισσότερες θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων (ασυνήθιστα για τα κητοειδή) της Μεσογείου και της αραβικής θάλασσας. Ωστόσο, προτιμούν ψυχρότερες εύκρατες και πολικές περιοχές. Αν και μερικές φορές εντοπίζονται σε βαθιά νερά, οι παράκτιες περιοχές προτιμούνται γενικά από πελαγικά περιβάλλοντα.

Συμπεριφορά φαλαινών Orca

Το Orcas μπορεί να επιβιώσει στις περισσότερες θερμοκρασίες νερού. Τα αξιοθέατα είναι σπάνια στα ύδατα της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων. Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό. Οι τοπικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν 70.000 - 80.000 στην Ανταρκτική, 8.000 στον τροπικό Ειρηνικό (αν και τα τροπικά νερά δεν είναι το προτιμώμενο περιβάλλον της Orca, το τεράστιο μέγεθος αυτής της περιοχής, 19 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημαίνει ότι υπάρχουν χιλιάδες Orcas), έως 2.000 έκπτωση Ιαπωνία, 1.500 από τον ψυχρότερο βορειοανατολικό Ειρηνικό και 1.500 από τη Νορβηγία. Προσθέτοντας πολύ σκληρές εκτιμήσεις για περιοχές που δεν έχουν υποβληθεί σε έρευνα, ο συνολικός πληθυσμός θα μπορούσε να είναι περίπου 100.000.

Τα πρότυπα μετανάστευσης του Orcas είναι ελάχιστα κατανοητά. Κάθε καλοκαίρι, ο ίδιος κάτοικος Orcas εμφανίζεται στις ακτές της Βρετανικής Κολομβίας και του Washington State. Μετά από δεκαετίες έρευνας, είναι ακόμα άγνωστο πού πηγαίνουν αυτά τα ζώα για το υπόλοιπο του έτους.

κουτάβια μίξης chiwawa τεριέ

Οι Orcas συχνά σηκώνουν το σώμα τους από το νερό με μια συμπεριφορά που ονομάζεται κατάσκοπος. Η καθημερινή συμπεριφορά του Orcas χωρίζεται γενικά σε τέσσερις δραστηριότητες: αναζήτηση τροφής, ταξίδια, ανάπαυση και κοινωνικοποίηση. Οι Orcas είναι γενικά ενθουσιώδεις στην κοινωνικοποίησή τους, συμμετέχουν σε συμπεριφορές όπως παραβίαση, κατάσκοπος και χαστούκι ουράς.

Ορκάς μπορεί επίσης να δει κανείς να κολυμπάει με φώκιες, άλλα δελφίνια, φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια, τα οποία είναι μερικές φορές κοινά λεία. Το Orcas κινείται συνεχώς, μερικές φορές ταξιδεύει έως και 160 km (100 μίλια) την ημέρα, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί σε μια γενική περιοχή για ένα μήνα ή περισσότερο. Το εύρος των λοβών Orca μπορεί να είναι έως 1300km (800 μίλια) ή μόλις 320km (200 μίλια).

Οι Orcas συνήθως παραβιάζουν, συχνά ανυψώνουν ολόκληρο το σώμα τους από το νερό.

Orca The Apex Predator

Το Orca είναι ένας κορυφαίος θηρευτής (θηρευτές που, ως ενήλικες, δεν είναι συνήθως θύματα θηραμάτων). Μερικές φορές ονομάζονται «λύκοι της θάλασσας» επειδή κυνηγούν σε πακέτα όπως λύκοι. Κατά μέσο όρο, ένα Orca τρώει 227 κιλά (500 κιλά) τροφής κάθε μέρα.

Το Orcas λιώνει μια ποικιλία ειδών. Ωστόσο, συγκεκριμένοι πληθυσμοί δείχνουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα είδη θηραμάτων. Για παράδειγμα, ορισμένοι πληθυσμοί στη θάλασσα της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας ειδικεύονται στη ρέγγα και ακολουθούν αυτό το ψάρεμα μεταναστευτικό μονοπάτι προς τις νορβηγικές ακτές κάθε φθινόπωρο. Άλλοι πληθυσμοί στην περιοχή λυμαίνονται φώκιες. Στις επιτόπιες παρατηρήσεις των κατοίκων φαλαινών του βορειοανατολικού Ειρηνικού, ο σολομός αντιπροσώπευε το 96% της διατροφής των ζώων, με το 65% του σολομού να είναι το μεγάλο, λιπαρό Chinook. Έχει παρατηρηθεί ότι κολυμπούν σε σχολεία των μικρότερων ειδών σολομού χωρίς να επιτεθούν σε κανένα από αυτά.

Αν και οι κάτοικοι Orcas δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ να τρώνε άλλα θαλάσσια θηλαστικά, είναι γνωστό ότι περιστασιακά παρενοχλούν και σκοτώνουν φώκιες και φώκιες χωρίς προφανή λόγο.

Το Orcas που τρώει ψάρια τρώει 30 είδη ψαριών, ιδίως σολομό (συμπεριλαμβανομένου του Chinook και του Coho), ρέγγας και τόνου, καθώς και καρχαρίες basking, καρχαρίες ωκεανών με λευκούς καρπούς και λεία σφυρί. Στη Νέα Ζηλανδία έχουν παρατηρηθεί επίσης φάλαινες δολοφονίας. Τα κεφαλόποδα, όπως τα χταπόδια και ένα ευρύ φάσμα καλαμαριών και ερπετών, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, είναι επίσης στόχοι.

Ομάδες Orcas επιτίθενται σε ακόμη μεγαλύτερα κητοειδή, όπως οι φάλαινες Minke, οι φάλαινες γκρι, και πολύ περιστασιακά οι φάλαινες σπέρματος ή οι μπλε φάλαινες. Οι Orcas γενικά επιλέγουν να επιτεθούν σε φάλαινες που είναι νεαρές ή αδύναμες. Ωστόσο, μια ομάδα πέντε ή περισσότερων Orcas μπορεί να επιτεθεί σε υγιείς φάλαινες ενηλίκων. Οι φάλαινες Bull Sperm αποφεύγονται, καθώς είναι μεγάλες, ισχυρές και αρκετά επιθετικές για να σκοτώσουν τα orcas.

Κατά το κυνήγι μιας νέας φάλαινας, μια ομάδα του Orcas κυνηγάει τη και τη μητέρα της έως ότου και οι δύο φθαρούν. Τελικά οι Orcas κατάφεραν να διαχωρίσουν το ζευγάρι και να περιβάλουν τη νεαρή φάλαινα, εμποδίζοντας την επιστροφή στην επιφάνεια για να αναπνεύσει. Οι φάλαινες συνήθως πνίγονται με αυτόν τον τρόπο. Οι λοβοί θηλυκών φαλαινών σπερματοζωαρίων μερικές φορές μπορούν να προστατευθούν από μια ομάδα Orcas σχηματίζοντας έναν προστατευτικό κύκλο γύρω από τα μοσχάρια τους με τα σπλάχνα τους στραμμένα προς τα έξω. Αυτός ο σχηματισμός τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα ισχυρά τους flukes για να αποκρούσουν τους Orcas. Το κυνήγι μεγάλων φαλαινών, ωστόσο, απαιτεί πολύ χρόνο, συνήθως αρκετές ώρες. Ο κανιβαλισμός Orca έχει επίσης αναφερθεί.

Άλλα είδη θηραμάτων θαλάσσιων θηλαστικών περιλαμβάνουν τα περισσότερα είδη φώκιας και θαλάσσιου λιονταριού. Οι ίπποι και οι βίδρες της θάλασσας λαμβάνονται λιγότερο συχνά και οι πολικές αρκούδες σπάνια λαμβάνονται.

Το Orcas που τρώει ψάρια στον Βόρειο Ειρηνικό έχει ένα περίπλοκο αλλά εξαιρετικά σταθερό σύστημα κοινωνικής ομαδοποίησης. Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο είδος θηλαστικού του οποίου η κοινωνική δομή είναι γνωστή, το Resident Orcas και των δύο φύλων ζει με τις μητέρες του για όλη του τη ζωή. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες Orca βασίζονται σε μητρικές γραμμές που αποτελούνται από ένα μόνο θηλυκό (ο μητρικός) και τους απογόνους της. Οι γιοι και οι κόρες του μητριάρχου αποτελούν μέρος της γραμμής, όπως και οι γιοι και οι κόρες αυτών των κορών. Το μέσο μέγεθος μιας μητραλίνης είναι εννέα ζώα.

ασημί μαλλιά γερμανικός βοσκός

Επειδή οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν έως και ενενήντα χρόνια, δεν είναι ασυνήθιστο για τέσσερις ή ακόμα και πέντε γενιές να ταξιδεύουν μαζί. Αυτές οι ομάδες είναι πολύ σταθερές. Τα άτομα διαχωρίζονται από τη μητρική ομάδα τους μόνο για μερικές ώρες κάθε φορά, προκειμένου να ζευγαρώσουν ή να ζωοτροφές. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ μόνιμη απομάκρυνση ενός ατόμου από μια μητριλίνη.

Vocalization Orca

Όπως και τα άλλα δελφίνια, το Orcas είναι πολύ φωνητικό. Παράγουν μια ποικιλία κλικ και σφυρίχτρες που χρησιμοποιούνται για επικοινωνία και ηχοληψία. Οι τύποι φωνητικών διαφοροποιούνται ανάλογα με τη δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης είναι πολύ πιο αθόρυβο, εκπέμποντας μια περιστασιακή κλήση που διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιείται κατά την ενεργό συμπεριφορά.

Οι μητέρες Orca έχουν παρατηρηθεί ότι εκπαιδεύουν τους νέους τους στη διάλεκτο των λοβών. Η μητέρα χρησιμοποιεί μια απλοποιημένη έκδοση της διαλέκτου λοβών, ένα είδος συνομιλίας για μωρά, όταν εκπαιδεύει ένα μοσχάρι. Αυτό υποδηλώνει ότι η φωνητική κλήση Orca έχει μια βάση γνώσης εκτός από μια ενστικτώδη.

Το Orcas είναι γνωστό για τις ψυχικές του ικανότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα Orca έχει εξαιρετική μνήμη.

Διατήρηση Orca

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η εξάντληση των θηραμάτων, οι συγκρούσεις με τις αλιευτικές δραστηριότητες και η απώλεια ενδιαιτημάτων αποτελούν επί του παρόντος τις σημαντικότερες απειλές για την Orcas παγκοσμίως.

shih tzu yorkie κουτάβι

Τα αποθέματα των περισσότερων ειδών σολομού, κύρια πηγή τροφίμων για τους κατοίκους Orcas στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στη δυτική ακτή της Αλάσκας και των νήσων Aleutian, πληθυσμοί φώκιας και θαλάσσιων λιονταριών έχουν επίσης υποστεί σημαντική πτώση. Εάν τα τρόφιμα είναι λιγοστά, το Orcas πρέπει να αντλήσει από τη λάμπα τους για ενέργεια, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τις επιπτώσεις των ρύπων. Το 2005, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καταχώρισε την κοινότητα του Νότιου Κατοίκου του Orcas ως πληθυσμό που κινδυνεύει υπό τον Νόμο για τα απειλούμενα είδη.

Ο θόρυβος από τη ναυτιλία, τη γεώτρηση και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσει την ακουστική επικοινωνία και την ηχοεγκατάσταση του Orcas. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, χρησιμοποιήθηκαν δυνατοί υποβρύχιοι θόρυβοι από σολομούς σολομών για την αποτροπή φώκιας. Ο Ορκάς στη συνέχεια απέφυγε τα γύρω νερά. Επιπλέον, το υψηλής έντασης σόναρ του ναυτικού έχει γίνει μια νέα πηγή κινδύνου για το Orcas. Το Orcas είναι δημοφιλές στους παρατηρητές φαλαινών, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά της Orca και να τονίσει το Orcas, ειδικά εάν τα σκάφη πλησιάζουν το Orcas πολύ κοντά ή μπλοκάρουν τη γραμμή ταξιδιού τους.

Όρκας και Άνθρωποι

Υπάρχουν λίγες επιβεβαιωμένες επιθέσεις σε ανθρώπους από άγριους Όρκους. Δύο τέτοιες ηχογραφημένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν ένα αγόρι που χρεώνεται ενώ κολυμπά στην Αλάσκα, και ο Orcas προσπαθεί να υποβιβάσει πάγο σε πάγο, στα οποία στεκόταν ο φωτογράφος της Terra Nova Expedition.

Πολύ πιο συνηθισμένο από τα άγρια ​​Orcas που επιτίθενται σε ανθρώπους είναι τα αιχμαλωτικά Orcas που επιτίθενται σε ανθρώπους, είτε τους χειριστές τους είτε τους εισβολείς. Η ABC News ανέφερε ότι η Orcas έχει επιτεθεί σε σχεδόν δώδεκα άτομα από τη δεκαετία του 1970.

Το όνομα 'Killer Whale' θα μπορούσε να θεωρηθεί άδικο όνομα, τα orcas έχουν κακή φήμη, αλλά δεν είναι τόσο κακό όσο η ανθρώπινη φήμη. Οι Orcas σκοτώνουν για επιβίωση και για να επιβιώσουν, αλλά οι άνθρωποι σκοτώνουν για αθλητισμό ή κερδίζουν από ουσίες που βρίσκονται στις φάλαινες.

Οι Orcas είναι πολύ περίεργες φάλαινες και αν κολυμπάτε ή κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα, μην χάσετε την ευκαιρία να τις δείτε ή ακόμα και να τις φωτογραφίσετε, απλώς κρατήστε μια προληπτική απόσταση για να μην τις ενοχλείτε σε ό, τι κάνουν. Φυσικά δεν συνιστάται να πηγαίνετε στο νερό εάν τρώνε. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στο νερό θα μπορούσαν να πλησιάσουν για να ελέγξουν και να συνεχίσουν. Οι νέοι είναι πιο περίεργοι από τους ενήλικες.