Cape Gannet Bird

Πηγή εικόνας

Το Cape Gannet (Morus capensis) είναι ένα εύκολα αναγνωρίσιμο θαλάσσιο πουλί λόγω του μεγάλου μεγέθους του. Είναι μέρος της οικογένειας Gannet: Sulidae. Το Cape Gannets μοιάζει με το Northern Gannets εκτός από το γεγονός ότι το Northern Gannet είναι εντελώς λευκό εκτός από τις άκρες της μαύρης πτέρυγας.



Ο συνολικός πληθυσμός αναπαραγωγής του Cape Gannet είναι περίπου 150.000 πτηνά, με 12% στη Ναμίμπια, αν και οι αριθμοί έχουν μειωθεί στα νησιά Nambian τα τελευταία πενήντα χρόνια, και 88% στη Νότια Αφρική. Η μεγαλύτερη αποικία αυτού του μεγάλου θαλάσσιου πουλιού βρίσκεται στο νησί Malgas, στη Νότια Αφρική.

Η μη αναπαραγωγική περιοχή του Cape Gannets εκτείνεται από τα παράκτια ύδατα του κόλπου της Γουινέας στη δυτική ακτή της Αφρικής, μέχρι τη Μοζαμβίκη στην ανατολική ακτή. Το Cape Gannets εμφανίζεται σπάνια μακρύτερα από τα 100 χιλιόμετρα, αν και υπάρχουν αρχεία πουλιών πάνω από 200 χιλιόμετρα υπεράκτια τόσο για τον Ατλαντικό όσο και για τους Ινδικούς Ωκεανούς.



Χαρακτηριστικά Cape Gannet

Το Cape Gannets μπορεί να έχει μήκος 33 - 37 ίντσες (84 - 94 εκατοστά) και ζυγίζει περίπου 5,7 λίβρες (2.600 γραμμάρια). Έχουν ένα μεγάλο άνοιγμα φτερών που μπορεί να μετρήσει 68 - 73 ίντσες (171 - 185 εκατοστά).



Το Cape Gannets έχει ένα λευκό φτέρωμα με μαύρες ουρές και άκρες μαύρης πτέρυγας και άκρες πτέρυγας. Οι κορώνες και οι οπίσθιοι λαιμοί τους έχουν κίτρινο χρώμα και έχουν διακριτικά μαύρα σημάδια γύρω από τα μάτια και το ράμφος τους. Οι λογαριασμοί τους (ράμφος) είναι αιχμηροί και έχουν ανοιχτό μπλε χρώμα. Αυτά τα λευκά χιονισμένα θαλασσοπούλια έχουν λεπτές οδοντώσεις κοντά στην άκρη των λογαριασμών τους, που τους βοηθούν να πιάσουν ψάρια και επειδή μπαίνουν στο νερό με τέτοια δύναμη, δεν έχουν εξωτερικά ρουθούνια στα οποία θα μπορούσε να αναγκάζεται το νερό.

Κατά την κατάδυση για ψάρι, αυτά τα μεγάλα θαλάσσια πουλιά μπορούν να χτυπήσουν το νερό με ταχύτητες περίπου 40 - 120 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Με την πρώτη ματιά, θα ήταν εύκολο να κάνουμε λάθος το Cape Gannet με το Galapagos Masked Booby Bird, καθώς μοιάζουν αρκετά με τις μαύρες γραμμές γύρω από τα μάτια και τη βάση ράμφος που δεν ορίζεται τόσο στο Booby Bird.

Habitat του Cape Gannet

Το Cape Gannet είναι αυστηρά θαλάσσιο πουλί. Εντός της φυσιολογικής του περιοχής, το Cape Gannets περιορίζεται στην υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από την ακτή. Περιστασιακά αυτά τα μεγάλα θαλασσοπούλια έχουν καταγραφεί στα ωκεάνια νερά.

Διατροφή Cape Gannet



Το Cape Gannets είναι πουλιά που τρώνε ψάρια όπως τα περισσότερα θαλασσοπούλια, που βυθίζονται και βουτούν από μεγάλα ύψη στον ωκεανό και αρπάζουν το θήραμά τους. Προτιμούν τις σαρδέλες και άλλα πελαγικά ψάρια όπως το Pilchards. Τρώνε περίπου 300 γραμμάρια ψαριού την ημέρα.

Συμπεριφορά Cape Gannet

Οι Cape Gannets είναι πολύ ισχυροί ιπτάμενοι που γλιστρούν τα θερμικά αέρα που χτυπούν συχνά για να επιταχύνουν την πτήση τους. Αυτή η τεχνική flap-gliding είναι μια πιο ενεργειακή τεχνική πτήσης από την άλλη δυναμική ξινή που χρησιμοποιείται από άλλα μεγάλα θαλασσοπούλια, όπως το Albatross. Το Cape Gannets είναι γενικά ήσυχο στη θάλασσα, ωστόσο, όταν σε αποικίες θα εκπέμπει μια φωνή «arrag arrah».

Το Cape Gannets δεν είναι αυστηρά μεταναστευτικά πτηνά και η πλειοψηφία θα παραμείνει εντός 500 χιλιομέτρων από τον τόπο αναπαραγωγής τους όλο το χρόνο, με τη δυνατότητα ορισμένων ενήλικων αρσενικών Gannets να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους χώρους αναπαραγωγής ως τόπους εγκατάστασης καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου μη αναπαραγωγής.

Το Cape Gannets αναπαράγεται μόνο σε 6 νησιά στα ανοικτά των ακτών της Ναμπίας και της Νότιας Αφρικής.

      • Nambia, SA - Νησί Mercury, Ichaboe Island και Possession Island.
      • Νότια Αφρική - Bird Island (Lambert's Bay), Bird Island (Algoa Bay) και Malgas Island.
      • Το Cape Gannets φωλιάζει σε μεγάλες, πυκνές αποικίες σε νησιά επίπεδη ή επικλινή.

Αναπαραγωγή Cape Gannet



Η σεζόν αναπαραγωγής Cape Gannet ξεκινά περίπου τον Αύγουστο / Σεπτέμβριο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον επόμενο Απρίλιο. Όπως τα περισσότερα Gannets, τα αρσενικά και τα θηλυκά μένουν μαζί σε αρκετές εποχές αναπαραγωγής. Χτίζουν τις φωλιές τους από περιττώματα, με μερικά οστά και φτερά αναμεμιγμένα και άλλη βλάστηση. Όπου τα υλικά είναι σπάνια, τα αυγά θα τεθούν σε γυμνό έδαφος.

Οι περίτεχνες ριτορραγίες ζευγαρώματος είναι προσχηματισμένες στη φωλιά κατά την οποία τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά τεντώνουν το λαιμό τους προς τον ουρανό και αγγίζουν τους λογαριασμούς τους μαζί.

Το θηλυκό Cape Gannet γεννά γενικά ένα αυγό γύρω στον Οκτώβριο, το οποίο έχει ανοιχτό μπλε χρώμα και γρήγορα επικαλύπτεται με καφέ γκουανό. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό μοιράζονται την επώαση του αυγού που διαρκεί περίπου 40 - 46 ημέρες.

Το Cape Gannets χρησιμοποιεί τα πόδια του με το πλέγμα κατά τη διαδικασία επώασης με το οποίο οι ιστοί των ποδιών τυλίγονται γύρω από το αυγό που το περιβάλλει με τη θερμότητα από τα πλούσια αιμοφόρα αγγεία.

Όταν γεννιέται, το εκκολαπτήριο είναι σκούρο, στίγματα, τυφλό, δεν έχει φτερά και το ράμφος του είναι χλωμό. Η εκκόλαψη είναι πολύ μικρή και ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια. Χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να φτάσει ο νεαρός στο ένα τρίτο του μεγέθους ενός ενήλικα Gannet, το οποίο είναι αρκετά γρήγορη ανάπτυξη.

μίγμα shitzu και yorkie

Περίπου οκτώ εβδομάδες, το νεοσσό θα ζυγίζει περισσότερο από το ενήλικο Gannet και θα παραμείνει έτσι μέχρι να γίνει αρχικό στην ηλικία των 97 ημερών. Ο νεοσσός φροντίζεται και από τους δύο γονείς μέχρι αυτή τη φορά και στη συνέχεια μπορεί να βγει στη θάλασσα για να τραφεί μόνος του.

Η διάρκεια ζωής ενός Cape Gannet είναι περίπου 17 χρόνια.


Κατάσταση διατήρησης Cape Gannet

Το Cape Gannet αναφέρεται ως «Ευάλωτο» καθώς οι αριθμοί έχουν μειωθεί λόγω του μικρού εύρους αναπαραγωγής του. Η υπερβολική εκμετάλλευση των θηραμάτων της από την ανθρώπινη αλιεία, που επιδεινώνεται από τη ρύπανση, προκαλεί συνεχή μείωση της ποιότητας των γύρω υδάτων για τροφή. Η αγκαλιά της αλιείας της Σαρδηνίας της Νάμπι υπήρξε μια κύρια παρακμή των πληθυσμών της Ναμπιανής Γκανέ. Οι αντσούγιες αντικαθιστούν προσωρινά και εν μέρει μόνο τις σαρδέλες στη διατροφή τους όταν η τελευταία σπάνια. Άλλες απειλές περιλαμβάνουν αρπακτικά όπως ο Μεγάλος Λευκός Πελεκάνος που αποτελεί σημαντική απειλή για τους νεοσσούς Gannet.

Βοήθεια διατήρησης

Στη Νότια Αφρική, το Lambert's Bay και το Bird Island είναι φυσικά καταφύγια και το νησί Malgas βρίσκεται στο εθνικό πάρκο West Coast. Το Bird Island αποτελεί πλέον μέρος του Εθνικού Πάρκου Addo Elephant. Στη Ναμίμπια, τα τρία νησιά αναπαραγωγής διαχειρίζονται το Υπουργείο Αλιείας και Θαλάσσιων Πόρων. Και τα έξι νησιά έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικές περιοχές πουλιών. Τα λιπαρά πουλιά αποκαθίστανται με επιτυχία στη Νότια Αφρική και το είδος προστατεύεται από το νόμο.