Κάπερκαιλι

Πηγή εικόνας

ο Πουλί Capercaillie (Tetrao urogallus) είναι επίσης γνωστό ως Wood Grouse ή Western Capercaillie. Το πουλί Capercaillie είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας grouse, μήκους άνω των 100 εκατοστών και βάρους 4 κιλών. Βρίσκεται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη και την Ασία, φημίζεται για τη μοναδική οθόνη ζευγαρώματος. Το αρσενικό Capercaillie ονομάζεται «κόκορας» και τα θηλυκά ονομάζονται «όρνιθες».



Τα αρσενικά και θηλυκά πουλιά Capercaillie μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα μεμονωμένα από το μέγεθος και τον χρωματισμό τους.



Το αρσενικό Capercaillie (κόκορας) είναι πολύ μεγαλύτερο, ζυγίζει 4,3 κιλά (9,5 κιλά) κατά μέσο όρο και κυμαίνεται έως και 6,3 κιλά (14 κιλά) σε μεγαλύτερα άτομα. Το αρσενικό Capercaillie μπορεί να κυμαίνεται από 74 έως 100 εκατοστά (29 έως 40 ίντσες) σε μήκος και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 1,2 μέτρων (3,9 πόδια). Τα φτερά του σώματος έχουν σκούρο γκρι έως σκούρο καφέ χρώμα, τα φτερά του στήθους έχουν σκούρο πράσινο μεταλλικό λάμψη. Τα καλύμματα της κοιλιάς και της οπής ποικίλλουν από μαύρο σε λευκό ανάλογα με τη φυλή.

Το θηλυκό Capercaillie (κότα) είναι πολύ μικρότερο, ζυγίζει περίπου το μισό από το αρσενικό. Το σώμα της από ράμφος έως ουρά έχει μήκος περίπου 54 - 63 εκατοστά (21 - 25 ίντσες), το άνοιγμα των φτερών είναι 70 εκατοστά (28 ίντσες) και ζυγίζει περίπου 2 κιλά (4,4 λίβρες). Τα φτερά στα άνω μέρη της είναι καφέ με μαύρο και ασημί φραγή, στην κάτω πλευρά είναι πιο ανοιχτό και λαμπερό-κίτρινο.

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά πουλιά Capercaillie έχουν μια άσπρη κηλίδα στο φτερό του φτερού. Έχουν φτερωτά πόδια, ειδικά την κρύα περίοδο για προστασία από το κρύο. Οι σειρές των δακτύλων τους με μικρά, επιμήκη καρφιά με κέρατα παρέχουν ένα εφέ χιονοπέδιλου που οδήγησε στο γερμανικό οικογενειακό όνομα «Rauhfusshühner», που κυριολεκτικά μεταφράστηκε ως «ωμά κοτόπουλα ποδιών». Αυτά τα λεγόμενα «μαξιλάρια» κάνουν ένα σαφές ίχνος στο χιόνι το χειμώνα. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά πουλιά Capercaillie μπορούν επίσης να διακριθούν πολύ εύκολα από το μέγεθος των αποτυπωμάτων τους. Υπάρχει ένα φωτεινό κόκκινο σημείο γυμνού δέρματος πάνω από κάθε μάτι. Στη γερμανική γλώσσα κυνηγών, αυτά είναι τα λεγόμενα «τριαντάφυλλα».

Τα πουλιά Capercaillie δεν είναι κομψά φυλλάδια λόγω του σωματικού τους βάρους και των κοντών, στρογγυλεμένων φτερών. Κατά την απογείωση παράγουν έναν ξαφνικό θόρυβο βροντής που αποτρέπει τους αρπακτικούς. Λόγω του μεγέθους του σώματος και της έκτασης των πτερυγίων τους, αποφεύγουν τα μικρά και πυκνά δάση όταν πετούν. Κατά την πτήση Capercaillie τα πουλιά ξεκουράζονται σε σύντομες φάσεις ολίσθησης. Τα φτερά Capercaillie παράγουν έναν ήχο σφύριγμα.

Το Capercaillie είναι φυτοφάγο και ζει σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως μπουμπούκια, φύλλα, μούρα, έντομα, χόρτα και το χειμώνα κυρίως βελόνες κωνοφόρων. Μπορείτε να δείτε τα υπολείμματα φαγητού στα περιττώματα τους, τα οποία έχουν διάμετρο περίπου 1 εκατοστό και μήκος 5 - 6 εκατοστά. Τις περισσότερες φορές το έτος τα περιττώματα έχουν σταθερή συνέπεια, αλλά με την ωρίμανση των βατόμουρων, αυτά κυριαρχούν στη διατροφή και τα κόπρανα γίνονται άμορφα και γαλαζοπράσινα.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ένα υψηλό χιόνι καλύπτει την πρόσβαση σε έδαφος βλάστηση, το Capercaillie περνά σχεδόν μέρα και νύχτα σε δέντρα, τρέφοντας με κωνοφόρες βελόνες ερυθρελάτης, πεύκου και έλατου καθώς και σε μπουμπούκια από οξιά και σορβιά.

Πολλοί από τους επιζώντες Capercaillies μειώνονται ακόμη και κάτω από μαζικές προσπάθειες για αναπαραγωγή τους σε αιχμαλωσία και απελευθέρωσή τους στη φύση. Οι πιο σοβαρές απειλές για το είδος είναι η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων, ιδιαίτερα η μετατροπή διαφορετικών εγγενών δασών σε φυτείες ξυλείας συχνά ενός είδους, και σε πουλιά που συγκρούονται με φράκτες που ανεγέρθηκαν για να κρατήσουν τα ελάφια από τις νέες φυτείες. Αυξημένος αριθμός μικρών θηρευτών (π.χ. Red Fox) λόγω της απώλειας μεγάλων αρπακτικών (π.χ. Wolf, Brown Bear) προκαλούν επίσης προβλήματα σε ορισμένες περιοχές. Σε ορισμένες περιοχές, οι μειώσεις οφείλονται στο υπερβολικό κυνήγι, αν και οι νόμοι για τα παιχνίδια σε πολλές περιοχές το έχουν σταματήσει. Δεν έχει κυνηγηθεί στη Σκωτία και τη Γερμανία για πάνω από 30 χρόνια.