Κοινό δελφίνι

Πηγή εικόνας

ο Κοινό δελφίνι είναι το όνομα που δίνεται σε έως τρία είδη δελφινιών που αποτελούν το γένος Delphinus.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα δελφίνια είναι το Long Beaked Dolphin και το Short Beaked Dolphin. Το τρίτο είδος (D. tropicalis, κοινή ονομασία συνήθως Arabian Common Dolphin), χαρακτηρίζεται από ένα εξαιρετικά μακρύ και λεπτό ράμφος και βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

Τα κοινά δελφίνια είναι επίσης γνωστά με άλλα ονόματα: Saddleback dolphin, White-bellied porpoise, Criss-cross dolphin, Hourglass dolphin και Cape dolphin. Παρά το όνομά του, το κοινό δελφίνι δεν είναι το δελφίνι της λαϊκής φαντασίας - αυτή η διάκριση ανήκει στο Δελφίνι , κυρίως λόγω της τηλεοπτικής σειράς «Flipper».



Το κοινό δελφίνι διανέμεται ευρέως σε εύκρατα, υποτροπικά και τροπικά νερά σε όλο τον κόσμο σε μια ζώνη που εκτείνεται περίπου 40 βαθμούς νότια έως 50 βαθμούς βόρεια. Η προτιμώμενη θερμοκρασία του επιφανειακού νερού είναι 10 - 28 βαθμούς Κελσίου. Ο συνολικός πληθυσμός είναι άγνωστος αλλά αριθμεί τις εκατοντάδες χιλιάδες.

Χαρακτηριστικά του κοινού δελφινιού



Τα κοινά δελφίνια έχουν μοτίβο κλεψύδρας και μαύρισμα ή κιτρινωπό έμπλαστρο σε κάθε πλευρά που τα καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμα, αν και μερικές φορές μπορεί να συγχέονται με Ριγέ δελφίνια . Έχουν ένα σκούρο ακρωτήριο που κυμαίνεται από μαύρο έως καφέ με σχήμα v κάτω από το ραχιαίο πτερύγιο. Η κάτω πλευρά τους είναι λευκή με περιστασιακή κίτρινη λωρίδα και έχουν λευκή ουρά. Τα φτερά τους είναι σκούρα και στις δύο πλευρές και τα ραχιαία πτερύγια τους κυμαίνονται από κυρτά έως τριγωνικά και μπορούν να χρωματιστούν μαύρο, γκριζωπό λευκό ή κάπου ενδιάμεσα. Υπάρχουν μόνο λεπτές διαφορές μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που μερικές φορές δυσκολεύουν να τους ξεχωρίσουν.

σκυλί βουνό bernese χαριτωμένο

Τα κοινά δελφίνια έχουν απλοποιημένο σώμα και μακρύ λεπτό ράμφος. Έχουν ένα μόνο τρύπα και τα βατραχοπέδιλα τους είναι μυτερά. Τα κοινά δελφίνια είναι κολυμβητές που δραστηριοποιούνται γρήγορα.

Όταν γεννιούνται, τα κοινά δελφίνια έχουν μήκος περίπου 80 εκατοστά (32 ίντσες). Τα κοινά δελφίνια μπορούν να έχουν μήκος μεταξύ 1,7 και 2,4 μέτρων (5 πόδια 9 ίντσες - 8 πόδια).

Λίγα είναι γνωστά για το πόσο συχνά ζυγίζουν τα κοινά δελφίνια, ωστόσο, ως ενήλικες, ζυγίζουν μεταξύ 70 και 110 κιλών (155 - 245 κιλά).

Κοινή συμπεριφορά των δελφινιών

Τα κοινά δελφίνια ταξιδεύουν σε ομάδες περίπου 10 - 50 σε αριθμό και συχνά μαζεύονται σε σχολεία που περιέχουν 100 έως 2000 άτομα. Το μέγεθος του σχολείου τους εξαρτάται από την ώρα της ημέρας και της εποχής. Όταν φοβούνται, μαζεύονται σφιχτά μαζί. Τα κοινά δελφίνια είναι γρήγοροι κολυμβητές και απολαμβάνουν ακροβατικά. Αυτά τα σχολεία είναι γενικά πολύ ενεργά - οι ομάδες συχνά εμφανίζονται, πηδούν και εκτοξεύονται. Τυπική συμπεριφορά περιλαμβάνει παραβίαση, χτύπημα ουράς, χαστούκι πηγούνι, ιππασία και φώτα.

Τα κοινά δελφίνια κάνουν μικρές καταδύσεις από 10 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά, αν και έχουν καταγραφεί καταδύσεις 8 λεπτών.

Τα κοινά δελφίνια έχουν φανεί ότι αναμιγνύονται με άλλα κητοειδή όπως άλλα δελφίνια στις περιοχές τόνου του Yellowfin στον ανατολικό Ειρηνικό και επίσης σχολεία της Πιλοτικής Φάλαινας. Μια ενδιαφέρουσα θεωρία υποδηλώνει ότι τα δελφίνια «ιππασία» σε πολύ μεγάλες φάλαινες ήταν το πώς άρχισαν να υποκύπτουν σε βάρκες.

Τα κοινά δελφίνια βρίσκονται σε πολλές κλειστές θάλασσες και σπάνια παρατηρούνται σε νερά βάθους κάτω των 180 μέτρων. Σε ορισμένες περιοχές, τα κοινά δελφίνια υπάρχουν όλο το χρόνο, αλλά άλλοι πληθυσμοί μεταναστεύουν εποχιακά. Τα κοινά δελφίνια μπορούν να παρατηρηθούν τακτικά γύρω από το Γκαλαπάγκος του νερού.

Κοινή δίαιτα δελφινιών

Η διατροφή του κοινού δελφινιού αποτελείται κυρίως από ψάρια και καλαμάρια.

Κοινή επικοινωνία με τα δελφίνια

Τα κοινά δελφίνια είναι πολύ φωνητικά και ακούγονται πάνω από την επιφάνεια.

Κοινή αναπαραγωγή δελφινιών

Η περίοδος κύησης για το θηλυκό κοινό δελφίνι είναι περίπου 11 μήνες και η περίοδος τοκετού κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 ετών. Τα κοινά δελφίνια ωριμάζουν σεξουαλικά στα 5 χρόνια και η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 ετών. Αυτά τα στοιχεία υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών.

μίγμα pitbull boxer terrier

Κοινή αρπακτικά δελφινιών

Μερικοί καρχαρίες (συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών τίγρης, των σκοτεινών καρχαριών και των καρχαριών ταύρων) και των orcas θα κυνηγούν τα δελφίνια. Τα δελφίνια επίσης παγιδεύονται συχνά σε δίχτυα.

Κοινή διατήρηση των δελφινιών

Τα κοινά δελφίνια αντιμετωπίζουν ένα μείγμα απειλών λόγω της ανθρώπινης επιρροής. Οι πληθυσμοί έχουν κυνηγηθεί στα παράλια του Περού για χρήση ως τροφή και δόλωμα καρχαρία. Στις περισσότερες άλλες περιοχές τα δελφίνια δεν έχουν κυνηγηθεί άμεσα. Αρκετές χιλιάδες άτομα έχουν παγιδευτεί σε βιομηχανικά δίχτυα τράτας σε όλη τη γκάμα τους. Τα κοινά δελφίνια ήταν άφθονα στη δυτική Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τη δεκαετία του 1960, αλλά τα περιστατικά εκεί εξαφανίστηκαν γρήγορα. Οι λόγοι δεν είναι καλά κατανοητοί αλλά πιστεύεται ότι οφείλονται στην εκτεταμένη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή. Στις Η.Π.Α. είναι προστατευόμενο είδος και μερικές φορές αλιεύονται τυχαία σε ορισμένα δίχτυα τράτας ως παρεμπίπτον αλίευμα, αν και παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι αρκετά κοινά σε όλη τη γκάμα τους.