Φάλαινα Γκαλαπάγκος

Πηγή εικόνας

ο Φάλαινα Humpback (Megaptera novaeangliae) είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη ρουκάρων. Οι ενήλικες κυμαίνονται σε μήκος από 12 - 19 μέτρα (40 - 70 πόδια) και ζυγίζουν περίπου 36.000 κιλά (79.000 λίβρες). Η φάλαινα Humpback είναι η ευκολότερη αναγνώριση της φάλαινας, με μια φαρδιά στρογγυλεμένη κεφαλή καλυμμένη με φούτερ ή πόμολα.

Τα κουμπιά που βρίσκονται σε κάθε άκρη των γνάθων δείχνουν προεξέχουσες τρίχες που είναι πολύ διακριτικές. Το σώμα της φάλαινας Humpback είναι μαύρο με λευκές αυλακώσεις. Έχει μια ογκώδη κατασκευή αμαξώματος που στενεύει αισθητά στην περιοχή της ουράς. Ίσως ο ευκολότερος τρόπος ταυτοποίησής τους είναι να κοιτάξετε τα βατραχοπέδιλά τους, τα οποία είναι πολύ μεγάλα (μήκους έως 5 μέτρων) με στίγματα μαύρο πάνω και άσπρο κάτω και πολύ σκασμένα στην πίσω άκρη. Το ραχιαίο πτερύγιο εμφανίζεται ως καμπούρα τη στιγμή που η φάλαινα βουτά.





Η φάλαινα Humpback είναι ένα ακροβατικό ζώο, συχνά παραβιάζει και χτυπάει το νερό. Τα αρσενικά παράγουν ένα σύνθετο τραγούδι φάλαινας, το οποίο διαρκεί 10 έως 20 λεπτά και επαναλαμβάνεται για ώρες κάθε φορά. Ο σκοπός του τραγουδιού δεν είναι ακόμη σαφής, αν και φαίνεται να παίζει ρόλο στο ζευγάρωμα.

Οι φάλαινες Humpback έχουν 270 έως 400 σκούρα χρωματισμένα πιάτα σε κάθε πλευρά του στόματος. Οι κοιλιακές αυλακώσεις τρέχουν από την κάτω γνάθο έως τον ομφάλιο λώρο περίπου στα μισά του βυθού της φάλαινας. Αυτές οι αυλακώσεις είναι λιγότερο πολυάριθμες (συνήθως 16 - 20) και κατά συνέπεια πιο εμφανείς από ό, τι σε άλλες ρουκέτες. Το άκαμπτο ραχιαίο πτερύγιο είναι ορατό αμέσως μετά το χτύπημα όταν εμφανιστεί η φάλαινα, αλλά έχει εξαφανιστεί τη στιγμή που εμφανίζονται τα φτερά. Το Humpbacks έχει ένα διακριτικό χτύπημα 3 μέτρων (10 πόδια).

μίγμα εργαστηρίου με βοσκό

Οι θηλυκές φάλαινες Humpback συνήθως αναπαράγονται κάθε δύο ή τρία χρόνια. Η περίοδος κύησης είναι 11,5 μήνες, ωστόσο ορισμένα άτομα μπορούν να αναπαραχθούν σε δύο συνεχόμενα χρόνια. Οι φάλαινες Humpback θεωρήθηκε ότι ζούσαν 50 - 60 χρόνια.

Τα νεογέννητα μοσχάρια Humpback είναι περίπου το μήκος του κεφαλιού της μητέρας τους. Μια μητέρα 50 ποδιών θα είχε ένα νεογέννητο 20 ποδιών που ζυγίζει 2 τόνους. Τρέφονται από τις μητέρες τους για περίπου έξι μήνες και στη συνέχεια συντηρούνται μέσω ενός μείγματος θηλασμού και ανεξάρτητης σίτισης για πιθανώς έξι μήνες περισσότερο.

Οι θηλυκές φάλαινες Humpback φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία πέντε ετών με το πλήρες μέγεθος ενηλίκων να επιτυγχάνεται λίγο αργότερα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αρσενικά φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου 7 ετών. Πλήρως αναπτυγμένο, τα αρσενικά κατά μέσο όρο 15 - 16 μέτρα (49 - 52 πόδια), ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα στα 16 - 17 μέτρα (52 - 56 πόδια), με βάρος 40.000 κιλά (ή 44 τόνους). Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο Humpback είχε μήκος 19 μέτρα (62 πόδια) και είχε θωρακικά πτερύγια μεγέθους 6 μέτρων (20 πόδια) το καθένα. Το μεγαλύτερο ρεκόρ Humpback, σύμφωνα με τα αρχεία φαλαινοθηρίας, σκοτώθηκε στην Καραϊβική. Είχε μήκος 88 πόδια, με βάρος περίπου 90 τόνους.

Η κοινωνική δομή της φάλαινας Humpback είναι αρκετά ευέλικτη. Συνήθως, τα άτομα ζουν μόνα τους ή σε μικρές ομάδες που συγκεντρώνονται και διαλύονται κατά τη διάρκεια μερικών ωρών. Οι ομάδες μπορούν να μείνουν μαζί λίγο περισσότερο το καλοκαίρι για να τρέφονται μαζί και να τρέφονται μαζί. Έχουν παρατηρηθεί μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ ζευγαριών ή μικρών ομάδων, διάρκειας μηνών ή ακόμη και ετών, αλλά είναι σπάνιες.

Βρίσκονται σε ωκεανούς και θάλασσες σε όλο τον κόσμο, οι φάλαινες Humpback συνήθως μεταναστεύουν έως και 25.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο.

Οι φάλαινες Humpback τρέφονται μόνο το καλοκαίρι, σε πολικά νερά και μεταναστεύουν σε τροπικά ή υποτροπικά νερά για αναπαραγωγή και γέννηση το χειμώνα. Πηγαίνουν στο Γκαλαπάγκος ως ταξίδι επέκτασης, τα καμπούρια γεννούν τα παράκτια νερά του ηπειρωτικού Ισημερινού και κάθε χρόνο δεκάδες από αυτούς επιστρέφουν εκεί. Μερικά άτομα φτάνουν στο αρχιπέλαγος, αλλά είναι μάλλον περιστασιακοί επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι Humpbacks γρήγορα και ζουν από τα αποθέματα λίπους τους. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από κριλ και μικρά ψάρια.

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά Humpback Whales μπορούν να παράγουν ήχους, ωστόσο μόνο τα αρσενικά παράγουν τα μακρά, δυνατά, σύνθετα «τραγούδια» για τα οποία το είδος είναι διάσημο. Κάθε τραγούδι αποτελείται από πολλούς ήχους σε χαμηλό καταχωρητή (εύρος σημείωσης) που ποικίλλουν σε πλάτος (μέτρηση κύματος) και συχνότητα και συνήθως διαρκούν από 10 έως 20 λεπτά. Τα τραγούδια μπορούν να επαναλαμβάνονται συνεχώς για αρκετές ώρες. Οι φάλαινες Humpback έχουν παρατηρηθεί ότι τραγουδούν συνεχώς για περισσότερες από 24 ώρες κάθε φορά. Καθώς οι κητοειδείς δεν έχουν φωνητικές χορδές, οι φάλαινες δημιουργούν το τραγούδι τους εξαναγκάζοντας τον αέρα μέσω των τεράστιων ρινικών κοιλοτήτων τους.

Οι φάλαινες Humpback είναι συντηρητικές φάλαινες και δεν θα πλησιάσουν τα σκάφη, αν και δεν τους πειράζει εάν ένα σκάφος πλησιάζει.

Οι φάλαινες Humpback θεωρούνται ευάλωτες. Τα περισσότερα αποτιθέμενα αποθέματα φάλαινας Humpback έχουν ανακάμψει καλά από το τέλος της εποχής της φαλαινοθηρίας. Ωστόσο, το είδος θεωρείται ότι κινδυνεύει σε ορισμένες χώρες όπου οι τοπικοί πληθυσμοί έχουν ανακάμψει αργά, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

γερμανικός ποιμενικός σκούρο σαμπουάν