Atlantic Puffin

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Πηγή εικόνας

ο Atlantic Puffin (Fratercula arctica) είναι ένας από τους τέσσερις τύπους puffin και είναι ένα εντυπωσιακό, πελαγικό θαλάσσιο πουλί. Αναγνωρίζεται από το έντονα στρογγυλεμένο ράμφος και την παρόμοια εμφάνισή του με έναν πιγκουίνο. Επίσης γνωστό ως «Common Puffin», είναι το μόνο είδος puffin που βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό.



Πολύ λίγοι άνθρωποι θα τους έχουν δει στη φύση. Ο λόγος για αυτήν την έλλειψη ορατότητας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγα μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου μπορείτε να δείτε puffins από την ηπειρωτική χώρα λόγω της ευπάθειάς τους από επίγεια θηλαστικά, ειδικά από αρουραίους.

Τα Puffins δεν κινδυνεύουν και αν μπορείτε να πάρετε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος προς τα νησιά τους, θα μπορείτε να τα δείτε σε χιλιάδες. Υπάρχει εκτιμώμενος πληθυσμός περίπου 12 εκατομμυρίων Ατλαντικών puffins σε όλο τον κόσμο με τη Βρετανία να κατέχει ένα καλό ποσοστό αυτών των αριθμών σε όλη την ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.



Μερικά εύκολα σημεία πρόσβασης περιλαμβάνουν το Skomer Island (μερικές φορές γράφεται το Skoma) στα ανοικτά της ακτής Pembrokeshire, το νησί Puffin (Ynys Seiriol) στα ανοικτά του Anglesey στη Βόρεια Ουαλία και το νησί Staffa, στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από την ακτή του mull ή το Iona στα δυτικά νησιά της Σκωτίας .

Η περίεργη εμφάνιση του πουλιού, με το πολύχρωμο τεράστιο ράμφος και το εντυπωσιακό φτερωτό του, έχει δημιουργήσει ψευδώνυμα όπως «κλόουν του ωκεανού» και «θαλάσσιος παπαγάλος».

Χαρακτηριστικά Atlantic Puffin

Το Atlantic Puffin έχει μήκος 28 - 34 εκατοστά, με άνοιγμα φτερών 50 - 60 εκατοστών. Το αρσενικό puffin είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το θηλυκό puffin, ωστόσο έχουν το ίδιο χρώμα. Το Atlantic Puffin είναι κυρίως μαύρο πάνω και άσπρο κάτω, με γκρι έως λευκά μάγουλα και κόκκινα-πορτοκαλί πόδια.

μαύρο και καφέ πατημασιά

Το ράμφος Atlantic Puffins είναι μεγάλο και τριγωνικό και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου είναι έντονο πορτοκαλί με ένα μπάλωμα μπλε που περιβάλλεται από κίτρινο στο πίσω μέρος. Οι χαρακτηριστικές φωτεινές πορτοκαλί πλάκες ράμματος αναπτύσσονται πριν από την αναπαραγωγική περίοδο και ρίχνονται μετά την αναπαραγωγή. Όταν τα puffins βρίσκονται κατά την πτήση, φαίνεται να έχουν γκρι στρογγυλά υποστρώματα και λευκό σώμα. Τα Puffins έχουν απευθείας πτήση, χαμηλά πάνω από το νερό. Το σχετικό Horned Puffin (Fratercula corniculata) από τον Βόρειο Ειρηνικό φαίνεται πολύ παρόμοιο, ωστόσο, έχει ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά κεφαλής.

Διατροφή Atlantic Puffin

Τα Atlantic Puffins τρέφονται κυρίως με μικρά ψάρια όπως η ρέγγα και ιδίως το αμμόχελο, το οποίο είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές τροφίμων για πολλά από τα θαλάσσια πουλιά του κόσμου. Λόγω του ειδικά προσαρμοσμένου ράμματος, τα puffins μπορούν να κάνουν μακρινά ταξίδια, αποθηκεύοντας τα προηγούμενα αλιεύματά τους σε μια τακτοποιημένη σειρά στο ράμφος τους.

Οι Atlantic Puffins χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους για να συγκρατούν τα ψάρια ενάντια στη σπονδυλική στήλη στον ουρανίσκο τους, αφήνοντας τα ράμφη τους ελεύθερα να ανοίξουν και να πιάσουν περισσότερα ψάρια. Αυτό καθιστά κάθε ταξίδι πολύ πιο παραγωγικό από ό, τι θα ήταν αν έπρεπε να φέρουν το θήραμα πίσω στο λαγούμι κάθε φορά. Πρόσθετα συστατικά της διατροφής τους είναι τα μαλακόστρακα και τα μαλάκια. Ένα puffin μπορεί μερικές φορές να έχει μια ντουζίνα ή περισσότερα ψάρια στο ράμφος του ταυτόχρονα. Οι Atlantic Puffins πιάνουν το θήραμά τους πετώντας υποβρύχια, καταδύοντας για περίπου 20 - 40 δευτερόλεπτα κάθε φορά, χρησιμοποιώντας τα φτερά τους για να κολυμπήσουν δυνατά κάτω και τα πέλματα τους για να τους δείξουν στη σωστή κατεύθυνση.

Συμπεριφορά Atlantic Puffin

Το Atlantic Puffins είναι αποικιακές φωλιές, χρησιμοποιώντας λαγούμια σε χλοώδεις γκρεμούς. Το Atlantic Puffins θα φωλιάσει επίσης ανάμεσα σε βράχους και πέτρες (ένας όρος που δίνεται σε σπασμένους βράχους που εμφανίζεται στο κάτω μέρος των βράχων, των γκρεμών των βουνών ή των ώμων της κοιλάδας, σχηματίζοντας μια πλαγιά). Τα αρσενικά puffins εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας για να καθαρίσουν την περιοχή της φωλιάς, η οποία μερικές φορές είναι επενδεδυμένη με γρασίδι, φτερά ή φύκια. Ο μόνος χρόνος που ξοδεύεται στη γη είναι να φωλιάσουν και να βρεθούν συντρόφους πριν φτάσουν στις αποικίες.

Το Atlantic Puffin είναι συνήθως σιωπηλό στη θάλασσα, εκτός από τους ήχους ήχου που χτυπάει μερικές φορές κατά την πτήση. Στις αποικίες αναπαραγωγής τα πουλιά κάνουν μια βαθιά γρυλίσματα. Οι Atlantic Puffins χρησιμοποιούν τα ράμφος τους σε τελετουργίες ερωτοτροπίας, όπως το αρσενικό και το θηλυκό πατώντας τα ράμφη τους. Μια ομάδα Puffins ονομάζεται συγκέντρωση.

Αναπαραγωγή Atlantic Puffin

Το Atlantic Puffin είναι σεξουαλικά ώριμο στην ηλικία των 4 - 5 ετών. Τα Atlantic Puffins είναι μονογαμικά (έχουν μόνο έναν σύντροφο) και έχουν γονική μέριμνα. Ένας ενιαίος συμπλέκτης αυγών παράγεται κάθε χρόνο και οι ευθύνες επώασης μοιράζονται μεταξύ των δύο γονέων.

Ο συνολικός χρόνος επώασης είναι περίπου 39 - 45 ημέρες και ο νεοσσός διαρκεί περίπου 49 ημέρες για να φύγει. Όταν ξεφλουδίζει, ο νεοσσός αφήνει το λαγούμι μόνος του και πετάει ή κολυμπά στη θάλασσα, συνήθως το βράδυ. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι νέοι puffins δεν εγκαταλείπονται από τους γονείς τους.

Αρπακτικά του Ατλαντικού Puffin

Οι αρπακτικοί του Ατλαντικού Puffin περιλαμβάνουν τον Μεγάλο Μαύρο Γλάρο (Larus marinus) και παρόμοιου μεγέθους είδη, τα οποία μπορούν να πιάσουν ένα puffin κατά την πτήση ή να διαλέξουν ένα που χωρίζεται από την αποικία. Μικρότερα είδη γλάρων όπως το Herring Gull (Larus argentatus) που δεν μπορεί να ρίξει ένα υγιές ενήλικο puffin αλλά θα πάρει αυγά ή πρόσφατα εκκολαφθέντες νεοσσοί και θα κλέψει επίσης τα ψάρια.

Κατάσταση συντήρησης Atlantic Puffin

Ο πληθυσμός των Atlantic Puffins μειώθηκε σημαντικά τον 19ο αιώνα, όταν κυνηγήθηκαν για κρέας και αυγά. Τα Atlantic Puffins εξακολουθούν να κυνηγούν και να τρώγονται σε αριθμούς, αλλά προς το παρόν αυτό δεν επηρεάζει γενικά τους πληθυσμούς, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες απειλές. Στα Νησιά Φερόες τα πουλιά μπορεί να κυνηγηθούν για τοπική κατανάλωση μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής.

Πωλούνται μωρά χάσκυ σκυλιά

Οι πιο πρόσφατες μειώσεις του πληθυσμού του Ατλαντικού Puffin μπορεί να οφείλονται σε αυξημένη αρπαγή από γλάρους και σκουάκια, την εισαγωγή αρουραίων, γατών, σκύλων και αλεπούδων σε ορισμένα νησιά που χρησιμοποιούνται για φωλιάση, μόλυνση από τοξικά κατάλοιπα, πνιγμός σε δίχτυα ψαρέματος, μειωμένη προμήθεια τροφίμων και την κλιματική αλλαγή.

Ο αριθμός των Atlantic Puffins αυξήθηκε σημαντικά στα τέλη του εικοστού αιώνα στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Νήσου του Μαΐου και των Νήσων Farne. Τα νούμερα αυξάνονται κατά περίπου 10% ετησίως τα τελευταία χρόνια. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο του 2006, περίπου 68.000 ζευγάρια μετρήθηκαν στο νησί του Μαΐου.