Fennec Fox

Πηγή εικόνας

ο Fennec Fox (Vulpes zerda) είναι ένα μικρό δοχείο που προέρχεται από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής. Είναι το μικρότερο από τα κυνόδοντα αλλά έχει τα μεγαλύτερα αυτιά ανάλογα με το μέγεθος του σώματός του. Οι αλεπούδες Fennec βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική από το Μαρόκο έως την Αίγυπτο, νότια προς βόρεια Νίγηρα και Σουδάν, ανατολικά έως τη χερσόνησο του Σινά και το Κουβέιτ.

Μια αρσενική αλεπού ονομάζεται «reynard», η γυναίκα ονομάζεται «vixen» και οι νέοι ονομάζονται «kits». Μια ομάδα αλεπούδων ονομάζεται «skulk» ή «λουρί».

πόσο μεγάλα γίνονται τα πίτμπουλ των κόκκινων μύτων

Περιγραφή Fennec Fox



Το Fennec Fox έχει μήκος 35 - 40 εκατοστά (14 - 16 ίντσες) και ζυγίζει έως και 1,5 κιλά (3,3 λίβρες). Έχει μια θαμνώδη, μαύρη ουρά με μήκος 17 - 30 εκατοστά (7 - 12 ίντσες). Οι ουρές τους είναι γνωστές ως «σκούπισμα» και βοηθούν την αλεπού να αλλάξει κατεύθυνση όταν τρέχει καθώς και να ζεσταίνει τη μύτη και τα πόδια τους όταν είναι κουλουριασμένη κοιμισμένη. Η παχιά γούνα τους είναι ανοιχτό καφέ έως σχεδόν λευκό χρώμα, επιτρέποντάς τους να καμουφλάρετε εύκολα στο έρημο περιβάλλον τους. Η παχιά γούνα μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο για ένα ζώο της ερήμου, ωστόσο, το χρειάζονται για μόνωση κατά τη διάρκεια των κρύων βραδιών της ερήμου. Η γούνα τους αντανακλά τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και διατηρεί τη θερμότητα τη νύχτα. Υπάρχει επίσης παχιά γούνα στα πέλματα των ποδιών τους που τα προστατεύει από την καυτή άμμο.

Αμερικάνικο μίξερ μπιξερ πιτ μπουλ

Τα Fennec Foxes έχουν αιχμηρά, καμπύλα νύχια που τους βοηθούν να σκάψουν τα λαγούμια τους. Η αλεπού Fennec δείχνει στενή ομοιότητα με τον ξάδελφό της, την αλεπού, εκτός από τα εξαιρετικά μεγάλα αυτιά της που στέκονται μόνιμα όρθια και έχουν μήκος 15 εκατοστά (6 ίντσες). Τα αυτιά τους είναι τόσο ευαίσθητα που μπορούν να ακούσουν έντομα όπως σκαθάρια και ακρίδια να περπατούν στην άμμο και επίσης να εντοπίζουν υπόγεια λεία. Τα αυτιά τους εκπέμπουν επίσης τη θερμότητα του σώματος και βοηθούν να διατηρήσουν τις αλεπούδες δροσερές στην έντονη θερμότητα του ερήμου τους.

Fennec Fox Habitat

Οι Fennec Foxes κατοικούν στην αμμώδη έρημο της Σαχάρας και σε άλλες ημι-άνυδρες περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Το Fennec Fox μπορεί να σκάψει με μεγάλη ταχύτητα και κατασκευάζει περίτεχνα λαγούμια που διασυνδέονται σχηματίζοντας μια άνετη υπόγεια κοινότητα. Τα λαγούμια είναι επενδεδυμένα με μαλακά υλικά όπως κομμάτια γούνας και φτερά για να τα κάνουν άνετα όταν κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Fennec Fox Diet

Οι Fennec Foxes είναι νυχτερινές και βγαίνουν το βράδυ για να αναζητήσουν το θήραμά τους. Η παμφάγη διατροφή τους (τρώει κρέας και φυτά) περιλαμβάνει μικρά πουλιά, σαύρες και ποντίκια. Το Fennec Fox μερικές φορές πίνει νερό σε τρύπες, αν και δεν χρειάζεται να το κάνει. Με το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους να είναι βλάστηση στην έρημο όπως χόρτα, ρίζες, φρούτα και μούρα από όπου λαμβάνουν την υγρασία τους, μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που αποτελεί προσαρμογή στον έρημο. Τα νεφρά Fennec Foxes είναι επίσης προσαρμοσμένα για να περιορίζουν την απώλεια νερού. Όπως και άλλες αλεπούδες, το Fennec Fox αποθηκεύει επιπλέον φαγητό στο κρησφύγετό του.

Συμπεριφορά Fennec Fox

Το Fennec Fox έχει μη χαρακτηριστικές συμπεριφορές σε σύγκριση με άλλες αλεπούδες. Ενώ οι αλεπούδες είναι συνήθως μοναχικά πλάσματα, το Fennec Fox σχηματίζει ομάδες. Αυτές οι μικρές κοινότητες αποτελούνται από περίπου 10 άτομα. Τα αρσενικά είναι χωρικά και επισημαίνουν τα όριά τους με ούρα. Τα αρσενικά γίνονται επιθετικά μεταξύ τους όταν πλησιάζει η εποχή ζευγαρώματος. Το Fennec Foxes είναι κοινωνικά ζώα που ζευγαρώνουν για τη ζωή και κάθε ζευγάρι ή οικογένεια έχει τη δική του περιοχή.

Αναπαραγωγή Fennec Fox

Η περίοδος αναπαραγωγής του Fennec Fox πραγματοποιείται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και οι γεννήσεις συμβαίνουν μόνο μία φορά το χρόνο. Μετά από μια περίοδο κύησης 52 ημερών, γεννιούνται σκουπίδια 2 - 5 νέων. Οι νέοι ζυγίζουν περίπου 50 γραμμάρια και έχουν γκρι δέρμα κατά τη γέννηση. Τα αρσενικά κρατούνται μακρυά από το μητρικό κρησφύγετο έως ότου οι νέοι γίνουν μεγαλύτεροι. Οι νέοι θηλάζουν το μητρικό γάλα τους για περίπου 4 - 5 εβδομάδες. Η διάρκεια ζωής του Fennec Fox είναι έως και 12 χρόνια.

presa canario mix rottweiler

Κατάσταση διατήρησης Fennec Fox

Το Fennec Fox χαρακτηρίζεται ως «Ανεπάρκεια δεδομένων» από το IUCN. Δεν απειλείται με εξαφάνιση και δεν προκαλεί βλάβη στο ανθρώπινο συμφέρον, σε αντίθεση με άλλες αλεπούδες. Ωστόσο, κυνηγείται για τη γούνα του από τους ανθρώπους της Σαχάρας και του Σινά και, όπως και πολλά άλλα ζώα, υποφέρουν επίσης από απώλεια ενδιαιτημάτων.