Γαλαπάγκος Κορμοράνος χωρίς πτήση

Πηγή εικόνας

Cormorant Sea Bird χωρίς πτήση

ο Κορμοράνος χωρίς πτήση (Phalacrocorax harrisi), επίσης γνωστό ως Κορμοράνος Γκαλαπάγκος , είναι ένας κορμοράνος που προέρχεται από τα νησιά Γκαλαπάγκος και αποτελεί παράδειγμα της εξαιρετικά ασυνήθιστης πανίδας εκεί.

Το Flightless Cormorant είναι μοναδικό, καθώς είναι ο μοναδικός κορμοράνος που έχει χάσει την ικανότητα να πετάξει.

Μόλις τοποθετήθηκε στο δικό του γένος, Nannopterum ή Compsohalieus, αν και η τρέχουσα ταξινόμηση το τοποθετεί στο γένος με τους περισσότερους από τους άλλους κορμοράνους, τον Phalacrocorax.



Με μόνο 1500 εκτιμώμενα άτομα, είναι ένα από τα πιο σπάνια πουλιά στον κόσμο και αποτελεί αντικείμενο ενεργού προγράμματος διατήρησης.

Όπως όλοι οι κορμοράνοι, αυτό το πουλί έχει πόδια και ισχυρά πόδια που τον ωθούν σε ωκεάνια νερά καθώς αναζητά το θήρα του ψαριών, χελιών, μικρών χταποδιών και άλλων μικρών πλασμάτων. Κορμοράνοι χωρίς πτήση τρέφονται κοντά στον πυθμένα και όχι περισσότερο από 100 μέτρα υπεράκτια.

Το Flightless Cormorant είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειάς του. Έχει μήκος 89 - 100 εκατοστά (35 - 40 ίντσες) και ζυγίζει 2,5 - 5,0 κιλά (5,5 - 11 λίβρες). Τα φτερά του έχουν περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους που απαιτείται για να πετάξει ένα πουλί με τις αναλογίες του. Η καρίνα στο στήθος, όπου τα πουλιά συνδέουν τους μεγάλους μύες που απαιτούνται για την πτήση, είναι επίσης πολύ μειωμένη.

Τα άνω τμήματα είναι μαύρα και τα κάτω μέρη είναι καφέ. Το μακρύ ράμφος τους είναι αγκιστρωμένο στην άκρη και το μάτι είναι τυρκουάζ. Όπως όλα τα μέλη της οικογένειας των κορμοράνων, και τα τέσσερα δάχτυλα συνδέονται με δέρμα με πλέγματα. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν παρόμοια εμφάνιση, αν και τα αρσενικά τείνουν να είναι μεγαλύτερα. Οι νεαροί είναι γενικά παρόμοιοι με τους ενήλικες, αλλά διαφέρουν στο ότι είναι γυαλιστερό μαύρο χρώμα με σκούρο μάτι. Οι ενήλικες παράγουν χαμηλά φωνητικά φωνητικά.

Τα φτερά κορμοράνων χωρίς πτήση δεν είναι αδιάβροχα. Μετά από κάθε κατάδυση, ξοδεύουν χρόνο να στεγνώσουν τα μικρά φτερά τους στο φως του ήλιου. Τα φτερά της πτήσης και του περιγράμματος τους μοιάζουν πολύ με άλλα κορμοράνους, αλλά τα φτερά του σώματος τους είναι πολύ παχύτερα, πιο μαλακά, πυκνότερα και μοιάζουν με τα μαλλιά. Το Flightless Cormorant παράγει πολύ λίγο λάδι από τους προγεννητικούς τους αδένες. Είναι ο αέρας που παγιδεύεται στο πυκνό φτέρωμα που τους εμποδίζει να κολλήσουν.

Αυτός ο μοναδικός κορμοράνος είναι ενδημικός στα Νησιά Γκαλαπάγκος, στον Ισημερινό, όπου έχει πολύ περιορισμένη γκάμα. Το Flightless Cormorant βρίσκεται σε δύο μόνο νησιά: τη Φερνάντινα, όπου βρίσκεται κυρίως στην ανατολική ακτή, καθώς και στις βόρειες και δυτικές ακτές της Isabela. Ο πληθυσμός των κορμοράνων χωρίς πτήση έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές. Η εκδήλωση El Nino του 1983 είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 50% του πληθυσμού σε μόλις 400 άτομα. Ο πληθυσμός ανέκαμψε γρήγορα, ωστόσο, και υπολογίστηκε σε 900 άτομα το 1999.

χαλάκι της Αλάσκας ολόλευκο

Το Flightless Cormorant κατοικεί στις βραχώδεις ακτές των ηφαιστειακών νησιών στα οποία εμφανίζεται. Ζωοτροφές σε ρηχά παράκτια ύδατα, συμπεριλαμβανομένων των όρμων και των στενών και σπάνια εκτοξεύει περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από τις περιοχές αναπαραγωγής.



Η φωλιά εμφανίζεται κατά τους ψυχρότερους μήνες (Ιούλιος - Οκτώβριος), όταν η θαλάσσια τροφή είναι η πιο άφθονη και μειώνεται ο κίνδυνος θερμικής πίεσης στους νεοσσούς. Αυτή τη στιγμή, σχηματίζονται αποικίες αναπαραγωγής που αποτελούνται από περίπου 12 ζευγάρια. Η συμπεριφορά αυτού του είδους ξεκινά στη θάλασσα. Το αρσενικό και το θηλυκό κολυμπούν το ένα το άλλο με το λαιμό τους λυγισμένο σε μια θέση σαν φίδι.

Οι Κορμοράνοι χωρίς πτήση μετακινούνται στη συνέχεια στην ξηρά. Η ογκώδης φωλιά των φυκιών, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημάδι της παλίρροιας, αυξάνεται με «δώρα» συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων όπως σχοινί και πώματα μπουκαλιών, τα οποία παρουσιάζονται στο θηλυκό από το αρσενικό.

Το θηλυκό γενικά γεννά τρία λευκά αυγά ανά συμπλέκτη, αν και συνήθως σώζεται μόνο ένα κοτόπουλο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μοιράζονται επώαση. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά, και οι δύο γονείς συνεχίζουν να μοιράζονται τις ευθύνες της σίτισης και του γεννήματος (προστατεύοντας τους νεοσσούς από την έκθεση στη ζέστη και το κρύο), αλλά μόλις οι νεοσσοί είναι αρκετά μεγάλοι για να είναι ανεξάρτητοι και εάν οι προμήθειες τροφίμων είναι άφθονες, το θηλυκό θα αφήσει το αρσενικό για να κάνει περαιτέρω γονείς και θα φύγει για να βρει νέο σύντροφο. Τα θηλυκά μπορούν να αναπαραχθούν τρεις φορές σε ένα χρόνο. Αν και το μέγεθος του πληθυσμού τους είναι μικρό, οι Κορμοράνοι χωρίς πτήσεις μπορούν να ανακάμψουν αρκετά γρήγορα από περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ο Κορμοράνος χωρίς πτήση εξελίχθηκε σε έναν βιότοπο νησιών που ήταν απαλλαγμένος από αρπακτικά. Χωρίς εχθρούς και να πάρει το φαγητό του κυρίως μέσω της κατάδυσης κατά μήκος των πλούσιων σε τροφές ακτογραμμών, το πουλί τελικά έγινε χωρίς πτήση. Ωστόσο, από την ανακάλυψή τους από τον άνθρωπο, τα νησιά δεν παρέμειναν απαλλαγμένα από αρπακτικά. Γάτες, σκύλοι και χοίροι έχουν εισαχθεί στα νησιά όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, αυτά τα πουλιά δεν φοβούνται τον άνθρωπο και μπορούν εύκολα να προσεγγιστούν και να μαζευτούν.

Το γεγονός ότι αυτό το μοναδικά προσαρμοσμένο πουλί βρίσκεται σε τόσο μικρό εύρος και σε τόσο μικρούς αριθμούς αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την ευπάθειά του σε τυχαίες εκδηλώσεις όπως περιβαλλοντικές καταστροφές (ειδικά ρύπανση από πετρέλαιο), ακραία κλιματολογικά γεγονότα και την εισαγωγή ασθενειών ή αρπακτικών. Δυστυχώς, οι θαλάσσιες διαταραχές όπως αυτές που προκαλούνται από τα γεγονότα του El Niño * γίνονται όλο και πιο ακραίες. Ωστόσο, η ικανότητά του να αναπαράγεται γρήγορα μπορεί να της επιτρέψει να ανακάμψει από καταστροφές, εφόσον ο πληθυσμός παραμένει πάνω από το κρίσιμο επίπεδο.

Λόγω αυτών των παραγόντων, ο Κορμοράνος Flightless είναι ένα από τα πιο σπάνια πουλιά στον κόσμο. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό σταθμό Charles Darwin το 2004 έδειξε ότι το είδος έχει τώρα πληθυσμό περίπου 1.500 ατόμων.

Όλοι οι πληθυσμοί αυτού του είδους βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Galapagos και στο Θαλάσσιο Καταφύγιο.

τι είναι ένας μπλε γερμανικός βοσκός

* El Niño - ένα παγκόσμιο συνδυασμένο φαινόμενο ατμόσφαιρας ωκεανού. Οι υπογραφές του Ειρηνικού Ωκεανού, το El Niño και το La Niña είναι σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στα επιφανειακά νερά του τροπικού Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού