Πελεκάνος της Αυστραλίας

Πηγή εικόνας

Η Αυστραλία έχει μια ποικιλία από πτηνά και ένα από τα πιο συναρπαστικά πουλιά είναι το μεγάλο θαλάσσιο πουλί, ο Αυστραλιανός Πελεκάνος (Pelecanus conspicillatus).



Ο Αυστραλιανός Πελεκάνος βρίσκεται σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα σε πολλά εσωτερικά και παράκτια ύδατα, αλλά τείνει να αποφεύγει τις πολύ ξηρές περιοχές της ερήμου που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της ηπείρου.

Αυτοί οι πελεκάνοι εμφανίζονται επίσης στην Ινδονησία και μερικές φορές στη Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένα νησιά του Ειρηνικού κοντά στην Αυστραλία. Ο Αυστραλός Πελεκάνος είναι το μεγαλύτερο από τα 8 είδη Πελεκάνων που βρίσκονται παγκοσμίως.



Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω πληροφορίες για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά, το περιβάλλον, τη διατροφή, τη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή του Αυστραλού Πελεκάνου.

Αυστραλιανά χαρακτηριστικά πελεκάνων

Οι Αυστραλοί Πελεκάνοι είναι μεγάλα πουλιά στην ακτή που έχουν μήκος 1,6 - 1,9 μέτρα (5,3 - 6,2 πόδια) και ζυγίζουν 4 - 6,8 κιλά με μερικά μεγαλύτερα πουλιά βάρους έως και 8,2 κιλά.



Οι Αυστραλοί πελεκάνοι έχουν πολύ μεγάλο άνοιγμα φτερών 2,5 - 3,4 μέτρα (8,2 - 11,2 πόδια). Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα από τα αρσενικά. Το φτέρωμα τους είναι λευκό και τα πρωτεύοντα φτερά τους είναι μαύρα και έχουν μαύρες ενδείξεις στις ουρές τους.

Το πρόσωπο του αυστραλιανού πελεκάνου είναι λευκό και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και εν μέρει κάτω από το λαιμό τους είναι μια λωρίδα γκρι. Τα μάτια είναι καφέ και κίτρινα. Τα πόδια και τα πόδια τους έχουν μπλε-γκρι χρώμα και έχουν 4 δάχτυλα.

Οι Αυστραλοί πελεκάνοι έχουν τεράστιους λογαριασμούς με ανοιχτό ροζ χρώμα. Ο τεράστιος λογαριασμός τους είναι ο μεγαλύτερος από όλα τα πουλιά στον κόσμο και έχει μήκος 49 εκατοστά (19,5 ίντσες) σε μήκος και μπορεί να χωρέσει 9 - 13 λίτρα νερού. Ο λογαριασμός έχει ένα μικρό γάντζο στην άκρη και έχει οδοντωτό εσωτερικό για να συγκρατεί τα ολισθηρά ψάρια. Το νομοσχέδιο είναι χτισμένο απαλά. Η κάτω γνάθο αποτελείται από 2 λεπτά και ασθενή αρθρωτά οστά από τα οποία κρέμεται η θήκη.



Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα τέτοιο πουλί τόσο μεγάλο όσο ο πελεκάνος που πετάει, αλλά μπορεί εύκολα να πετάξει επειδή έχει έναν εξαιρετικά ελαφρύ σκελετό που ζυγίζει μόνο το 10% του συνολικού βάρους του. Οι αυστραλιανοί πελεκάνοι είναι πολύ πλωτά πουλιά και δεν βυθίζονται κάτω από το νερό, ωστόσο, οι πελεκάνοι δεν έχουν πολύ στεγανοποιητικό λάδι στα φτερά και μπορούν επομένως να γίνουν υγροί και κρύοι.

Αυστραλιανός βιότοπος πελεκάνων

Οι Αυστραλοί Πελεκάνοι προτιμούν μεγάλες ανοιχτές πηγές νερού όπως λίμνες γλυκού νερού και αλμυρού νερού, ποτάμια, βάλτους, λιμνοθάλασσες, ακτές και άλλους βιομάχους υγροτόπων που δεν έχουν υπερβολική υδρόβια βλάστηση.

Το νερό είναι ο πιο σημαντικός βιότοπος για τους πελεκάνους και μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα περιβάλλοντα όπως λιβάδια, δάση, εκβολές λάσπης, αρκεί να διαθέτει άφθονο ψάρι.

μίγμα γερμανικού shepherd airedale τεριέ

Αυστραλιανή διατροφή πελεκάνος



Η κύρια διατροφή των Αυστραλών Πελεκάνων είναι τα ψάρια. Ωστόσο, γνωρίζουν επίσης ότι τρώνε μικρές χελώνες, γυρίνους, γαρίδες και άλλα καρκινοειδή. Οι πελεκάνοι πίνουν ανοίγοντας το λογαριασμό τους για να συλλέξουν βρόχινο νερό.

Αυστραλιανή συμπεριφορά πελεκάνων

Οι Αυστραλοί πελεκάνοι ζουν σε μεγάλα κοπάδια ή αποικίες και θα ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας κατάλληλες πηγές νερού και χώρους αναπαραγωγής.

Οι Αυστραλοί πελεκάνοι συνεργάζονται σε συνεταιριστικές ομάδες όταν κυνηγούν ψάρι, εκτρέφουν το θήραμά τους σε ρηχά νερά όπου μπορούν να μαζέψουν το δείπνο τους με τους τεράστιους λογαριασμούς τους. Ο λογαριασμός και η θήκη ενός πελεκάνου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή. Ο λογαριασμός είναι ευαίσθητος και αυτό βοηθά στον εντοπισμό ψαριών σε θολό λασπώδες νερό.

Οι ομάδες πελεκάνων μπορεί να είναι εξαιρετικά μεγάλες, με μερικά να αριθμούν πάνω από 1.000 πουλιά. Οι ομάδες οδηγούν τα ψάρια σε κεντρική θέση και στη συνέχεια βυθίζουν τους τεράστιους λογαριασμούς τους στο νερό, παγιδεύοντας τα ψάρια στις γροθιές τους. Στη συνέχεια, το νερό αποστραγγίζεται καθώς ο πελεκάνος πιέζει το χαρτόνι στο στήθος του, έτσι το μόνο που μένει είναι το ψάρι. Στη συνέχεια, τα ψάρια ελιγμώνται έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να καταπιεί ολόκληρο το λαιμό των πελεκάνων με ένα γρήγορο κτύπημα στο κεφάλι. Η θήκη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως δίχτυ για να πιάσει τρόφιμα που ρίχνονται από ανθρώπους.

Είναι ένα καταπληκτικό θέαμα όταν οι πελεκάνοι απογειώνονται για πτήση, περιστρέφοντας την επιφάνεια των υδάτων, χτυπώντας τα τεράστια φτερά τους και σηκώνοντας τον αέρα. Οι πελεκάνοι δεν είναι ικανοί να διατηρούν πτήση, αλλά μπορούν να ανυψωθούν σε μεγάλα ύψη και για πολύ μεγάλες αποστάσεις, να επιπλέουν στα θερμικά αέρα από τα οποία εξαρτώνται. Μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για πάνω από 24 ώρες καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα. Μετακινώντας από το ένα θερμικό στο άλλο, οι πελεκάνοι μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστη προσπάθεια, φτάνοντας σε ταχύτητες αέρα έως και 56 χιλιόμετρα την ώρα.

Κατά την προσγείωση, κατεβαίνουν από τον ουρανό προς τον υδατώδη διάδρομο, γλιστρούν και σταματούν με τη βοήθεια των τεράστιων φτερών του που απλώνονται ευρέως για να λειτουργήσουν ως φρένα. Είναι γνωστό ότι ο Αυστραλός Πελεκάνος ανέβηκε σε ύψη έως και 3.000 μέτρα (3 χιλιόμετρα).

Όπως πολλά πουλιά, οι πελεκάνοι είναι γνωστό ότι σχηματίζουν σχηματισμό «V» όταν πετούν σε μεγάλα κοπάδια.

Η φωνή των πελεκάνων της Αυστραλίας είναι ένα θορυβώδες θόρυβο ή ένα βαθύ γρύλισμα.

Επιδείξεις και αναπαραγωγή αυστραλιανού πελεκάνου

Η αυστραλιανή περίοδος αναπαραγωγής πελεκάνων ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Εμφανίζεται στα τέλη της άνοιξης στη νότια Αυστραλία και σε τροπικές περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή, ιδιαίτερα τις βροχοπτώσεις.

Οι πελεκάνοι είναι αποικιακοί κτηνοτρόφοι και συγκεντρώνονται σε πολύ μεγάλες ομάδες, μερικές με 40.000 άτομα που φωλιάζουν σε νησιά ή απομονωμένες αμμώδεις ακτές.

Οι αρσενικοί πελεκάνοι εκτελούν τελετές φλερτ, όπως περίπλοκος χορός για να προσελκύσουν γυναίκες. Τα αρσενικά μπορούν επίσης να παραλάβουν μικρά αντικείμενα, όπως ραβδιά ή ξηρά ψάρια, τα οποία πετούν στον αέρα και πιάνουν ξανά, επαναλαμβάνοντας την οθόνη αρκετές φορές. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό εκτελούν «θύλαξη θήκης» που συνεπάγεται το χτύπημα των λογαριασμών τους κλειστές αρκετές φορές το δευτερόλεπτο και προκαλώντας να κυματιστούν οι θύλακες σαν σημαία σε έντονο αεράκι.

Ο λογαριασμός και η θήκη του πελεκάνου αλλάζουν δραματικά κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας. Το μπροστινό μισό της θήκης γίνεται λαμπερό ροζ σολομού, ενώ το δέρμα της θήκης στην περιοχή του λαιμού αλλάζει σε μεταλλικό κίτρινο. Τμήματα της κορυφής και της βάσης του λογαριασμού αλλάζουν σε μπλε κοβαλτίου και μια μαύρη διαγώνια λωρίδα εμφανίζεται από τη βάση στην άκρη. Η αλλαγή χρώματος δεν διαρκεί πολύ και συνήθως υποχωρεί με την έναρξη της επώασης.

Καθώς προχωρά η σειρά ερωτοτροπίας, τα αρσενικά αποσύρονται ένα προς ένα. Τέλος, μετά από επιδρομές στην ξηρά, στο νερό ή στον αέρα, απομένει μόνο ένα αρσενικό. Το επιτυχημένο αρσενικό οδηγείται στον τόπο ωοτοκίας από τη γυναίκα. Οι φωλιές είναι ρηχές κοιλότητες ή γρατζουνιές μερικές φορές επενδεδυμένες με γρασίδι, κλαδιά και φτερά.

λευκό μείγμα τεριέ τσιουάουα

Ο θηλυκός πελεκάνος γεννά 1 - 3 αλευρώδη λευκά αυγά με διαστάσεις 93 x 57 χιλιοστά και λερώνονται και γρατζουνίζονται καθώς η επώαση γίνεται στα πόδια των γονέων. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό εναλλάσσονται για επώαση των αυγών. Μετά από 32 - 37 ημέρες, τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί πελεκάνων γεννιούνται γυμνοί και τυφλοί. Η πρώτη εκκόλαψη είναι πάντα μεγαλύτερη και τρέφεται με το μεγαλύτερο μέρος της τροφής από τους γονείς. Το μικρότερο εκκολαπτήριο μπορεί να λιμοκτονήσει και να πεθάνει εξαιτίας αυτού ή ακόμη και να επιτεθεί από τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Οι νεοσσοί πελεκάνων τρέφονται με αναγεννημένο υγρό για τις πρώτες 2 εβδομάδες που λαμβάνονται με την ώθηση των λογαριασμών τους στον αυλάκι του γονέα και στη συνέχεια για τους επόμενους 2 μήνες, τρέφονται μικρά ψάρια όπως χρυσόψαρο ή κυπρίνος και ασπόνδυλα. Οι νέοι φεύγουν από τη φωλιά μετά από 28 ημέρες και συμμετέχουν σε παιδικές ηλικίες έως και 100 ανηλίκων όπου τους φροντίζουν μέχρι να μάθουν να τρέφονται, να πετούν και να γίνονται ανεξάρτητοι.

Ο Αυστραλός Πελεκάνος ωριμάζει και μπορεί να αναπαραχθεί σε ηλικία 2 - 3 ετών. Η διάρκεια ζωής τους στη φύση είναι μεταξύ 10 και 25 ετών.


Κατάσταση διατήρησης πελεκάνων της Αυστραλίας

Ο Αυστραλός Πελεκάνος χαρακτηρίζεται ως «Λιγότερο Ανησυχία» από το IUCN. Ένα από τα βασικά προβλήματα των πελεκάνων είναι ο άνθρωπος και τα γάντζα του ψαρέματος που μπορούν να σκίσουν τη θήκη του πελεκάνου. Οι γραμμές ψαρέματος είναι επίσης πρόβλημα καθώς τα πουλιά μπορούν να μπλέκονται σε εγκαταλελειμμένες γραμμές.