Κοινό φοίνικα

Πηγή εικόνας

ο Κοινό φοίνικα (Paradoxurus hermaphroditus), επίσης γνωστό ως «Asian Palm Civet» «Musang» ή «Toddy Cat», είναι ένα θηλαστικό μεγέθους γάτας που κατοικεί στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το Common Palm Civet βρίσκεται από τα Ιμαλάια και τη νότια Κίνα, τις Φιλιππίνες, τη χερσόνησο της Μαλαισίας και τα νησιά της Ινδονησίας.



Το Common Palm Civet είναι ένα εξαιρετικά προσαρμοστικό ζώο και μπορεί να ζήσει σε πυκνά δάση, γεωργικές περιοχές και ακόμη και δίπλα σε ανθρώπους.

Κοινά χαρακτηριστικά του Palm Civet



Το Common Palm Civet ζυγίζει περίπου 3,2 κιλά και έχει μήκος σώματος 53 εκατοστά (21 ίντσες). Η κοινή παλάμη έχει μήκος ουράς 48 εκατοστών (19 ίντσες). Το μακρύ, στιβαρό σώμα του είναι καλυμμένο με χονδροειδή, δασύτριχα μαλλιά που είναι συνήθως γκριζωπό χρώμα.

Το Common Palm Civet έχει μαύρα σημάδια στα πόδια, τα αυτιά και το ρύγχος. Έχει επίσης τρεις σειρές μαύρων σημάνσεων στο κύριο σώμα του.

Τα σημάδια στο πρόσωπό του μοιάζουν με σημάδια προσώπου ρακούν. Η ουρά του δεν έχει δαχτυλίδια, σε αντίθεση με παρόμοια είδη φοίνικα. Το Common Palm Civet έχει αιχμηρά νύχια που του επιτρέπουν να αναρριχείται σε δέντρα και να στεγάζει υδρορροές.

Κοινή δίαιτα φοίνικα

Το Common Palm Civet είναι ένα νυχτερινό παμφάγο. Η κύρια πηγή τροφής του είναι φρούτα όπως το chiku (από ένα μακρόβιο, αειθαλές δέντρο που προέρχεται από τις τροπικές περιοχές του Νέου Κόσμου), το μάνγκο (ένα τροπικό φρούτο του δέντρου μάνγκο) και το rambutan (ένα μεσαίου μεγέθους τροπικό δέντρο). Έχει επίσης μια αγάπη για το χυμό των φοινίκων που, όταν ζυμώνεται, γίνεται «toddy», ένα γλυκό ποτό.

Το Common Palm Civet λατρεύει επίσης τα κεράσια του καφέ. Τρώνε τα εξωτερικά φρούτα και οι κόκκοι του καφέ περνούν από το πεπτικό τους σύστημα. Ενα ακριβός καφές Υποτίθεται ότι φτιάχνεται «kopi luwak» από αυτούς τους κόκκους καφέ. Ο καφές luwak λέγεται ότι έχει μια γεμάτη γεύση και πωλεί πάνω από 100 $ ανά λίβρα.

Τα κοινά Palm Civets θα τρώνε επίσης ερπετά, αυγά και έντομα.

Κοινός βιότοπος φοίνικα

Τα κοινά Palm Civets ζουν σε τροπικούς δασικούς βιότοπους, πάρκα και προαστιακούς κήπους όπου αναπτύσσονται ώριμα οπωροφόρα δέντρα και συκιές και αδιάτακτη βλάστηση.

Κοινή αναπαραγωγή Palm Civet

Το όνομα του είδους Common Palm Civets προέρχεται από το γεγονός ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά έχουν αρωματικούς αδένες κάτω από την ουρά που μοιάζουν με τους όρχεις. Μπορεί να ψεκάσει μια βλαβερή έκκριση από αυτούς τους αδένες. Ο κοινός φοίνικας φοίνικα είναι μοναχικός, νυχτερινός και δενδροειδής. Τα κοινά Palm Civets περνούν την ημέρα τους κοιμισμένα σε ένα κοίλο δέντρο. Τα κοινά Palm Civets είναι εδαφικά.

Το Common Palm Civets αναπαράγεται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, αν και έχει καταγραφεί ότι τα γατάκια παρατηρούνται συχνότερα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Τα γατάκια γεννιούνται σε σκουπίδια 2 έως 5 νέων. Τα φοίνικα φοίνικα ωριμάζουν σεξουαλικά στους 11 έως 12 μήνες. Σε αιχμαλωσία, ο κοινός φοίνικας μπορεί να ζήσει έως και 22 χρόνια.

Οι νέοι γεννιούνται σε κοιλότητες δέντρων ή σε ρωγμές ογκόλιθων. Κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων ζευγαρώματος και όταν τα θηλυκά έχουν τα νεαρά τους, τα πριτσίνια καταλαμβάνουν μαζί δέντρα ανάπαυσης.

κουτάβια παιχνιδιού κουταλάκια τσαγιού

Κοινή συμπεριφορά Palm Civet

Τα κοινά φοίνικα φορούν ζωοτροφές κυρίως τη νύχτα. Η πιθανότητα αντιμετώπισης αρπακτικών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ευνόησε τη νυχτερινή συμπεριφορά τροφής. Η περίοδος δραστηριότητας, από περίπου τις 18:00 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, επηρεάζεται από το φως της ημέρας. Τα φοίνικα φοινικών ενεργοποιούνται μόνο μετά το σκοτάδι και υποχωρούν σε χώρους ανάπαυσης λίγο πριν την αυγή.

Όταν αναζητάτε τροφή στην ίδια περιοχή, τα τσιπούρα χρησιμοποιούν επανειλημμένα τα ίδια δέντρα ανάπαυσης. Τα αναπαυόμενα δέντρα με αμπέλια και τρύπες προτιμώνται από τα τσιγάρα και χρησιμοποιούνται για αρκετές συνεχόμενες ημέρες.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κοινό Palm Civet

Στη Σρι Λάνκα, ο φοίνικας είναι γνωστός ως «Uguduwa» από την κοινότητα των Σινχάλα. Στα περισσότερα μέρη του νησιού, οι πολίτες γίνονται απειλή για τους ανθρώπους λόγω του γεγονότος ότι σκουπίζει στις οροφές και στις σοφίτες των κοινών νοικοκυριών και στη συνέχεια κάνει δυνατούς θορύβους τη νύχτα διαταράσσοντας τον ύπνο των κατοίκων του σπιτιού (οι θόρυβο οφείλονται κυρίως τις κινήσεις και τους αγώνες τους).

Κατάσταση διατήρησης Palm Civet

Τα κοινά Palm Civets ταξινομούνται ως «Λιγότερο Ανησυχία». Είναι άφθονο στη φυσική του περιοχή και δεν κινδυνεύει.