Μαύρος Ρινόκερος

Πηγή εικόνας

Χαρακτηριστικά του Μαύρου Ρινόκερου

ο Μαύρος ρινόκερος (Diceros Bicornis), μερικές φορές ονομάζεται «ρινόκερος με γάντζους». Ο ρινόκερος είναι θηλαστικό της σειράς Perissodactyla και είναι εγγενές στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Κένυας, της Τανζανίας, του Καμερούν, της Νότιας Αφρικής, της Ναμίμπια και της Ζιμπάμπουε. Αν και ο ρινόκερος αναφέρεται ως μαύρο, στην πραγματικότητα έχει περισσότερο γκρι-λευκό χρώμα στην εμφάνιση. Μερικές φορές θα πάρει το χρώμα του εδάφους που ζει.

Οι βιότοποι του Μαύρου Ρινόκερου είναι κυρίως θαμνώδεις πεδιάδες, απόκρημνοι λόφοι και θαμνώδεις εκτάσεις.

Ένας ενήλικος Μαύρος Ρινόκερος έχει ύψος 140 - 170 εκατοστά (57,9 - 63 ίντσες) στον ώμο και έχει μήκος 3,3 - 3,6 μέτρα (10,8 - 11,8 πόδια). Ένας ενήλικας ζυγίζει από 800 έως 1400 κιλά (1.760 έως 3.080 κιλά), κάποιοι μπορεί να ζυγίζουν 1820 κιλά (4.000 κιλά), με τα θηλυκά να είναι μικρότερα από τα αρσενικά. Οι ρινόκεροι δύο κέρατα στο κρανίο τους είναι κατασκευασμένοι από κερατίνη με το μεγαλύτερο μπροστινό κόρνα τυπικά μήκους 50 εκατοστών, μερικά μπορεί να έχουν μέγεθος έως 140 εκατοστά. Μερικές φορές, μπορεί να αναπτυχθεί ένα τρίτο μικρότερο κέρατο. Αυτά τα κέρατα χρησιμοποιούνται για άμυνα, εκφοβισμό και σκάψιμο ριζών και σπασίματα κλαδιών κατά τη διάρκεια της σίτισης.

Ο Μαύρος ρινόκερος είναι μικρότερος από τον Λευκό ρινόκερο και είναι πιο ευκίνητος στην κίνηση. Ο Μαύρος Ρινόκερος μπορεί ακόμα να δείξει σημαντικές επιθέσεις, παρόλο που είναι κυρίως ντροπαλοί και μοναχικά ζώα. Οι Μαύροι Ρινόκεροι τείνουν να ζουν μόνοι τους, εκτός από την αναπαραγωγή και την ανατροφή απογόνων.



Οι μαύροι ρινόκεροι έχουν ένα «προ-ευαίσθητο» χείλος - «prehensile» έννοια - προσαρμοσμένο για να πιάσει και να κρατήσει. Το προληπτικό χείλος Black Rhinos χρησιμοποιείται σαν ένα δάχτυλο για να επιλέξει και να πάρει τα κλαδιά και τα φύλλα που προτιμούν.

Η επιδερμίδα του Μαύρου Ρινόκερου φιλοξενεί πολλά εξωτερικά παράσιτα, τα οποία τρώγονται από πουλιά, όπως τα βόδια και οι τσικνιάδες που ζουν με τον ρινόκερο.

Διατροφή με μαύρο ρινόκερο

Ο Μαύρος Ρινόκερος είναι ένα φυτοφάγο που τρώει φυλλώδη φυτά, κλαδιά, βλαστούς, ακανθώδεις θάμνους από ξύλο και φρούτα. Η διατροφή Black Rhinos βοηθά στη μείωση της ποσότητας των ξυλωδών φυτών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται περισσότερα χόρτα προς όφελος άλλων ζώων.

Εμβολιασμός με μαύρο ρινόκερο

Ο Μαύρος Ρινόκερος έχει ένα ευρύ φάσμα φωνητικών και μπορεί πιθανώς να επικοινωνεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας ελέφαντας μπορεί με συχνότητες πολύ κάτω από το εύρος της ανθρώπινης ακοής. Η αναπνοή είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας ρινοκέρων.

Συμπεριφορά μαύρου ρινοκέρου

Οι Μαύροι Ρινόκεροι είναι βαρύι φυλλομετρητές που περιορίζουν τα ξυλώδη φυτά από την υπερβολική ανάπτυξη στο βιότοπό τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί επιτρέπει την ανάπτυξη χόρτων που παρέχει τροφή για πολλά άλλα ζώα στις χλοώδεις πεδιάδες.

προσδόκιμο ζωής σκύλου καρολίνας

Οι Μαύροι Ρινόκεροι έχουν την τάση να επιτίθενται σχεδόν σε οτιδήποτε, αυτό οφείλεται στην κακή όραση τους. Οι Μαύροι Ρινόκεροι είναι γνωστό ότι επιτίθενται κατά λάθος σε δέντρα και βράχους. Στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη αίσθηση της όσφρησης και στην καλά αναπτυγμένη ακοή τους. Εάν πιάσει μια μυρωδιά μιας άγνωστης παρουσίας, τότε θα χρεώσει ενστικτωδώς το λάθος ως απειλή. Οι περισσότερες από τις «κατηγορίες» τους είναι μπλόφες, αλλά επειδή ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, τους έχει αποδοθεί κακή φήμη ως επιθετικοί και επικίνδυνοι. Ωστόσο, οι Μαύροι Ρινόκεροι ζουν σε αρμονία με άλλα ζώα γενικά. Ο Μαύρος Ρινόκερος θα επιτεθεί σε άλλα ζώα, αν και αν απειληθεί η επικράτειά τους, πολεμούν επίσης μεταξύ τους. Οι Μαύροι Ρινόκεροι θα πολεμήσουν ο ένας τον άλλον πάνω από το έδαφος και τις γυναίκες - ακόμη και το να φλερτάρουν τα αρσενικά και τα θηλυκά μερικές φορές πολεμούν το ένα το άλλο. Οι Μαύροι Ρινόκεροι χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο από τα δύο κέρατα τους ως όπλο όταν πολεμούν. Μερικές φορές μπορεί να σταματήσει, ωστόσο, αυτό αναγεννάται και μεγαλώνει τελικά.

Αναπαραγωγή μαύρου ρινοκέρου

Οι ενήλικες μαύροι ρινόκεροι είναι απόμεροι στη φύση, ενώνονται μόνο για ζευγάρωμα. Το ζευγάρωμα δεν έχει εποχιακό μοτίβο, ωστόσο, οι γεννήσεις τείνουν να φτάνουν στο τέλος της περιόδου των βροχών σε ξηρότερα περιβάλλοντα.

Η περίοδος κύησης ενός θηλυκού Μαύρου ρινόκερου είναι 16 μήνες. Θα γεννήσει ένα μόνο μοσχάρι. Το μοσχάρι θα ζυγίζει περίπου 100 κιλά κατά τη γέννηση.

Οι θηλυκοί μαύροι ρινόκεροι θα χρησιμοποιήσουν τα κέρατά τους για να προστατεύσουν τους νέους τους από αρπακτικά ζώα όπως λιοντάρια και ύαινες. Αν και είναι άγριοι, οι μαύροι ρινόκεροι έχουν μια πιο μαλακή πλευρά.

Οι μαύρες μητέρες ρινόκερου είναι πολύ στοργικές προς τα μικρά τους και θα τις φροντίζουν για χρόνια, τις προστατεύουν και τις διδάσκουν πώς να επιβιώσουν ανεξάρτητα. Σε αντίθεση με ένα λευκό μοσχάρι ρινόκερου, ένα μαύρο μοσχάρι ρινόκερου θα τρέχει πίσω από τη μητέρα του. Οι νέοι μαύροι ρινόκεροι θα ζήσουν με τη μητέρα τους έως ότου γεννηθεί ένας άλλος αδελφός, είναι περίπου 2 ετών όταν συμβαίνει αυτό και είναι σχεδόν ενήλικες και είναι έτοιμοι να φύγουν και να ζήσουν ανεξάρτητα.

Διάρκεια ζωής με μαύρο ρινόκερο

Η συνολική διάρκεια ζωής του Μαύρου ρινόκερου κυμαίνεται μεταξύ 25 - 40 ετών, σε αιχμαλωσία ζουν λίγο περισσότερο επειδή είναι πιο προστατευμένοι - συνήθως έως περίπου 45 ετών.

αγγλικό μπλε κυνηγόσκυλο

Ανατομία Μαύρου Ρινόκερου



Κατάσταση Διατήρησης Μαύρου Ρινόκερου

Κατάσταση διατήρησης: Κρίσιμα σε κίνδυνο. Άνθρωποι ορισμένων πολιτισμών πιστεύουν ότι το ρινόκερο περιέχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτό πιθανότατα δεν είναι αλήθεια, ωστόσο, αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους λαθραίας ρινόκερου. Σήμερα υπάρχουν λιγότεροι από 2.550 μαύροι ρινόκεροι. Και τα πέντε είδη ρινόκερου κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Υποείδη του Μαύρου Ρινόκερου

Υπάρχουν 3 υποείδη του μαύρου ρινοκέρου, ο νότιος-κεντρικός ρινόκερος (Diceros bicornis minor), ο οποίος είναι ο πιο πολυάριθμος και κάποτε κυμαινόταν από την κεντρική Τανζανία νότια έως τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη έως τη βόρεια και ανατολική Νότια Αφρική.

Ο νοτιοδυτικός ρινόκερος (Diceros bicornis bicornis) που προσαρμόζεται καλύτερα στις άνυδρες και ημι-άνυδρες σαβάνες της Ναμίμπια, της νότιας Αγκόλας, της δυτικής Μποτσουάνας και της δυτικής Νότιας Αφρικής.

Ο ρινόκερος της Ανατολικής Αφρικής (Diceros bicornis michaeli), κυρίως στην Τανζανία.

Ο ρινόκερος της Δυτικής Αφρικής (Diceros bicornis longipes), η Παγκόσμια Ένωση Διατήρησης (IUCN) ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου 2006 ότι ο Δυτικός Αφρικανικός Μαύρος Ρινόκερος έχει δοκιμαστεί προσωρινά ως εξαφανισμένος.