Ασιατικό λιοντάρι

Πηγή εικόνας

ο Ασιατικό λιοντάρι (Panthera leo persica) είναι ένα υποείδος του λιονταριού που σώζεται σήμερα μόνο στην Ινδία και ως εκ τούτου είναι επίσης γνωστό ως Ινδικό λιοντάρι. Τα ασιατικά λιοντάρια κάποτε κυμαίνονταν από τη Μεσόγειο έως την Ινδία, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοδυτικής Ασίας όπου ήταν επίσης γνωστό ως το περσικό λιοντάρι.

Ο τρέχων άγριος πληθυσμός του ασιατικού λιονταριού αποτελείται από περίπου 350 άτομα που περιορίζονται στο δάσος Gir στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας και βρίσκεται υπό την ιδιωτική προστασία του κυβερνήτη του μικρού κράτους. Οι ασιατικοί οικότοποι λιονταριών περιλαμβάνουν τροπικά ξηρά δάση, τροπικά λιβάδια, έρημους και ημι-ερήμους.

Χαρακτηριστικά ασιατικού λιονταριού

Σε σύγκριση με τα αφρικανικά ξαδέλφια τους, τα ασιατικά λιοντάρια έχουν σακάκια, με μακρύτερη φούντα στο τέλος της ουράς και μακρύτερες τούφες στα αγκώνες. Το πιο αξιοσημείωτο φυσικό χαρακτηριστικό που βρίσκεται σε όλα τα ασιατικά λιοντάρια, αλλά σπάνια στα αφρικανικά λιοντάρια, είναι μια διαμήκη πτυχή του δέρματος που τρέχει κατά μήκος της κοιλιάς τους.



Η χαίτη του ασιατικού λιονταριού είναι γενικά μικρότερη από εκείνη του αφρικανικού λιονταριού, έτσι τα αυτιά είναι πάντα ορατά. Τα ασιατικά λιοντάρια είναι, γενικά, ελαφρώς μικρότερα από τα αφρικανικά λιοντάρια.

Τα αρσενικά ασιατικά λιοντάρια έχουν μήκος 1,7 - 2,5 μέτρα και ζυγίζουν 150 - 250 κιλά, ενώ τα θηλυκά ασιατικά λιοντάρια έχουν μήκος 1,4 - 1,75 μέτρα και ζυγίζουν σε 120 - 182 κιλά. Η ουρά των ασιατικών λιονταριών έχει κατά μέσο όρο μήκος περίπου 70 - 105 εκατοστά.

Όπως όλες οι γάτες, τα ασιατικά λιοντάρια είναι εξοπλισμένα με ισχυρά ανασυρόμενα νύχια και μακριά αιχμηρά δόντια σκύλου που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά της λείας τους στο έδαφος.

Συμπεριφορά ασιατικού λιονταριού

Όπως τα αφρικανικά ξαδέλφια τους, τα ασιατικά λιοντάρια είναι πολύ κοινωνικά ζώα που ζουν σε κοινωνικές μονάδες που ονομάζονται υπερήφανοι. Το ασιατικό λιοντάρι υπερηφάνεια είναι μικρότερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες υπερηφάνειες Gir περιέχουν μόνο δύο ενήλικες γυναίκες σε σύγκριση με τη μέση αφρικανική υπερηφάνεια που περιέχει 4 έως 6 ενήλικες γυναίκες.

Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος γυναικείος συνασπισμός ασιατικών λιονταρινών είναι μια ομάδα πέντε. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι παρά τον μικρό πληθυσμό και την περιοχή των ενδιαιτημάτων, είναι γνωστά λίγα μεμονωμένα ζώα. Τα αρσενικά ασιατικά λιοντάρια είναι λιγότερο κοινωνικά και συνδέονται μόνο με την υπερηφάνεια όταν ζευγαρώνουν ή σε μια μεγάλη δολοφονία. Έχει προταθεί ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα θηράματά τους είναι μικρότερα από αυτά στην Αφρική, απαιτώντας λιγότερους κυνηγούς για να τα αντιμετωπίσουν.

Όπως τα αφρικανικά λιοντάρια, το κυνήγι είναι μια συνεργατική υπόθεση, αλλά τα ενήλικα αρσενικά σπάνια συμμετέχουν. Εάν η βλάστηση είναι αραιή, το κυνήγι συνήθως γίνεται τη νύχτα, αλλά όπου είναι παχύ, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα λιοντάρια χρησιμοποιούν μυστικότητα για να πλησιάσουν το θήραμά τους και στη συνέχεια να φορτίσουν και είτε να τα αρπάξουν είτε να τα χτυπήσουν πριν τα ξεπεράσουν. Μόνο μία στις τέσσερις χρεώσεις τελειώνει με επιτυχία. Τα λιοντάρια είναι ανενεργά για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ξοδεύοντας έως και 20 ώρες την ημέρα ανάπαυσης ή ύπνου.

Αναπαραγωγή ασιατικού λιονταριού

Το ζευγάρωμα δεν είναι εποχιακό και γίνεται όλο το χρόνο. Τα αρσενικά ασιατικά λιοντάρια φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου 5 ετών και τα θηλυκά ασιατικά λιοντάρια φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα νωρίτερα σε ηλικία περίπου 4 ετών. Η περίοδος κύησης διαρκεί μεταξύ 100 - 119 ημερών μετά τις οποίες γεννιούνται 1 - 6 μικρά. Τα διαστήματα μεταξύ των γεννήσεων μπορεί να είναι 18 - 26 μήνες.

Τα μικρά αρχίζουν να τρώνε κρέας σε ηλικία περίπου 3 μηνών ενώ συνεχίζουν να θηλάζουν για έως και 6 μήνες. Περνούν 9 μήνες τελειοποιώντας τις κυνηγετικές τους ικανότητες, γίνονται ανεξάρτητοι σε ηλικία και φτάνουν στην ωριμότητα στα 3 έως 4 χρόνια. Η θνησιμότητα του μωρού είναι υψηλή, έως και 80% μπορεί να πεθάνει πριν από την ηλικία των 2 ετών. Η διάρκεια ζωής του ασιατικού λιονταριού είναι 16-18 ετών.

Ασιατική διατροφή λιονταριού

Όπως όλες οι άγριες γάτες, το ασιατικό λιοντάρι είναι σαρκοφάγο. Η τυπική διατροφή του ασιατικού λιονταριού είναι ελάφια, αντιλόπη, αγριογούρουνο και βουβάλια.

Κατάσταση διατήρησης ασιατικού λιονταριού

Τα ασιατικά λιοντάρια ταξινομούνται ως ζωικά απειλούμενα ζώα. Η επίσημη προστασία από την αυτοκρατορική κυβέρνηση δόθηκε το 1900, ωστόσο, με την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, την υπερβόσκηση και την καταστροφή της δασικής κάλυψης, ο κατάλληλος βιότοπος μειώθηκε σε περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 1957, τρία αφρικανικά λιοντάρια, σχεδόν διαφορετικά από τους ασιατικούς συγγενείς τους, απελευθερώθηκαν στο καταφύγιο του Gir Forest. Η αύξηση τους έδειξε ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη ύπαρξη του λιονταριού στην Ασία. Περίπου 85 ασιατικά λιοντάρια επιβιώνουν σε αιχμαλωσία.